Koffie mousse taart

Koffie mousse taart

Koffie mousse taart maken met goede koffie als smaakmaker

Wist je dat koffie een geweldige smaakmaker is in taart en gebak? In deze koffie mousse taart proef je uiteraard goed de koffiesmaak en het versterkt de smaak van chocolade. Zo wordt er in chocoladecakes of taarten vaak wat espresso toegevoegd voor nog meer smaak. En wat denk je van de klassieke Italiaanse tiramisu? Omdat het zo’n belangrijke smaakmaker is, is het een must om goede koffie te gebruiken.

Bakken met koffie

Goede koffie is persoonlijk. Iedereen heeft een andere smaak en de één houdt van sterke koffie terwijl de ander van een wat mildere variant houdt. Toch heb je voor een goed bakresultaat sterke espresso nodig. Ik gebruik daarvoor de ECCELLENTE Espressobonen. Die heeft een zachte en wat zoete smaak en past daarom perfect in deze koffie mousse taart. De heerlijke chocolade cake bodem met daarop een romige laag koffie mousse is echt een traktatie voor jezelf en je gasten!

koffie mousse taart

Een dag van tevoren bakken = geen bakstress

Deze koffie mousse taart moet 4 uur opstijven in de koelkast en daarom kun je hem het beste een dag van tevoren maken. Dan heb je ook geen bakstress op de dag dat je de taart wil serveren! Het mooie van deze taart is bovendien dat hij glutenvrij is. In een tijd waarin steeds meer mensen last hebben van het eten van gluten is dat mooi meegenomen! De taart is overigens het lekkerst als je hem niet direct uit de koelkast serveert. Haal hem daarom een half uur voor serveren uit de koelkast.

Koffie mousse taart

Let op: deze taart moet nog minstens 4 uur in de koelkast opstijven
Gang cake, taart, Zoete recepten
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 8 personen

Ingrediënten

  • Voor de cakelaag:
  • 110 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram pure chocolade
  • 3 eieren, gesplitst
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram cacaopoeder
  • snuf zout
  • Voor de koffie mousse:
  • 2 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 12 gram maizena
  • 160 ml warme melk (ongeveer 25 graden)
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepels espresso
  • 3 blaadjes gelatine
  • koud water
  • 250 gram slagroom

Instructies

  • Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  • Smelt de chocolade en boter au-bain marie (doe de boter en chocolade in een kom die in een pan past. Doe een laagje water in de pan en breng aan de kook. Zorg dat de onderkant van de kom het water niet raakt). Laat iets afkoelen.
  • Haal de kom uit de pan en voeg een voor een de eidooiers toe. Roer goed door.
  • Voeg het cacaopoeder en zout toe.
  • Klop de eiwitten met de elektrische mixer schuimig. Voeg rustig beetje bij beetje de suiker toe en klop totdat er stijve pieken ontstaan.
  • Spatel het eiwit door het chocolademengsel.
  • Schep het beslag in de bakvorm en bak 25 minuten.
  • Laat compleet afkoelen.
  • Ga verder met de koffie mousse.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Mix de eidooiers en suiker tot een schuimig bleek geheel.
  • Roer de maizena erdoor.
  • Klop rustig de warme melk erdoor tot het een geheel is.
  • Doe het mengsel in een steelpan en verhit op laag vuur tot het kookt en indikt.
  • Haal van het vuur en roer de koffie en vanille erdoor. Laat het afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Spatel dit rustig door het koffie mengsel.
  • Knijp de gelatine uit en los het met een eetlepel water op in een steelpan op middelhoog vuur.
  • Roer het door de mousse.
  • Verdeel de mousse over de cakebodem en maak glad met een paletmes.
  • Zet minimaal 4 uur in de koelkast.
  • Bestrooi de koffie mousse taart voor serveren met cacaopoeder.
koffie mousse taart

Nog meer bakinspiratie:

Sla deze koffie mousse taart makkelijk op op Pinterest

koffie mousse taart

Dit recept is gebaseerd op het recept van Home Cooking Adventure



4 gedachten over “Koffie mousse taart”

  • Dit lijkt me een heerlijke taart!
    Ik wil deze gaan bakken, maar toch even voor de zekerheid: bedoel je gemalen koffiepoeder of koffie die je reeds gezet hebt, dus vloeibaar?

    • Hoi Corien,

      het is al even geleden dat ik deze taart heb gemaakt maar als ik zo het recept lees dan is het niet nodig dat de prikker er schoon uitkomt. Het is natuurlijk een bloemloze cake en de chocolade en boter stijven nog op. Ik hoop dat het gelukt is!

      groetjes Debbie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.