Appel caramel cheesecake
Koffietijd Bakwedstrijd
Daar is hij dan! Het recept voor de appel caramel cheesecake die ik bakte voor de eerste ronde van de Koffietijd Bakwedstrijd en ik ben door naar de volgende ronde! En oh oh oh, wat is deze taart lekker. Hij ziet er, al zeg ik het zelf, erg feestelijk uit en de smaak is echt verrukkelijk. Hij is wel machtig dus snijd er maar kleine stukjes van maar dan doe je er lekker lang mee of je maakt er gewoon heel veel mensen blij mee. Het is geen hele moeilijke taart om te maken maar omdat hij uit veel verschillende onderdelen bestaat, ben je er wel even mee bezig. Nou ja, soms moet je er wat voor over hebben en hier maak je wel indruk mee. Als je bovendien net zo van bakken houdt als ik dan is dit pure ontspanning 😉 Laat je een berichtje achter of tag me op facebook, instagram, twitter of pinterest als je hem hebt gemaakt?
Appel caramel cheesecake
Deze appel caramel cheesecake bestaat uit verschillende lagen dus je bouwt hem in delen op. Gebruik hiervoor in ieder geval 2 springvormen van 24 cm.
Ingrediënten:
Karamelsaus
- 100 gram suiker
- 45 gram roomboter op kamertemperatuur
- 50 ml room op kamertemperatuur
- Snuf zout
Je kunt de karamelsaus een dag van tevoren al maken.
Verhit de suiker in een sauspan op middelhoog vuur. Laat de suiker volledig smelten, roer niet in de pan, schud hooguit af en toe. De suiker zal karamelliseren, laat het niet heter worden dan 180 graden Celcius.
Als de suiker helemaal egaal goudbruin is, voeg je klontje voor klontje de boter toe. Roer met een houten spatel. Neem de pan van het vuur en voeg in een dun straaltje de room al roerend toe. Tot slot voeg je nog een snufje zout toe. Laat het afkoelen, de karamel zal tijdens het afkoelen nog dikker worden.
Cheesecake
- 500 gram roomkaas
- 2 eieren
- 125 gram suiker
- 1,5 tl vanille extract of het merg van 1 vanillestokje
- 60 gram kwark
- 1 el karamelsaus
Klop de roomkaas met de suiker los met een elektrische mixer. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix tot ze geheel opgenomen zijn. Voeg tenslotte de vanille, kwark en karamelsaus en meng tot het een homogene massa is.
Stort de massa in een ingevette en met bakpapier beklede bakvorm van 24 cm. Bak de cheesecake in een uur op 160 graden Celcius gaar. De cheesecake mag in het midden nog enigszins wiebelig zijn. Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Bodem en bovenkant
- 200 gram roomboter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 1 tl baking soda
- Snuf zout
- 1 à 2 eetlepels ijswater
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 gram appel, geschild en in plakjes
- ½ tl kaneel
- 1 kardemompeul
- 1 el kristalsuiker
Kneed de boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel het ei, vanillesuiker, baking soda en een snufje zout tot een stevig deeg. Dit kan in de keukenmachine, met een mixer met deeghaken of gewoon met de hand. Als het deeg nog te kruimelig is dan voeg je wat ijswater toe zodat het soepel maar nog wel stevig voelt. Verpak het in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius. Vet twee springvormen van 24 cm in met boter en bekleed met bakpapier. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 0,5 cm en snijd 2 plakken ter grootte van de bakvorm uit. Leg het deeg in de bakvormen. Prik er gaatjes in met een vork.
Meng de appel met de kaneel, de gemalen kardemom en de suiker door elkaar. Leg de plakjes appel op een van de deegbodems. Bak het deeg in 25 minuten licht goudbruin.
Laat volledig afkoelen.
Chocoladelaagje
- 350 gram pure chocolade
Smelt de chocolade au-bain marie. Zet alvast een kom koud water in waarin de kom met de chocolade helemaal in past. Koel, zodra de chocolade gesmolten is, de chocolade af tot 27 graden. Verwarm hem vervolgens au-bain marie weer tot 31 graden en bestrijk de taartbodems met een dun laagje chocolade. Laat opstijven in de koelkast.
Gebakken appel
- 3 appels, geschild en in dunne plakjes
- 60 gram roomboter
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl kaneel
- Snuf zout
Smelt de boter in een koekenpan. Voeg de basterdsuiker, kaneel en zout toe en laat dit 1 minuut koken. Voeg de appels en kaneel toe en kook de appels 15 à 20 minuten tot ze zacht zijn. Laat afkoelen.
Nu kun je de taart opbouwen.
Start met de bodem waarop de appels zijn meegebakken. Leg er voorzichtig de cheesecake bovenop. Schep hier in het midden wat karamelsaus. Leg er vervolgens de bovenkant op van het deeg. Schik dan de appelpartjes in bloemvorm erbovenop. Verwarm desgewenst de karamelsaus tot het vloeibaar genoeg is en schep over de appels.
6 gedachten over “Appel caramel cheesecake”
Geef een reactie
Ziet er verrukkelijk uit ik zocht allang zo een fantastische taart
Ga ik maken als ik volgende week bezoek krijg
Kun je de gebakken appels ook even in de koelkast bewaren?
En moet je de bodem en de bovenkant in de koelkast of erbuiten bewaren als je hem pas een paar uur later nodig hebt?
De appels kunnen in de koelkast bewaard worden. Het is een hoop werk deze taart dus je kunt inderdaad de verschillende onderdelen verdelen over een paar dagen. Alles blijft goed in de koelkast.
Kun je ook een grotere taartvorm gebruiken ?? Of moet je dan ook de hoeveel heden aanpassen?
Hoi Chantal, dan moet je inderdaad de hoeveelheden omrekenen. Er zijn handige omrekentabellen voor te vinden op internet maar ik zou het niet aanraden. 24 cm is al behoorlijk groot en omdat deze taart uit zoveel lagen bestaat, is hij behoorlijk machtig. Veel bakplezier!