pizza met aubergine en pesto

Pizza met aubergine en pesto

Pizza oven

We hebben nu een paar maandjes een pizza oven. Dat is echt zo gaaf! Alles wat eruit komt heeft een heerlijke smaak en het is erg gezellig omdat het wel teamwork is. Ik bereid de gerechten en manlief houdt het vuurtje goed brandend. Alleen zat het weer de afgelopen weekenden niet echt mee. Nu zag ik dat ze voor dit weekend 20 graden voorspellen dus de oven gaat weer aan! Ik heb er nu al zin in! 

Misschien maak ik dan deze pizza met aubergine en pesto weer eens. Ik maakte pas al eens Pizza met bramen en ricotta en daar vind je ook het basisrecept voor pizzadeeg dat ik gebruik. Ik wil nog meer recepten voor de bodem gaan uitproberen om er zo achter te komen wat de lekkerste is maar deze beviel erg goed! Sowieso is het erg leuk om tijdens een avondje pizza bakken meerdere soorten pizza’s te maken. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen favoriet! Ik houd wel van groenten op mijn pizza, dat maakt het vaak net even wat spannender.

pizza met aubergine en pesto

aubergine

 

Aubergine

Wist je dat er in Nederland maar weinig aubergines gegeten worden? Deze vlezige groente is geschikt voor vrijwel alle bereidingswijzes behalve om zo rauw te eten. Maar je kunt hem stomen, wokken, bakken, koken en grillen. Zo kun je dus volop variëren. Als je aubergine op een pizza wil doen dan is het belangrijk om deze alvast voor te grillen. Een pizza zit, zeker in een houtoven, niet zo lang in de oven en dan heeft de aubergine niet genoeg tijd om te garen. 

Alvast een fijn weekend en geniet van het mooie weer! 

Voor 4 personen

  • Basisrecept Pizza deeg
  • 1 aubergine, in dunne plakken
  • 50 gram pecorino, geschaafd
  • 1 portie pesto (zie recept hieronder)
  • 2 eetlepels kappertjes 
  • 1 blik gepelde tomaten, gepureerd
  • 2 bollen mozzarella
  • Oregano
  • Olijfolie
  • Zout 
  1. Verwarm je oven voor op 250 graden Celsius. Het beste resultaat in een gewone oven krijg je met een pizzasteen. Die moet je wel, afhankelijk van de dikte, een tijd voorverwarmen. Als je ook een houtoven hebt, zorg dan dat de temperatuur rond de 350 graden Celsius ligt.
  2. Verhit een grillpan op hoog vuur.
  3. Bestrijk de plakken aubergine met olijfolie en bestrooi met zout.
  4. Grill de aubergine aan totdat je mooie schroeistrepen ziet. Herhaal dit met de andere kant tot de aubergine gaar is.
  5. Maak de pesto.
  6. Vorm het deeg zoals in dit filmpje.
  7. Verdeel vanuit het midden wat tomatensaus over de bodem. Niet te dik want dan wordt de bodem te nat.
  8. Bestrooi met wat oregano. 
  9. Verdeel de aubergine, kappertjes, pesto en pecorino erover.
  10. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel over de pizza’s. 
  11. Bak de pizza in de oven in 7 tot 12 minuten gaar en in de houtoven in maximaal 3 minuten.

Pesto

  • 50 gram basilicum
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 30 gram pijnboompitten
  • 6 à 7 eetlepels olijfolie
  • zout
  1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
  2. Doe de basilicum met de Parmezaanse kaas, de pijnboompitten in een hoge maatbeker en pureer met de staafmixer
  3. Giet er langzaam de olijfolie bij tot het de gewenste consistentie heeft.
  4. Breng op smaak met zout en peper.
  5. De overgebleven pesto blijft een paar dagen goed in de koelkast. Schenk er een klein laagje olie op en dek goed af. Ik doe trouwens expres geen knoflook door de pesto omdat ik dat vrij snel vind overheersen. Maar als je het lekker vindt, kun je uiteraard een teentje knoflook toevoegen.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.