Chocoladerolletjes – the Great British Bake Off

IMG_0683

Kijken jullie ook zo graag naar kook- en bak programma’s? Ik ben er echt gek op!  Ik kijk op de sportschool tijdens mijn cardio oefeningen  ook het liefst een kookprogramma. Zo werk ik aan mijn lijf en doe ik ook gelijk weer nieuwe ideeën op om  te gaan koken of bakken. Ideaal toch? Heel Holland bakt is natuurlijk afgeleid van de Great British Bake Off. Daar zijn ze inmiddels al bezig met seizoen acht. Ik moet eerlijk zeggen  dat ik zeker niet alle seizoenen heb gezien maar dit seizoen volg ik het, op een aflevering na, helemaal.

Ik moet wel zeggen dat ik het idee heb dat het niveau van de Britse bakkers hoger ligt dan dat van onze Hollandse bakkers. Het lijkt wel alsof ze toch iets creatiever zijn en inventiever. Maar dat lijkt misschien ook maar zo omdat ze weer hele andere dingen maken. De laatste aflevering stond bijvoorbeeld helemaal in het teken van ‘puddings’, iets dat wij in Nederland eigenlijk niet in deze vorm eten. In ieder geval is het superleuk om ook de Britse versie te volgen. Nu nog de Belgische, want ook daar hebben ze dit programma.

En nu heb ik mij gestort op een van de technische opdrachten. Dit heb ik vorig jaar ook al gedaan, toen maakte ik de Viennese whirls uit de Great British Bake Off. Deze keer heb ik gekozen voor chocoladerolletjes of mini boomstammetjes, hoe je het wilt noemen. Ik heb er zes gemaakt in plaats van 12 en ik heb het mintextract vervangen door vanille extract. Ook vond ik doe hoeveelheid botercrème minimaal dus ik heb wat extra gemaakt. Wel was ik een beetje aan het stuntelen met de witte chocolade. Hoewel het goed gesmolten was, werd het niet heel dun dus het zijn geen mooie fijne lijntjes zoals de bedoeling was. Ze smaken er gelukkig niet minder om!

Voor 12 rolletjes

Cake

  • 30 gram cacaopoeder
  • 15 gram gesmolten boter
  • 1/2 theelepel vanille  extract
  • 2 eetlepels kokend water
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 3 grote eieren, gesplitst

Vulling

  • 125 gram zachte roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract

Decoratie

  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram melkchocolade
  • 50 gram witte chocolade
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Zeef de cacaopoeder in een kleine kom.
  4. Voeg de boter, het vanille extract en kokende water toe en meng door elkaar. Zet apart.
  5. Klop de eidooiers met 50 gram suiker tot ze licht van kleur, dik en luchtig zijn.
  6. Voeg het cacao boter mengsel toe en mix goed tot het volledig gemengd is.
  7. Klop in een aparte kom de eiwitten stijf.
  8. Voeg 25 gram suiker toe en klop tot de suiker volledig is opgelost.
  9. Klop 1/3 van de opgeklopte eiwitten door het chocolade mengsel.
  10. Vouw daarna de rest van het eiwit erdoor zonder teveel lucht eruit te kloppen.
  11. Verdeel het mengsel over de bakplaat en zorg dat je een rechthoek krijgt van ongeveer 20 x 30 cm.
  12. Bak in 12-18 minuten gaar.
  13. Zet de bakplaat op een rek en laat afkoelen. Bedek de cake met een vochtige theedoek zodat deze niet uitdroogt en goed op te rollen is.
  14. Klop de boter met de poedersuiker licht en luchtig met de standmixer. Dit duurt best een tijdje. De suiker moet volledig opgelost zijn.
  15. Voeg dan het vanille extract toe en klop nog eens goed door.
  16. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en draai de cakeplak om op het bakpapier zodat de onderkant boven komt te liggen. Haal het bakpapier dat op de cake ligt er voorzichtig af.
  17. Draai de cake zodat de smalle kant naar je toe wijst.
  18. Verdeel de botercrème met een paletmes over de cake maar laat een rand van ongeveer 1 cm vrij.
  19. Rol de cake voorzichtig vanaf de smalle kant op. Stop in het middel en herhaal dit vanaf de andere kant. Beide rollen ontmoeten elkaar in het midden. Snijd daar de cake door.
  20. Snijd de randjes netjes bij en verdeel elke rol in 3 stukjes.
  21. Laat ze 15 minuten opstijven in de koelkast.
  22. Om de rolletjes af te maken met de chocolade, smelt je de pure en melkchocolade au-bain marie. Je zet een pan met een laagje water op en brengt dat tegen de kook aan. Twee derde van de chocolade breek je in stukjes in een kom die goed op de pan past en zo smelt je al roerend de chocolade.
  23. Haal de kom van de pan en roer rustig de rest van de chocolade erdoor tot het een egale glanzende massa is. Werk nu snel voordat de chocolade weer opstijft.
  24. Schenk, dip of bestrijk de rolletjes vervolgens met de chocolade.
  25. Laat opstijven.
  26. Smelt vervolgens de witte chocolade au-bain marie.
  27. Doe de chocolade in een spuitzak of vouw zelf een cornetje van bakpapier.
  28. Spuit mooie streepjes over de rolletjes en laat opstijven.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.