fbpx

Rabarber cheesecake

Rabarber cheesecake met rabarbercurd en mascarpone

Wat kan ik genieten van de smaak van rabarber! Dat friszure van deze groente is met niets te vergelijken en rabarber doet het wonderbaarlijk goed in diverse soorten gebak. Deze rabarber cheesecake kwam ik tegen op de site van de Britse Delicious. magazine en die moest ik zeker proberen.

rabarber cheesecake rabarber cheesecake

Het kan nog net (of maak het gewoon met frambozen)!! Pluk snel wat rabarber of haal het bij de groenteboer en maak deze superlekkere rabarbercheesecake!
 
Ingrediënten voor 12 punten
 
Voor de vulling
  • 100 g mascarpone
  • 600 g roomkaas (ik gebruik Philadelphia)
  • 150 g rietsuiker
  • Rasp van 2 biologische citroenen
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eieren en 2 eidooiers, losgeklopt
  • 100 g zure room

Voor de rabarbercurd

  • 360 g rabarber in stukjes van 2 cm gesneden
  • 50 g rietsuiker plus eventueel een eetlepel extra naar smaak
  • 2 eetlepels grenadine siroop
  • 2 eetlepels maizena
  • 2 eidooiers
  • 50 g ongezouten roomboter, gesmolten
  • eventueel roze kleurstof

Voor de bodem

  • 70g ongezouten roomboter, gesmolten
  • 200g digestive biscuits
Om de rabarbercurd te maken doe je de rabarber, de rietsuiker en grenadine siroop in een pan. Verhit 12 minuten op laag vuur tot de rabarber zacht is. Pureer het mengsel met de staafmixer. Voeg wat van de rabarberpuree bij de maizena en roer tot het een papje is. Doe dit bij de rest van de rabarberpuree en breng aan de kook. Laat dit nog een minuutje pruttelen. Proef en als het te zuur is, kun je nog een eetlepel suiker toevoegen. Voeg eventueel wat roze kleurstof toe voor een mooie roze kleur. De rabarber in mijn tuin is voornamelijk groen dus dan krijg je geen mooie kleur zonder kleurstof. Klop de eidooiers los in een kom met de boter en voeg al roerend de rabarberpuree toe. Dek af met huishoudfolie en laat volledig afkoelen.
 
Bekleed een bakvorm van 24 cm met bakpapier en vet in. Maal voor de bodem van de taart de digestives in de foodprocessor fijn of doe ze in een diepvrieszak en rol ze fijn met een deegroller. Smelt de boter op laag vuur of in de magnetron. Meng de boter met de koekkruimels en verspreid over de bodem. Druk dit goed aan met de bolle kant van een lepel en zet 20 minuten in de koelkast.
 
Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius (hetelucht). Klop de mascarpone en de roomkaas 2 minuten met een elektrische mixer totdat het helemaal glad is. Voeg de suiker toe en mix nog een paar minuten. Voeg dan de citroenrasp en bloem toe, vervolgens beetje bij beetje de losgeklopte eieren en spatel er tenslotte de zure room doorheen.
 
Schep laagjes van het cheesecakemengsel en de rabarbercurd in de vorm en haal een sateprikker of vork door het beslag voor een gemarmerd effect. Bak 50 minuten totdat de bovenkant goudbruin is en nog een beetje wiebelig. Zet de oven uit en laat de taart in de oven afkoelen (dit zorgt ervoor dat de bovenkant minder snel scheurt).  Bewaar de taart in de koelkast.
 
rabarber cheesecake  rabarber cheesecake
Bron: http://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/rhubarb-and-lemon-baked-cheesecake-2/

4 reacties

  1. […] Rabarber is natuurlijk superlekker in taart maar het combineert ook super met hartige gerechten. Juist dat friszure geeft wat extra’s aan je gerecht. In dit recept maak je saus van de rabarber en je maakt er ook nog een knapperige garnering mee. Eet hier een eenvoudige pasta bij of lekker gebakken aardappels. Eigenlijk combineert het prima met van alles. Asperges zijn hier trouwens ook heerlijk bij! En als je nou rabarber over hebt, er staat genoeg op mijn blog om daar nog iets mee te maken zoals deze rabarber yoghurtcake of een rabarber cheesecake. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up