Vanille speculoos kwarktaart

Vanille speculoos kwarktaart

Lekkere vanille speculoos kwarktaart zonder oven

Een lekker stuk vanille speculoos kwarktaart, daar lust iedereen wel een stukje van toch? Met weinig moeite zet je deze taart zo in de koelkast, er komt geen oven aan te pas. Ook heb je geen aparte ingrediënten nodig. Met een bezoekje aan de supermarkt heb je zo alles in huis voor deze te gekke kwarktaart met speculoos

vanille speculoos kwarktaart

Kwarktaart maken met gelatine

Een kwarktaart die je niet hoeft te bakken, maak je met gelatine. Gelatine is een soort bindmiddel en wordt gebruikt om desserts, gebak en andere zoetigheid te laten opstijven. Het wordt gemaakt van dierlijk eiwit en is daarom niet vegetarisch. Een vegetarisch alternatief is Agar Agar. Dit heeft een andere bindkracht dus het is goed om de aanwijzingen op de verpakking te volgen. Gelatine koop je gewoon bij de supermarkt, die van Dr. Oetker is de bekendste. Dit zijn blaadjes die je laat weken in koud water. Vervolgens meng je ze met warme vloeistof zodat de gelatine oplost. waarna je het verder kunt verwerken.

vanille speculoos kwarktaart

Speculoos koekjes en speculoos pasta

Voor deze vanille kwarktaart gebruik je speculoos koekjes voor de bodem en speculoos pasta voor de mousse. Zo krijg je eenvoudig die overheerlijke speculoossmaak in de kwarktaart. Maar deze kwarktaart leent zich ook perfect voor variatie. Vervang de speculoos bijvoorbeeld door de crème uit oreokoekjes en de bodem door oreokruimels. Of wat denk je van nutella in plaats van speculoos. Misschien met een bodem van kokoskoekjes, hmmm. Je ziet het, met deze basis vanille kwarktaart kun je alle kanten op!

vanille speculoos kwarktaart

Ingrediënten

  • 250 g speculoos koekjes fijngemalen
  • 100 g roomboter gesmolten
  • 6 blaadjes gelatine
  • 375 g kwark
  • 200 ml slagroom
  • 3 tl vanille extract of zaadjes van 1 vanillestokje
  • 125 g suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 200 g slagroom
  • 150 g speculoos

Instructies

  • Week de gelatine voor de vanillelaag en die voor de speculooslaag in aparte kommen. Doe dit minstens 15 minuten.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier en meng de fijngemalen koekkruimels met de roomboter. Verdeel dit over de bodem en druk aan met de onderkant van een glas. Zet in de koelkast.
  • Klop voor de vanillelaag de kwark met de suiker, vanille extract en 175 ml van de slagroom lobbig.
  • Breng 25 ml slagroom aan de kook, haal van het vuur en roer de gelatine erdoor. Laat dit een beetje afkoelen en klop het door het vanille kwarkmengsel.
  • Bekleed eventueel de zijkanten van de taartvorm met acetaatfolie en anders met bakpapier. Schep het vanille kwarkmengsel op de bodem en zet minstens 1 uur in de koelkast.
  • Klop de speculoos los met de mixer. Voeg al mixend 175 ml van de slagroom toe en klop stevig.
  • Verwarm 25 ml slagroom in een steelpan tot de kook en haal van het vuur. Roer de gelatine erdoor en laat iets afkoelen.
  • Klop het afgekoelde gelatinemengsel door de speculoosmousse en verdeel dit over de vanillelaag in de bakvorm. Maak de bovenkant glad en zet nog minstens 3 uur in de koelkast.
  • Bestrooi met pure hagelslag ter decoratie.

Nog meer kwarktaart en cheesecake recepten

Ik ben echt dol op kwarktaart en cheesecake. Of het nou de no-bake variant is zoals deze vanille speculoos kwarktaart of een witte chocolade cheesecake met oreo en karamel. Er is keuze genoeg, het zijn er namelijk een heleboel! Ik zet ze voor je op een rij:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.