Pizza met geitenkaas, courgette en gerookte citroenolie

Pizza met geitenkaas, courgette en gerookte citroenolie

Deze pizza…. om van te watertanden! Het is altijd weer ontzettend leuk om nieuwe combinaties te bedenken voor op de pizza. En dan heb ik het niet over een pizza worstenbroodje of een pizza frikandel speciaal. Nee, ik hou wel van smaken die elkaar aanvullen en die de pizza in ere houden. Pure smaken, verse ingrediënten en natuurlijke smaakmakers vormen de basis van mijn pizza’s. Daar zit dus weleens een exotische combi tussen maar het pizzarecept verschijnt hier pas op de blog als ik helemaal tevreden ben. Gelukkig kwam deze pizza met geitenkaas, courgette en gerookte citroenolie ruimschoots door de testen!

Pizza met geitenkaas, courgette en gerookte citroenolie

Pizza bakken met het basisrecept voor pizzadeeg

Tegenwoordig gebruik ik naast het perfecte basisrecept voor pizzadeeg ook steeds vaker een recept voor Napoletaans pizzadeeg. Dit wordt nog net even wat luchtiger. Dat recept ga ik binnenkort ook met je delen! Het basisrecept voor pizzadeeg blijft altijd een aanrader omdat de rijstijd vrij kort is. Met maar 5 uur rijzen, kun je het prima aan het begin van de middag maken zodat je ‘s avonds kunt genieten van verse pizza’s. In de recepten voor belegde pizza’s ga ik altijd uit van de hoeveelheden voor 1 persoon.

Je kunt de hoeveelheden makkelijk verdubbelen of nog vaker vermenigvuldigen voor meer personen maar ik maak meestal een aantal verschillende pizza’s. Pizza eten is iets dat je samen doet, je eet met je handen en de pizza’s zijn in 8 stukken verdeeld dus perfect om samen te delen. Ik vind het zo gezellig om een tafel vol smakelijke pizza’s te hebben en van alles te proeven! En deze pizza met geitenkaas was zo lekker dat ik hem bij een 2e ronde nog een keer maakte haha.

La Liebre gerookte olijfolie

Wat deze pizza echt bijzonder maakt is de gerookte citroenolie. Een tijdje terug zag ik bij een collegablogger dat ze hele lekkere gerookte olijfolie had geprobeerd. Kort daarna kreeg ik een email van Sabrina van La Liebre met de vraag of ik hun olijfolie ook wilde proberen. Heel graag natuurlijk! Maar omdat ze vlakbij mij wonen, stelde ik brutaal voor dat ik het dan leuker vond om langs te komen om kennis te maken. Ik hou van het verhaal achter een product en dit was de ideale manier om meer te weten te komen over La Liebre. Dus op een regenachtige dag werd ik hartelijk ontvangen door Arthur en Sabrina om meer te horen over hun ambachtelijke producten en natuurlijk om te proeven.

Nou dat proeven was al fantastisch! Arthur heeft jaren ervaring als kok in de horeca en zette allerlei heerlijke gerechtjes op tafel waarin de smaak van de producten perfect uitkomt. La Liebre is een jong bedrijf en komt voort uit de passie voor Spanje en Spaanse producten. Gerookte olijfolie is nog niet zo bekend in Nederland en dus werd het tijd om daarmee te gaan experimenteren. Zo gezegd, zo gedaan. In de achtertuin werd er volop geëxperimenteerd met Spaanse olijfolie en eikenhout om die perfecte rooksmaak te krijgen. En dat is meer dan gelukt!

Naast heerlijke gerookte olijfolie is er ook gerookte citroen olijfolie die ik in dit recept gebruik en gerookt zeezout. Allemaal ontzettend lekker met een subtiele rooksmaak. Ik ben fan! Vandaar ook even deze shout-out naar La Liebre (wat de haas betekent, naar de achternaam van Arthur). Volg ze op Instagram en bestel snel ook eens die zalige olijfolie via hun webshop.

Pizza met geitenkaas, courgette en gerookte citroenolie

Pizza met geitenkaas, courgette en gerookte citroenolie

Voor deze pizza met geitenkaas, courgette en gerookte citroenolie is de citroen olijfolie echt de finishing touch. Het is heel bijzonder wat de toevoeging van zo’n ingrediënt doet met het geheel. Enorme aanrader dus. Doordat je geen tomatensaus gebruikt wordt deze pizza ook wel pizza bianca genoemd. En wanneer je niet van geitenkaas houdt, kun je dat ook vervangen door ricotta. Dat is heerlijk fris en past ook perfect bij de rest van de smaken van de pizza. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

Pizza met geitenkaas, courgette en gerookte citroen olie

Gang Hoofdgerecht
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
rijstijd 5 uur
Porties 1 persoon

Ingrediënten

  • 1 bol pizzadeeg van het basisrecept of kant- en klaar
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 1/2 citroen rasp
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout
  • 1/4 courgette gehalveerd en in dunne plakjes
  • gerookte citroen olijfolie La Liebre

Instructies

  • Verwarm de oven voor op de pizzastand op de hoogste temperatuur of stook de houtoven op tot 400 graden.
  • Prak de zachte geitenkaas met de citroenrasp, 1 el olijfolie en peper en zout. Vorm het pizzadeeg met je handen en leg het op een met semolina bestrooide bakplaat met bakpapier of een pizzaschep.
  • Verdeel het geitenkaasmengsel voorzichtig over het pizzadeeg. Dit kun je het beste met je vingers doen.
  • Beleg de pizza met de plakjes courgette en bak in 4 tot 12 minuten (afhankelijk van de oventemperatuur) goudbruin en knapperig.
  • Besprenkel tenslotte met wat gerookte citroen olijfolie.

Nog meer pizzarecepten!

Jouw pizzaavond is niet compleet zonder verschillende pizza’s op tafel. Bekijk ook de andere pizzarecepten op de blog en vergeet daarbij niet om de instructievideo’s te bekijken in het basisrecept voor pizzadeeg.



1 gedachte over “Pizza met geitenkaas, courgette en gerookte citroenolie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.