grapefruittaart

Grapefruit kokos cheesecake

Wat een fantastische ervaring heb ik er weer bij! Een paar weken geleden tipte Hanneke van Culinea  mij over deze wedstrijd en ik besloot een gokje te wagen. Er moest natuurlijk wel een taart bedacht worden die er qua smaken uit zou springen. Zij hebben zoveel kennis en ervaring en het gebak dat ze daar verkopen is echt kunst op zich.  Ik schatte mijn kansen dus niet heel hoog in. Niet omdat ik niet lekker kan bakken maar ik heb absoluut geen ervaring met patisserie. Ik heb nooit een opleiding gedaan en ben echt autodidact op het gebied van bakken. Daarom was het natuurlijk extra gaaf dat ik werd uitgenodigd om met mijn grapefruit kokos cheesecake als een van de vijf kandidaten die bij Huize van Wely om de eerste plaats mochten gaan strijden.

grapefruit kokos cheesecake

Huize van Wely sinds 1922

Huize van Wely bestaat al sinds 1922. Ze bakken alle producten (meer dan 500) ter plaatse en handmatig. Daarnaast is Huize van Wely ook voor veel bekende patissiers de leerschool geweest. Ze maken eerlijke, pure producten: er worden geen kunstmatige geur- of smaakstoffen en geen conserveringsmiddelen toegevoegd. En daar mocht ik bakken! Dit is de eerste bakwedstrijd voor amateurs ooit die zij organiseerden, heel erg leuk dat ik daarin mocht meedoen.

Bakkers klaar, bakken maar!

Afgelopen dinsdag reed ik naar Noordwijk om daar het bakwalhalla te betreden en mijn taart te gaan bakken. We hadden ruim de tijd en kregen gelukkig wat hulp bij het bedienen van diverse apparaten en ovens. In het begin is het natuurlijk even wennen om in zo’n grote keuken te staan met allemaal professionele bakbenodigdheden. En de geur! Die is bijna bedwelmend haha. Heerlijk! Het bakken verliep gelukkig voorspoedig en de smaak was goed maar ik zag al snel dat de andere kandidaten ook veel kennis en ervaring in huis hadden. Tussendoor mochten we nog genieten van een kleine bonbon proeverij, zalig! Uiteindelijk was het dan zover, we gingen proeven! Het was erg leuk dat we allemaal van elkaar mochten proeven. Alle taarten waren zo lekker en ook weer zo anders. De winnares, Shirene, had echt een perfect taartje gebakken, daar kon ik niet tegenop maar ik ben op een mooie 3e plaats geëindigd dus ik ben enorm tevreden en trots!

Grapefruit kokos cheesecake

En nu deel ik natuurlijk mijn recept voor deze heerlijke en bijzondere grapefruit kokos cheesecake met jullie! Laat je niet weerhouden door de hoeveelheid stappen en onderdelen. Je kunt het gerust verdelen over 2 dagen. Of je laat de cakelaag gewoon weg. Het is niet moeilijk en het kost wel veel tijd maar als je vragen hebt, dan hoor ik het wel. Ik wil je graag helpen want het is zo’n lekkere taart! Die moet je echt een keer proeven. Zeg nou zelf, als de beste patissiers van Nederland hem lekker vinden…. 🙂

grapefruit kokos cheesecake

Tips voor je aan de slag gaat

Deze taart is opgebouwd uit meerdere lagen. De bodem is een kokos shortbread, vervolgens een laag yoghurtcheesecake met grapefruitzest, dan een laag grapefruit curd, grapefruit cake, weer grapefruit curd en tenslotte plakjes in honing gebakken grapefruit. Lees het recept goed door voordat je eraan begint. Je hebt geen vreemde ingrediënten nodig en alle stappen zijn duidelijk beschreven. Print vooral het recept uit en vink aan wat je al hebt gedaan. Zoals ik hierboven al aangaf kun je de onderdelen van deze grapefruit kokos cheesecake op verschillende momenten maken, dat maakt het wat overzichtelijker. En de onderdelen moeten toch tussendoor afkoelen.

