noten haverkoeken

Noten haverkoeken

havermoutkoek4

In de herfst ben ik altijd meer in de keuken te vinden. Het grauwe weer leent zich er prima voor en wat is er lekkerder dan s avonds op de bank ploffen met een kop thee en een lekkere koek! Er zijn nog een miljoen koekjes recepten die ik wil uitproberen! Er zijn zoveel verschillende soorten en ik vind het echt superleuk om koekjes te bakken. Toch luistert het altijd best nauw. Ze moeten niet te zacht zijn maar ook niet te hard. Kwestie van veel doen dus en uitproberen. Bij mij lukt ook niet altijd alles in een keer. 

Dit is een recept voor grote koeken, krokant van buiten, zachter van binnen, met een bite van de noten en chocolate chips en een zuurtje van de cranberries. Mijn man wilde een keer grote, dikke koeken dus dan ga je aan de slag. Ik ben zelf echt enorm fan van koeken met havermout erin omdat ze zo lekker knapperig worden. En je kunt er eindeloos mee variëren! Als je niet van die grote koeken wilt, dan maak je gewoon kleinere koekjes. Je kunt dezelfde baktijd aanhouden als je ze ook wat dikker houdt, maar check voor de zekerheid na een kwartier.

Dit recept is voor 12 grote koeken en je hebt ze binnen een half uur gemaakt!

Ingrediënten:

  • 120 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 90 gram bruine suiker
  • 50 gram suiker
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel honing of stroop
  • 96 gram bloem
  • 135 gram havervlokken
  • 1 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel baking soda
  • 0,5 theelepel zout
  • 2 theelepels maizena
  • 80 gram gedroogde cranberries
  • 75 gram grof gehakte hazelnoten
  • 80 gram pure chocolate chips of grof gehakte pure chocolade
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng de bloem, havervlokken, kaneel, baking soda, zout en maizena in een kleine kom.
  3. Klop de boter met de suiker, het ei en de honing romig met de mixer of foodprocessor.
  4. Voeg het bloemmengsel samen met de cranberries, noten en chocolade toe.
  5. Mix tot het een geheel is.
  6. Verdeel het deeg in 12 gelijke porties, draai er balletjes van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze iets plat. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de koeken zit want ze worden nog iets groter.
  7. Bak ze in ongeveer 18 minuten bruin.

Tips: Vervang de vulling eens door walnoten en gedroogde dadels, pistachenoten met stukjes caramel, amandelen en gedroogde abrikozen of stukjes melkchocolade en witte chocolade met macadamianoten. Je kunt er genoeg kanten mee op!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.