Hoe maak je zelf klassieke tiramisu?
Het is misschien wel het meest bekende dessert van Italië: tiramisu! Een zalig, romig geheel met lange vingers en cacao. Maar hoe maak je zelf klassieke tiramisu? Ook in dit gerecht zit de basis hem in de eenvoud. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en wat geduld. Dat geduld zal zeker beloond worden want met dit dessert maak jij wel indruk.
Inhoudsopgave
Het verhaal achter tiramisu
Tiramisu betekent letterlijk: trek me omhoog. Het is puur comfortfood en men denkt ook dat de naam daarnaar verwijst. Het pept je op, is troostend maar door de hoeveelheid eiwitten is het ook echt een krachtpatser en geeft het energie. Er doen meerdere verhalen de ronde over de oorsprong van tiramisu. Zo zouden prostituees dit in de cafés bestellen als oppepper voor een lange nacht. Een soortgelijk verhaal is dat vrouwen dit aan hun man gaven zodat ze ’s avonds goed konden presteren in bed. Zo verbrand je wel die hoeveelheid calorieën van dit dessert weer 😉 Toch slim bedacht van die Italianen. Wat er ook achter zit, het is een goddelijk dessert dat de volgende dag en de dag erna alleen nog maar lekkerder wordt, dus als je dit recept maakt, zit je wel goed.
Lange vingers of savoiardi
De echte klassieke tiramisu maak je met savoiardi. Dit zijn lange vingers maar toch zijn ze net even anders dan de Nederlandse lange vingers. Ze zijn sowieso wat breder en het belangrijkste verschil: ze blijven knapperiger in de tiramisu. Nu zijn ze in Nederland best lastig te krijgen dus je kunt ze vervangen voor gewone lange vingers maar dan is het geheel allemaal wat zachter. Qua smaak ontlopen ze elkaar niet veel gelukkig.
Hoe maak je zelf klassieke tiramisu?
Zoals hierboven al gezegd, heb je maar een paar ingrediënten nodig: mascarpone, eieren, suiker, espresso en cacao. Dacht je dat er in de klassieke tiramisu alcohol ging? Dat klopt dus niet. Het is wel een smakelijke variant op de klassieke tiramisu, net als een zomerse variant met aardbeien of een tiramisu met limoncello. Maar de klassieker wordt dus echt zonder alcohol gemaakt. Er is zelfs een heuse Academia del Tiramisu met het originele verhaal en natuurlijk het originele recept. En ja, er gaan rauwe eieren in dit dessert. Daarmee is het niet geschikt voor zwangeren, hele jonge kinderen en kwetsbaren maar als je zorgt voor verse eieren dan is er weinig aan de hand en kun je gewoon ultiem genieten van dit klassieke Italiaanse dessert. A tavola!
Equipment
- Grote schaal van 20 x 30 cm
Ingrediënten
- 750 g mascarpone
- 5 verse eieren
- 350 g Italiaanse lange vingers of gewone lange vingers
- 120 g suiker + extra
- 300 g espresso
- cacaopoeder om te bestrooien
Instructies
- Zet 300 g espresso, breng op smaak met 1 of 2 theelepels suiker en laat dit in een lage schaal afkoelen.
- Splits vervolgens de eieren in 2 verschillende kommen.
- Klop de eidooiers met de helft van de suiker romig en lichtgeel.
- Klop er beetje bij beetje de mascarpone door en zet apart.
- Klop nu de eiwitten schuimig.
- Voeg langzaam de rest van de suiker toe en blijf kloppen tot het eiwit stijve pieken vormt.
- Schep een eetlepel van het eiwitschuim bij het mascarponemengsel en roer het er goed doorheen.
- Doe vervolgens steeds een beetje van het eiwitschuim bij het mascarponemengsel maar spatel het er dan rustig doorheen.
- Verdeel een dun laagje mascarponecrème over de bodem van de schaal.
- Dompel de lange vingers kort aan beide kanten onder in de espresso en verdeel over de schaal.
- Bedek met een laag mascarponecrème en bedek weer met een laag in espresso gedrenkte lange vingers.
- Sluit af met een laag mascarponecrème. Dit kun je eventueel doen met een spuitzak zodat je mooie toefjes krijgt en bestrooi tenslotte met cacaopoeder. Tip: doe dit met een zeefje voor een mooi egaal effect.
- Zet de tiramisu minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Dineren op z’n Italiaans
Tiramisu is de perfecte afsluiter van een Italiaans diner. Wil je wat inspiratie voor Italiaanse gerechten? Bekijk dan eens deze recepten:
Gemarineerde Italiaanse Groenten Met Gegrilde Halloumi
Italiaanse Gehaktballetjes Met Kappertjes
Panzanella (Italiaanse Broodsalade)
Pasta Met Geroosterde Tomaten, Worst En Chorizo
Risotto Met Geroosterde Tomaatjes En Ricotta