Pizza met vijgen, pancetta en pecannoten

Pizza met vijgen, pancetta en pecannoten

Ik ben nog lang niet uitgekeken op het bakken van pizza’s! Er is zoveel lekkers waarmee je je pizza kunt beleggen en bij ieder seizoen past weer wat anders. Nu de vijgen in onze tuin al beginnen te rijpen, is deze pizza met vijgen, pancetta en pecannoten natuurlijk extra lekker! 

Pizza met vijgen, pancetta en pecannoten

Tips

De hoeveelheden van het deeg zijn voor 4 pizza’s, de hoeveelheden toppings voor 1 pizza. Verdubbel die dus gerust voor meer pizza’s. Wij maken vaak 4 verschillende dus vandaar deze optie. 

Ingrediënten en bereidingswijze pizza met vijgen, pancetta en pecannoten

  • 270 gram water
  • 10 gram zout
  • 400 gram bloem
  • 100 gram semolina (tarwegriesmeel, zeer fijn gemalen, te vervangen voor bloem)
  • 5 gram gist
  • 10 gram olijfolie
  • een blik gepelde tomaten (Cirio of ander goed merk)
  • oregano
  • 1/2 bol mozzarella
  • 4 plakjes pancetta
  • 2 verse vijgen
  • 6 pecannoten, verkruimeld 
Pizza met vijgen, pancetta en pecannoten

Aan de slag

Deeg

  1. Start zo’n 5 uur van tevoren met het maken van het pizzadeeg.
  2. Doe het water in de kom van de mixer of in een kom wanneer je met de hand kneed.
  3. Voeg het zout toe en laat het oplossen. Als je roert, gaat dit sneller.
  4. Doe dan de bloem, semolina en gist erbij. Gebruik een vork om alles te mengen. Als je de keukenmachine gebruikt dan kneed je het deeg 7 minuten.
  5. Kneed het met de hand door het deeg met je handpalm van je af te duwen terwijl je in het deeg duwt. Draai je deeg vaak zodat je niet alleen maar in dezelfde richting kneedt.
  6. Voeg na 1 minuut kneden de olie toe. Doe dat 3 x dus voeg niet alles in een keer toe.
  7. Het deeg is met de hand na ongeveer 8 minuten klaar. Het is niet nodig dat het volledig glad is maar er mogen geen droge delen meer in zitten.
  8. Laat vervolgens het deeg 10 minuten rusten.
  9. Verdeel het deeg daarna in vier stukken van ongeveer 200 gram per stuk en bol ze op. Dat is heel belangrijk omdat je zo het deeg op spanning brengt.
  10. Vouw de zijkanten van het deegstukje naar binnen. Je duwt zo het midden omhoog. Hier vind je een duidelijk instructiefilmpje.
  11. Laat het deeg nu op kamertemperatuur op een met semolina bestrooide bakplaat 4 uur rijzen en dek af met een vochtige (geen kletsnatte) theedoek.

Pizza vormen en beleggen

  1. Bereid ondertussen de topping voor. Pureer daarvoor de bliktomaten met de staafmixer.
  2. Scheur de mozzarella in stukjes en laat goed uitlekken.
  3. Snijd de vijgen in kwarten en zet apart.
  4. Verwarm je oven voor op 250 graden Celsius. Het beste resultaat in een gewone oven krijg je met een pizzasteen. Die moet je wel goed voorverwarmen. Hoe lang dat is, is afhankelijk van de dikte. Heb je een houtoven? Zorg dan dat de temperatuur rond de 350 graden Celsius ligt.
  5. Haal voorzichtig een bolletje pizzadeeg van de bakplaat en leg hem op een met semolina bestrooid werkoppervlak. Duw en stretch de deegbal nu tot een ronde pizzavorm. Een duidelijk instructiefilmpje staat hier.
  6. Bestrijk de pizzabodem dun met tomatensaus en bestrooi met oregano.
  7. Verdeel dan de pancetta en mozzarella erover en leg de vijgen ertussen. 
  8. Bestrooi tenslotte met de pecannoten. 
  9. Bak de pizza in zo’n 4 minuten (houtoven) tot 12 minuten (gewone oven) gaar met een mooie bolle rand. 
  10. Snijd de pizza in punten en serveer direct. 

Ga jij deze Frambozen yoghurtcake met chocoladebodem maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up