Grapefruit kokos cheesecake

Recipe by DebbieCourse: gebakDifficulty: gemiddeld, ervaren
Servings

14

servings
Prep time

19

hours 

10

minutes
Cooking time

1

hour 

10

minutes

Ingrediënten

  • Grapefruit curd

  • 4 blaadjes gelatine

  • koud water

  • 114 gram zachte roomboter, op kamertemperatuur

  • 300 gram kristalsuiker

  • 3 eieren

  • 3 eidooiers

  • 240 ml grapefruitsap

  • 2 eetlepels citroensap

  • Eventueel wat roze kleurstof

  • Kokos shortbread

  • 250 gram roomboter

  • 60 gram poedersuiker

  • 1 theelepel vanille extract

  • 40 gram maizena

  • 185 gram bloem

  • 60 gram geraspte kokos

  • Yoghurt cheesecake

  • 100 gram kristalsuiker

  • 2 eieren

  • 1 theelepel vanille extract

  • zest van 1 grapefruit

  • 490 gram Griekse yoghurt

  • Grapefruit cake

  • 200 gram kristalsuiker

  • zest van 1 grapefruit

  • 114 gram roomboter, zacht en op kamertemperatuur

  • 2 eieren

  • 30 ml grapefruitsap

  • 185 gram bloem

  • 25 gram maizena

  • 1 theelepel bakpoeder

  • snuf zout

  • 120 ml karnemelk

  • Gebakken grapefruit

  • 2 à 3 grapefruits

  • 2 eetlepels honing

Bereidingswijze

  • Week de gelatine in koud water.
  • Mix de roomboter met de suiker romig. Voeg langzaam de eieren en de eidooiers toe en klop nog 1 minuut. Voeg het grapefruitsap en citroensap toe.
  • Zet de kom op een pan gevuld met een laagje water. De kom mag het water niet raken. Breng het water aan de kook.
  • Laat dit zachtjes garen terwijl je regelmatig roert. De curd is goed als het de achterkant van een lepel bedekt of als de temperatuur 80 graden Celsius is.
  • Voeg, indien gewenst, wat roze kleurstof toe voor een grapefruitroze curd.
  • Zeef de curd in een bak en dek af met plasticfolie. Zet het in de koelkast tot gebruik.
  • Wanneer je de taart gaat samenstellen en de grapefruit curd op de cheesecakelaag gaat doen, dan verwarm je kort de gelatineblaadjes met aanhangend water en dan roer je het er pas doorheen. Anders gaat je grapefruit curd klonteren.
  • Ga nu verder met het kokos shortbread. Rooster de kokos in een droge koekenpan.
  • Mix de roomboter met de poedersuiker luchtig en romig en voeg het vanille extract toe.
  • Zeef de bloem en maizena en meng het rustig met het botermengsel.
  • Roer de geroosterde kokos erdoor.
  • Bekleed een ronde bakvorm van 20 cm met bakpapier en vet in.
  • Druk het shortbread deeg op de bodem en verdeel zo egaal mogelijk.
  • Zet minimaal een half uur afgedekt in de koelkast en verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Bak de kokos shortbread bodem 20 minuten en laat afkoelen op een rooster.
  • Ga verder met de yoghurt cheesecake laag en meng de yoghurt met de suiker.
  • Voeg de eieren, grapefruitzest en vanille toe.
  • Giet het cheesecake mengsel op de shortbread bodem en bak 35-40 minuten tot de cheesecake net stevig is.
  • Laat afkoelen op een rooster en laat de oven aan voor de grapefruitcake.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de suiker met grapefruitzest in de kom van de mixer. Meng het met je vingers door elkaar totdat de suiker helemaal geparfumeerd is met grapefruit.
  • Voeg de roomboter toe en mix 3 – 5 minuten tot het zacht en romig is.
  • Schraap de zijkanten van de mixer schoon en voeg, terwijl de mixer draait, de eieren een voor een toe.
  • Voeg vervolgens het grapefruitsap toe en mix door.
  • Zeef de bloem en maizena 5 keer zodat het goed vermengd is.
  • Zeef het bloem / maizena mengsel vervolgens met het zout en bakpoeder.
  • Voeg nu afwisselend het bloemmengsel en de karnemelk toe aan het botermengsel. Eindig met het bloemmengsel.
  • Stop direct met mixen zodra het laatste restjes bloem is opgenomen.
  • Schraap nogmaals de zijkanten van de kom schoon en mix nog een keer goed door.
  • Zet een bakring van 20 cm op de bakplaat en giet het cakemengsel erin.
  • Bak het in 25 minuten goudbruin en laat afkoelen op een rooster.
  • Schil de grapefruits met een mes zodat er alleen vruchtvlees te zien is en snijd de grapefruits in dunne plakken of snijd de partjes tussen de vliesjes uit. (zie tip)
  • Verhit de honing in een koekenpan en bak de plakjes grapefruit kort aan beide kanten en laat ze afkoelen
  • Nu kun je de taart gaan opbouwen. Bestrijk de cheesecake met de helft van de grapefruitcurd. Verspreid het egaal met een paletmes. Eventueel kun je het paletmes verwarmen onder de warme kraan zodat het niet plakt.
  • Leg hier vervolgens de grapefruitcake op.
  • Smeer af met een laag grapefruitcurd en maak de bovenkant mooi glad met een paletmes.
  • Leg de plakjes grapefruit erop.
  • Laat een paar uur opstijven in de koelkast.

Tips

  • Op de foto’s van mijn eigen taart zie je dat ik plakjes grapefruit heb gebruikt maar bij Huize van Wely gaven ze me de tip om partjes uit te snijden. Makkelijker en het resultaart is mooier.

Bewaar het recept voor deze grapefruit kokos cheesecake

Pinterest is ideaal om snel je favoriete recepten terug te vinden! Bewaar dit recept met onderstaande foto en je weet het altijd weer te vinden.

grapefruit kokos cheesecake

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.