Viennese whirls uit de Great British Bake Off

Viennese whirls
Viennese whirlsHeel Holland Bakt is natuurlijk afgeleid van de Great British Bake Off en inmiddels zijn er in vele landen versies van. De Britse versie is inmiddels gestart met het zevende seizoen en net als bij Heel Holland Bakt, bestaat elke aflevering uit 3 elementen waarvan een technische opdracht. Deze week is het biscuit week en de bakkers moesten viennese whirls maken. Dit is een bros koekje gevuld met frambozenjam en botercrème. De technische opdrachten zijn altijd mijn favoriete onderdeel en ik zit altijd te bedenken hoe ik het er zelf vanaf zou brengen met zo’n camera op mijn neus en binnen een bepaalde tijd. Maar goed, thuis kan ik er rustig mee aan de gang en dus heb ik vandaag dit koekje gebakken. Erg leuk om te doen, niet moeilijk en het eindresultaat is erg mooi! Pas wel op als je de koekjes gaat besmeren met jam en ze dus even oppakt. Ze zijn zo bros dat de randjes makkelijk afbrokkelen… Gelukkig smaken ze er niet minder om 🙂 Dit recept is trouwens Mary Berry, de Britse Janny vd Heijden.

Ingrediënten voor 12 koekjes:

Viennese whirls

Jam

  • 200 gram frambozen (vers of diepvries)
  • 250 gram geleisuiker

Koekjes

  • 250 gram hele zachte ongezouten roomboter
  • 50 gram poedersuiker
  • 225 gram bloem
  • 25 gram maïzena

Vulling

  • 100 gram zachte ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1/2 theelepel vanille extract
  1.  Doe voor de jam de frambozen met de suiker in een steelpan. Breng op een laag vuur aan de kook. Als de suiker gesmolten is, zet je het vuur hoger en kook je de jam 4 minuten. Haal van het vuur en pureer met een staafmixer. Giet het in een laag schaaltje, dek af met plasticfolie en laat afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Teken op 2 vellen bakpapier in totaal 24 rondjes van 5 cm doorsnee. Ik gebruikte de onderkant van een glas. Draai het bakpapier om en leg op 2 bakplaten.
  3. Mix de boter en poedersuiker voor de koekjes luchtig en licht van kleur. Zeef de bloem en maïzena erin en mix tot alles goed gemengd is. Doe het mengsel in een spuitzak met een medium stervormig spuitmondje. Spuiten 24 cirkels in de cirkels op het bakpapier.
  4. Bak ze in het midden van de oven in 13-15 minuten licht goudbruin. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna voorzichtig op een rooster om compleet af te koelen.
  5. Doe voor de vulling de roomboter in een kom en zeef de poedersuiker erboven. Voeg het vanille extract toe en mix tot het heel licht en glad van structuur is. Doe het mengsel in een spuitzak met een groot stervormig spuitmondje.
  6. Smeer een beetje jam op de onderkant (platte kant) van 12 koekjes. Spuit de botercrème op de jamlaag en leg er een koekje bovenop. Bestuif eventueel nog met poedersuiker.

IMG_2648

Viennese whirls

Viennese whirls

Viennese whirls

 

 

Advertenties

3 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Lianne schreef:

    Wauw super mooi gemaakt! Zien er heerlijk uit die koekjes! 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s