Nogatientjes

Nogatientjes

Zondag bakdag

Het is weer tijd voor een zondag bakdag recept en vandaag deel ik met jullie mijn favoriete koekjesrecept voor nogatientjes! Een tijdje terug kwam Francine van Heerlijke Happen bij mij langs voor haar rubriek ‘het favoriete recept van‘. Ik mocht het spits afbijten want ik was de eerste bij wie ze op bezoek kwam en wat was het leuk! We hebben zo ontzettend gelachen en Francine heeft een leuk filmpje gemaakt van de ochtend en van het bakken van de koekjes.

nogatientjes

nogatientjes, kletsmajoors of koggetjes

Deze koekjes zijn echt al heel lang mijn favoriet en ze hebben verschillende namen zoals nogatientjes of koggetjes maar in de supermarkt heten ze vaak kletsmajoors. Het maakt mij niets uit, ze zijn hoe dan ook heerlijk! Het is een typisch Hollands koekjes met stukjes karamel waardoor ze nog lekkerder worden. Ik kreeg dit recept via Instagram van Jacqueline (@jacqueline_kookt_en_bakt) en het komt uit het kookboek Koekje. Er zijn vast nog meer varianten maar deze is erg smakelijk! Het wordt tijd om ze snel weer eens te maken! Ik ben sowieso een groot fan van koekjes. Deze zijn ook lekker: Ginger shortbread en noten haverkoeken.

Ingrediënten en bereidingswijze nogatientjes

  • 75 gram kristalsuiker
  • 25 gram water
  • 200 gram zachte roomboter
  • 160 gram witte basterdsuiker
  • 2 gram zout
  • 15 gram vanillesuiker
  • 2 eetlepels melk
  • 200 gram Zeeuwse bloem of patentbloem
  1. Breng de kristalsuiker met het water aan de kook.
  2. Laat dit koken tot het een mooie karamelkleur heeft en giet het op een vel bakpapier. Let op: laat de karamel niet te donker worden, dan wordt het bitter.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  4. Roer de roomboter met de basterdsuiker, vanillesuiker en het zout romig.
  5. Voeg 2 eetlepels melk toe en spatel de gezeefde bloem erdoor.
  6. Doe de uitgeharde karamel in een plastic zak en bewerk dit met een deegroller tot kleine stukjes.
  7. Kneed de karamel door het deeg.
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol balletjes ter grootte van een walnoot van het deeg.
  9. Druk ze iets plat en leg ze met voldoende ruimte ertussen op de bakplaat.
  10. Bak ze in 14-15 minuten gaar en haal ze snel van de bakplaat om ze vervolgens te laten afkoelen op een rooster.

 



2 thoughts on “Nogatientjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up
%d bloggers liken dit: