Ik houd dus niet zo van koffie. De laatste tijd drink ik het wat vaker maar nog niet van harte. Meestal is het dan een espresso en dan ben je na één slok klaar haha. Maar koffie wordt wel vaak gebruikt in gebak en zo langzamerhand begin ik toch wel een beetje aan de smaak te wennen. En daarom besloot ik om eens zelf een recept te maken voor koffietaart. Met dit recept voor koffie mousse taart maak je een heerlijke chocolade cake bodem met daarop een romige laag koffie mousse. Echt een traktatie voor jezelf en je gasten!

Een dag van tevoren bakken = geen bakstress
Wanneer je iets bakt waar je koffiesmaak aan wil geven dan is het wel aan te raden om te kiezen voor koffie van kwalitatieve koffiebonen. Ook is het belangrijk dat je sterke koffie gebruikt zoals espresso omdat anders de smaak niet goed naar voren komt. En omdat deze koffie mousse taart nog 4 uur moet opstijven in de koelkast, kun je hem het beste een dag van tevoren maken. Dan heb je ook geen bakstress op de dag dat je de taart wil serveren! Het mooie van deze taart is bovendien dat hij glutenvrij is. In een tijd waarin steeds meer mensen last hebben van het eten van gluten is dat mooi meegenomen!
Koffie mousse taart
8
personen45
minutes25
minutesLet op: deze taart moet nog minstens 4 uur in de koelkast opstijven
Ingrediënten
Voor de cakelaag:
110 gram roomboter op kamertemperatuur
150 gram pure chocolade
3 eieren, gesplitst
100 gram fijne kristalsuiker
8 gram cacaopoeder
snuf zout
Voor de koffie mousse:
2 eidooiers
100 gram suiker
12 gram maizena
160 ml warme melk (ongeveer 25 graden)
1/2 theelepel vanille extract
2 eetlepels espresso
3 blaadjes gelatine
koud water
250 gram slagroom
Bereidingswijze
- Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
- Smelt de chocolade en boter au-bain marie (doe de boter en chocolade in een kom die in een pan past. Doe een laagje water in de pan en breng aan de kook. Zorg dat de onderkant van de kom het water niet raakt). Laat iets afkoelen.
- Haal de kom uit de pan en voeg een voor een de eidooiers toe. Roer goed door.
- Voeg het cacaopoeder en zout toe.
- Klop de eiwitten met de elektrische mixer schuimig. Voeg rustig beetje bij beetje de suiker toe en klop totdat er stijve pieken ontstaan.
- Spatel het eiwit door het chocolademengsel.
- Schep het beslag in de bakvorm en bak 25 minuten.
- Laat compleet afkoelen.
- Ga verder met de koffie mousse.
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Mix de eidooiers en suiker tot een schuimig bleek geheel.
- Roer de maizena erdoor.
- Klop rustig de warme melk erdoor tot het een geheel is.
- Doe het mengsel in een steelpan en verhit op laag vuur tot het kookt en indikt.
- Haal van het vuur en roer de koffie en vanille erdoor. Laat het afkoelen.
- Klop de slagroom stijf.
- Spatel dit rustig door het koffie mengsel.
- Knijp de gelatine uit en los het met een eetlepel water op in een steelpan op middelhoog vuur.
- Roer het door de mousse.
- Verdeel de mousse over de cakebodem en maak glad met een paletmes.
- Zet minimaal 4 uur in de koelkast.
- Bestrooi de koffie mousse taart voor serveren met cacaopoeder.

Nog meer bakinspiratie:
- Frambozen yoghurttaart met chocoladebodem
- Boltaartjes van Baileysmousse met een dropvulling
- Macarontaartje met frambozen en chocholademousse
- Tompoucen taart
- Stoofperen cheesecake met een bodem van kruidnoten
Sla deze koffie mousse taart makkelijk op op Pinterest

Dit recept is gebaseerd op het recept van Home Cooking Adventure
Dit lijkt me een heerlijke taart!
Ik wil deze gaan bakken, maar toch even voor de zekerheid: bedoel je gemalen koffiepoeder of koffie die je reeds gezet hebt, dus vloeibaar?
Hoi Anne,
ik bedoel vloeibare koffie, dus die je al hebt gezet. Veel bakplezier!
groetjes Debbie
Hallo,
Is het de bedoeling dat de bodem, met een prikker droog eruit komt? Dit is namelijk bij mij niet het geval.
Groet Corien
Hoi Corien,
het is al even geleden dat ik deze taart heb gemaakt maar als ik zo het recept lees dan is het niet nodig dat de prikker er schoon uitkomt. Het is natuurlijk een bloemloze cake en de chocolade en boter stijven nog op. Ik hoop dat het gelukt is!
groetjes Debbie