basisrecept voor pizzadeeg

Basisrecept voor pizzadeeg

Sinds wij in het bezit zijn van een pizzaoven maak ik regelmatig pizza. Mijn jongens zijn er gek op en ook wij vinden het superlekker! Ik hou vooral van een dunne knapperige bodem en ben gaan experimenteren met verschillende soorten deeg. Ik vind dat als je een deel van de bloem vervangt voor semolina (fijngemalen tarwegriesmeel) het deeg net wat beter te hanteren is en je dus mooiere pizza’s krijgt. De komende tijd ga ik ook nog aan de slag met een volkorendeeg dus die zal ik dan uiteraard ook op de blog zetten. Dit recept heeft ongeveer 5 uur nodig inclusief rijstijd. Je hebt ook recepten met een kortere rijstijd en ook met langere maar dit is wat mij betreft prima in te plannen. En wil je al die moeite niet doen dan staat er ook een recept voor een snelle pizza van de bakplaat online!

basisrecept voor pizzadeeg

basisrecept voor pizzadeeg

voor

4 personen

Bereidingstijd

20 minuten

Rijstijd

4 – 5 uur

Niveau

gemiddeld

basisrecept voor pizzadeeg

pizzadeeg rijstijd 5 uur

  • 270 gram water
  • 10 gram zout
  • 400 gram bloem
  • 100 gram semolina (tarwegriesmeel, zeer fijn gemalen, te vervangen voor bloem)
  • 5 gram gist
  • 10 gram olijfolie
basisrecept voor pizzadeeg

bereidingswijze pizzadeeg

  • Start zo’n 5 uur van tevoren met het maken van het pizzadeeg.
  • Doe het water met het zout in de kom van de mixer of in een kom wanneer je met de hand kneed.
  • Roer dit door elkaar zodat het zout oplost.
  • Voeg vervolgens de bloem, semolina en gist toe en kneed het deeg 7 minuten.
  • Voeg na 1 minuut kneden de olie toe. Doe dat in 3 x dus voeg niet alles in een keer toe.
  • Het deeg is met de hand na ongeveer 8 minuten klaar. Het hoeft niet volledig glad te zijn maar er mogen geen droge delen meer in zitten.
  • Laat vervolgens het deeg afgedekt 10 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg daarna in vier stukken van ongeveer 200 gram per stuk en bol ze op. Dat is heel belangrijk omdat je zo het deeg op spanning brengt. Vouw de zijkanten van het deegstukje naar binnen. Je duwt zo het midden omhoog. Hier vind je een duidelijk instructiefilmpje.
  • Laat het pizzadeeg nu op kamertemperatuur op een met semolina bestrooide bakplaat 4 uur rijzen en dek af met een vochtige (geen kletsnatte) theedoek.
  • Haal voorzichtig een bolletje deeg van de bakplaat en leg hem op een met semolina bestrooid werkoppervlak. Duw en stretch de deegbal nu tot een ronde pizzavorm. Een duidelijk instructiefilmpje staat hier.
  • Beleg de pizza nu verder met beleg naar keuze en bak hem in een voorverwarmde oven op de hoogste pizzastand van je oven (bij mij 275 graden Celsius) in 10 minuten goudbruin en gaar.
  • Het is belangrijk dat je bij een gewone oven de bakplaten mee verwarmt zodat je een extra knapperige bodem krijgt.
  • Ben je net als ik in het bezit van een echte pizzaoven dan verwarm je de oven voor tot 400 graden Celsius en bak je de pizza in een paar minuten al gaar.
pizza met courgette, ricotta en pesto

Pizza recepten

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.