panzanella

Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Volgens mij is de eerste hittegolf min of meer een feit. Het is al dagen achter elkaar warm en het blijft nog wel even zo. Gisteren zijn we ‘s middags gewoon maar binnen gebleven, daar was het nog het beste uit te houden. Vanmiddag mogen we bij een vriendin in haar grote zwembad komen plonzen! Ik kijk er nu al naar uit, heerlijk! Helaas hebben de kinderen geen tropenrooster dus zijn ze niet eerder vrij maar daarna kunnen we toch nog even genieten! Met dit weer ga je ook niet uitgebreid staan koken. Ik houd enorm veel van koken en bakken maar met deze temperaturen doe ik het liefst zo makkelijk mogelijk en maak ik snelle recepten. Deze Italiaanse panzanella is dan echt super.

panzanella
panzanella

Cucina povera

Panzanella is een Italiaanse broodsalade. Het is lekker fris en snel gemaakt. Panzanella is een typisch gerecht uit de cucina povera (arme keuken). Deze kookstijl stamt al uit de Middeleeuwen en vanwege schaarste gooide men niet graag eten weg. Als brood te oud werd om zo te eten, kon het verwerkt worden in deze salade want door de sappen van de tomaat en de olijfolie werd het brood weer zacht en dus eetbaar. Je maakt de salade het beste al van tevoren want het is het lekkerst als alle smaken in het brood kunnen trekken. Zet de salade dus gewoon in de koelkast, grill er ‘s avonds nog een stukje kip bij en eet smakelijk! Je kunt hier trouwens allerlei groenten in verwerken zoals gegrilde paprika. Kijk gewoon welke restjes op moeten. En de ansjovis kun je weglaten als je er niet van houdt.

Ingrediënten en bereidingswijze panzanella

Voor 4 personen

  • 200 gram oud brood (ciabatta of zuurdesem)
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 75 gram groene olijven
  • 500 gram cherrytomaatjes
  • Basilicum
  • 1 blikje ansjovis
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel Rode wijn azijn
  • Peper en zout
  1. Snijd of scheur het brood in grove stukken.
  2. Halveer de cherrytomaatjes.
  3. Hak de olijven, kappertjes en ansjovis.
  4. Doe alles in een grote kom en besprenkel met de olijfolie en azijn.
  5. Schep alles door elkaar en breng op smaak met peper, zout en verse basilicum.
  6. Laat minstens een uur staan zodat de smaken goed in het brood kunnen trekken.

Wil je nog meer inspiratie voor snelle recepten?

Ga jij deze panzanella maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook of Instagram op @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.