Frambozen yoghurttaart met chocoladebodem

Frambozen yoghurttaart met chocoladebodem

Taart bakken

Wat was het alweer een tijd geleden dat ik een taart had gebakken! Er zijn periodes dat ik een paar keer per week bak en dan weer weken amper iets. Maar nu waren de frambozen in de aanbieding bij de supermarkt en die kon ik niet laten liggen dus het idee voor een lekkere frambozen yoghurttaart met chocoladebodem was al snel geboren!

frambozen yoghurttaart met chocoladebodem

frambozen yoghurttaart met chocoladebodem

Zelf de bodem bakken

Ik vind het bij een cheesecake of kwark / yoghurttaart erg lekker om zelf een bodem te bakken in plaats van koekjes te verkruimelen en die met gesmolten boter te mengen. Maar maak het jezelf uiteraard makkelijk en laat de chocoladeshortbread bodem voor wat hij is en gebruik bijvoorbeeld oreo koekjes of bastognekoeken. Scheelt een hoop tijd maar ik moet zeggen, deze bodem is wel verrukkelijk! Voor de yoghurtvulling gebruik ik trouwens meestal gewoon diepvriesframbozen. Dan kun je deze heerlijke frisse yoghurttaart het hele jaar door maken!

frambozen yoghurttaart met chocoladebodem

Ingrediënten en bereidingswijze frambozen yoghurttaart met chocoladebodem

voor 12 personen

chocoladeshortbread

  • 100 gram poedersuiker
  • 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 300 gram bloem
  • 100 gram pure chocolade
  • snuf zout
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Klop de roomboter met de poedersuiker romig.
  3. Hak de chocolade in stukjes en smelt au-bain marie of in de magnetron in intervallen van 10 seconden.
  4. Doe de iets afgekoelde gesmolten chocolade bij het botermengsel en klop nog even door.
  5. Voeg de bloem en een snuf zout toe en meng tot het een geheel is.
  6. Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier en doe het deeg erin.
  7. Vervolgens egaliseer je het met de bolle kant van een lepel en bak de bodem in 15 minuten gaar.
  8. Laat afkoelen op een rooster.

Frambozen yoghurtmousse

  • 300 gram slagroom
  • 500 gram skyr of volle yoghurt
  • 175 gram suiker
  • 250 gram frambozen (diepvries) en extra verse frambozen om te garneren
  • 10 blaadjes gelatine
  1. Week de gelatine in ruime water. Doe dit minstens 10 minuten.
  2. Klop de slagroom met 125 gram suiker lobbig en klop dan de skyr erdoorheen.
  3. Doe de frambozen met de resterende 50 gram suiker in een steelpan.
  4. Breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen.
  5. Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine erdoor.
  6. Laat de frambozen afkoelen en spatel ze dan voorzichtig door het slagroommengsel.
  7. Het hoeft niet helemaal egaal te zijn qua kleur.
  8. Bekleed eventueel de zijkanten van de vorm met bakpapier of acetaatfolie.
  9. Stort het frambozenmengsel op de bodem en maak de bovenkant glad.
  10. Laat minstens 5 uur opstijven in de koelkast en decoreer met verse frambozen.

frambozen yoghurttaart met chocoladebodem

Tip: de combi van frambozen en chocolade is echt verrukkelijk. Bekijk ook eens dit recept voor Macarontaartje met frambozen en chocholademousse

 



13 thoughts on “Frambozen yoghurttaart met chocoladebodem”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
%d bloggers liken dit: