kersen sinaasappel cheesecake

Kersen sinaasappel cheesecake

Cheesecake is zo lekker! Ik ben vooral dol op gebakken cheesecake maar een opgesteven versie vind ik ook lekker. Dat kennen we in Nederland ook wat beter, het is het beste te vergelijken met kwarktaart. Dit recept maakte ik al een paar jaar geleden maar het was tijd om hem in een nieuw jasje te steken. Nu het weer volop kersentijd is, kun je mooi aan de slag met deze kersen sinaasappel cheesecake! Het zoete van de kersen combineert mooi met het frisse van de sinaasappel en de bodem is net wat kruidiger dan normaal door de gember.

kersen sinaasappel cheesecake
kersen sinaasappel cheesecake

Uitgebreid bakken met meer onderdelen

Het duurt wel even om deze cheesecake te maken omdat hij uit verschillende onderdelen bestaat maar het is niet moeilijk. Begin gewoon op tijd en dan kun je de volgende dag genieten! En als je het niet ziet zitten kun je de biscuitrand gewoon weglaten. Ik heb het gedaan omdat ik het er mooi uit vind zien. Je kunt voor dit recept trouwens ook 1 grote pot kersen op sap gebruikt. Scheelt je weer ontpitten en je gebruikt hem bijna helemaal. Dus gooi het sap vooral niet weg want dat heb je ook nodig! Als je met verse kersen aan de slag gaat dan moet je nog wel kersensap kopen.

kersen sinaasappel cheesecake

Nog meer recepten met kersen

De komende tijd komen er sowieso nog wat heerlijke bakrecepten met kersen aan. Ik ben echt gek op al dat seizoensfruit dus wissel de aardbeien nu af voor zoete kersen haha. En er staan ook al aardig wat andere kersenrecepten op de blog dus kijk voor meer inspiratie ook zeker even bij:

Kersen sinaasappel cheesecake

Recipe by DebbieDifficulty: 3/3
Servings

12

servings
Prep time

1

hour 

15

minutes
Cooking time

30

minutes

Koelen: 5 uur

Ingrediënten

  • Bodem

  • 170 gram roomboter, op kamertemperatuur

  • 100 gram kristalsuiker

  • 1/2 theelepel vanille extract

  • 220 gram bloem

  • 60 gram stemgember (potje), fijngemalen (optioneel)

  • snuf zout

  • Gestreept biscuit

  • 115 gram amandelmeel

  • 130 gram fijne kristalsuiker

  • 3 eieren

  • 3 eiwitten

  • 20 gram roomboter

  • 35 gram patentbloem

  • 10 gram kersensap

  • extra: acetaatfolie of bakpapier

  • Cheesecake vulling

  • 600 gram roomkaas

  • 150 + 30 gram kristalsuiker

  • 250 ml slagroom

  • 150 gram kersen, ontpit, gepureerd en gezeefd

  • 2 eetlepels kersensap

  • 1 sinaasappel, sap en zest

  • 4,5 blaadjes gelatine

  • Kersen sinaasappelgelei

  • 200 gram kersen

  • 100 gram kersensap

  • 50 ml sinaasappelsap

  • 4 blaadjes gelatine

Bereidingswijze

  • Mix de boter en suiker romig.
  • Voeg het vanille extract toe en daarna de bloem en zout.
  • Mix de gember er kort doorheen en leg het deeg op je werkblad.
  • Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier.
  • Druk het deeg er met je vingers in en druk aan met de bolle kant van een lepel. Maak de lepel even warm onder de kraan zodat het deeg niet blijft plakken.
  • Dek af met vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
  • Bak de bodem in 20 tot 25 minuten gaar tot de randjes goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen en ga verder met de gestreepte biscuit.
  • Meng het amandelmeel met de helft van de suiker en voeg de eieren toe. Klop even door.
  • Klop de eiwitten stijf met rest van de suiker.
  • Smelt boter en voeg toe aan het amandelmengsel. Meng tot een glad beslag.
  • Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Meng in deel 1 15 gram bloem door het beslag. Meng in deel 2 20 gram bloem en het kersensap goed door het beslag.
  • Spatel de helft van de eiwitten door beslag 1 en de andere helft door beslag 2.
  • Smeer het kersenbeslag uit op een bakplaat en zet in de diepvries om op te stijven. Zodra het deeg hard is, haal uit de koeling en trek er met een mes lijnen in.
  • Smeer het lichte beslag uit over het gestreepte kersenbeslag.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden Celcius.
  • Bak het gestreepte biscuit 5-7 minuten in de oven en laat afkoelen op een rooster.
  • Snijd stroken uit de biscuit ter grootte van de bakvormrand.
  • Bekleed de rand van de bakvorm met acetaatfolie of bakpapier zodat je de taart uiteindelijk mooi uit de vorm kunt halen.
  • Bedek de binnenkant van de bakvorm met het biscuit. Deze rand komt dus op de gember shortbread bodem.
  • Ga nu verder met de cheesecake vulling. Week 3 blaadjes gelatine en 1,5 blaadje apart van elkaar.
  • Klop daarvoor de roomkaas los met 150 gram suiker.
  • Klop de slagroom stijf met 30 gram suiker.
  • Spatel de slagroom door de roomkaas.
  • Houd 200 gram van het roomkaasmengsel apart. Meng dit met 150 gram gezeefde kersenpuree en 2 eetlepels sap.
  • Doe bij de rest van het roomkaasmengsel het sap van een sinaasappel (gezeefd) en 1 theelepel zest.
  • Los de 3 uitgeknepen blaadjes gelatine op laag vuur op in 1 eetlepel water en doe bij de sinaasappelroomkaas.
  • Doe hetzelfde voor de kersenvariant maar dan met 1,5 blaadje gelatine.
  • Giet voorzichtig de sinaasappelroomkaas in de vorm. Zet een half uur in de koelkast en schep vervolgens voorzichtig de kersenroomkaas erop.
  • Zet in de koelkast en laat minstens 4 uur opstijven.
  • Maak tenslotte de kersen sinaasappelgelei. Week de gelatine in koud water.
  • Doe de kersen en het sap in een steelpan en breng aan de kook.
  • Pureer de kersen en zeef vervolgens door een fijne zeef.
  • Breng opnieuw aan de kook en haal van het vuur zodra het kookt.
  • Los de uitgeknepen gelatine erin op en laat afkoelen.
  • Giet het voorzichtig over de taart en zet in de koelkast om op te stijven.

Tips

  • Het is echt even een bakproject maar wil je het makkelijker maken, laat dan de biscuitrand en gelei weg. Dan is de taart ook al heerlijk. En als je niet van gember houdt, laat dit dan weg.
kersen sinaasappel cheesecake

Ga jij deze kersen sinaasappel cheesecake maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook of Instagram op @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 

Makkelijk bewaren op Pinterest

Bewaar dit recept makkelijk op Pinterest met deze foto zodat je het recept altijd snel terug kunt vinden.

kersen sinaasappel cheesecake

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.