frambozen yoghurttaart met chocoladebodem

Frambozen yoghurttaart met chocoladebodem

Wat was het alweer een tijd geleden dat ik een taart had gebakken! Er zijn periodes dat ik een paar keer per week bak en dan weer weken amper iets. Maar nu waren de frambozen in de aanbieding bij de supermarkt en die kon ik niet laten liggen dus het idee voor een lekkere frambozen yoghurttaart met chocoladebodem was al snel geboren!

frambozen yoghurttaart met chocoladebodem
frambozen yoghurttaart met chocoladebodem

Zelf de bodem bakken

Ik vind het bij een cheesecake of kwark / yoghurttaart erg lekker om zelf een bodem te bakken in plaats van koekjes te verkruimelen en die met gesmolten boter te mengen. Maar maak het jezelf uiteraard makkelijk en laat de chocoladeshortbread bodem voor wat hij is en gebruik bijvoorbeeld oreo koekjes of bastognekoeken. Scheelt een hoop tijd maar ik moet zeggen, deze bodem is wel verrukkelijk! Voor de yoghurtvulling gebruik ik trouwens meestal gewoon diepvriesframbozen. Dan kun je deze heerlijke frisse yoghurttaart het hele jaar door maken!

frambozen yoghurttaart met chocoladebodem

Ingrediënten en bereidingswijze frambozen yoghurttaart met chocoladebodem

voor 12 personen

chocoladeshortbread

  • 100 gram poedersuiker
  • 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 300 gram bloem
  • 100 gram pure chocolade
  • snuf zout
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Klop de roomboter met de poedersuiker romig.
  3. Hak de chocolade in stukjes en smelt au-bain marie of in de magnetron in intervallen van 10 seconden.
  4. Doe de iets afgekoelde gesmolten chocolade bij het botermengsel en klop nog even door.
  5. Voeg de bloem en een snuf zout toe en meng tot het een geheel is.
  6. Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier en doe het deeg erin.
  7. Vervolgens egaliseer je het met de bolle kant van een lepel en bak de bodem in 15 minuten gaar.
  8. Laat afkoelen op een rooster.

Frambozen yoghurtmousse

  • 300 gram slagroom
  • 500 gram skyr of volle yoghurt
  • 175 gram suiker
  • 250 gram frambozen (diepvries) en extra verse frambozen om te garneren
  • 10 blaadjes gelatine
  1. Week de gelatine in ruime water. Doe dit minstens 10 minuten.
  2. Klop de slagroom met 125 gram suiker lobbig en klop dan de skyr erdoorheen.
  3. Doe de frambozen met de resterende 50 gram suiker in een steelpan.
  4. Breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen.
  5. Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine erdoor.
  6. Laat de frambozen afkoelen en spatel ze dan voorzichtig door het slagroommengsel.
  7. Het hoeft niet helemaal egaal te zijn qua kleur.
  8. Bekleed eventueel de zijkanten van de vorm met bakpapier of acetaatfolie.
  9. Stort het frambozenmengsel op de bodem en maak de bovenkant glad.
  10. Laat minstens 5 uur opstijven in de koelkast en decoreer met verse frambozen.
frambozen yoghurttaart met chocoladebodem

Tip: de combi van frambozen en chocolade is echt verrukkelijk. Bekijk ook eens dit recept voor Macarontaartje met frambozen en chocholademousse.

Nog meer frambozen recepten 

Er staan al aardig wat recepten met frambozen op de blog. Ik zet ze hier graag voor je op een rij! 

Ga jij deze Frambozen yoghurtcake met chocoladebodem maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 

23 reacties

  1. Hoi Deb! Gisteravond deze prachtig uitziende taart gemaakt. Wilde deze echter vanochtend uit de vorm halen en de vulling is nog wat zacht. Heb je enig idee waar dat aan kan liggen en hoe ik de taart nog kan redden, zodat ik er toch mooie punten van kan snijden? Dankjewel alvast!

    • Hoi! Superleuk dat je de taart gemaakt hebt! En balen dat hij nog een beetje zacht is. Nu is dit geen hele stijve taart. Is de vulling nog zo zacht dat de taart in elkaar zakt denk je? Ik kan me alleen voorstellen dat er iets niet helemaal goed is gegaan met de gelatine maar daar heb je nu helaas niks meer aan. Misschien nog even in de vriezer zodat hij wat extra kou krijgt. Fijn weekend!

      • De vorm heb ik er vanochtend afgehaald en aan een kant zakte de taart helaas een beetje in. Gelukkig wel nog kunnen herstellen en de vorm zit er nu weer omheen. Goede tip om de taart voor het aansnijden even in de vriezer te zetten! Dankjewel voor het meedenken en jij ook een fijn weekend!

  2. Super lekker taart, fris en makelijker te maken! De chocolade bodem past goed bij en het is super lekker! Mijn favorite tot nu toe! In de koelkast houden totdat je moet snijden. Dan snijdt makkelijker en blijft stevig bij aansnijden.

    • Hoi Kyra, de bodem wordt nog harder tijdens het afkoelen. Wil je er zeker van zijn dan kun je de oventijd ook met 5 minuten verlengen en vervolgens de bodem in de koelkast zetten. Maar shortbread bevat veel boter dat smelt in de oven maar natuurlijk weer opstijft bij koelen. Hartstikke leuk dat je de taart aan het maken bent! Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.