Zelf pizza Margherita maken

Zelf pizza Margherita maken

Zelf pizza maken is heerlijk! Met het basisrecept voor pizzadeeg van mijn blog kun je alle kanten op en maak je zelf de lekkerste pizza’s. Mijn voorkeur gaat meestal uit naar klassieke pizza’s maar ik merkte dat de meest bijzondere meestal als eerste uitgewerkt werden. Terwijl veel mensen dol zijn op de klassiekers zoals de pizza Napoletana of pizza salami. Natuurlijk kun je ook gaan voor de meeste bekende pizza allertijden en kun je zelf pizza Margherita maken!

zelf pizza margherita maken

Keurmerk voor pizza

De oorsprong van de pizza Margherita ligt uiteraard in Italië, in Napels en valt onder een Europees keurmerk. De pizza is vernoemd naar de Italiaanse koninging Marghareta. Toen zij in 1889 de stad bezocht, wilde ze graag een lokale specialiteit eten en daarom bakte de pizzaiolo een pizza met de kleuren van de Italiaanse vlag: rood, wit en groen. De koningin smulde van de pizza en stuurde een bedankbrief. Die hangt nog steeds in pizzeria Brandi. De pizza moet voldoen aan de bereidingswijze van de Associazione Vera Pizza Napoletana. Laat het maar aan de Italianen over om een wet of regel in te voeren waaraan bepaalde gerechten moeten voldoen. Deze pizza mag dus officieel alleen gemaakt worden met producten uit bepaalde regio’s. Maar ook wanneer je deze ingrediënten niet hebt, kun je met goede ingrediënten uit de supermarkt zelf de lekkerste pizza Margherita maken.

zelf pizza margherita maken

Zelf pizza Margherita maken

Zelf pizza Margherita maken begint dus met de juiste ingrediënten. Heerlijke San Marzano tomaten die je gelukkig gewoon in blik kunt kopen, lekkere mozzarella en verse basilicum. Eventueel nog wat extra vergine olijfolie om het af te maken en meer heb je niet nodig. De pizza Margherita is dan ook één van de meest eenvoudige pizza’s en vaak de goedkoopste op de menukaart. Maar misschien is deze pizza ook wel één van de lekkerste. De smaken gaan zo goed samen! Met het basisrecept voor pizzadeeg maak je ook nog eens een bodem zoals je hem bij de pizzeria krijgt en met mijn tips voor de perfecte pizza zet je zelf de lekkerste Italiaanse pizza’s op tafel! Zoals deze heerlijke klassieke pizza Margherita.

zelf pizza Margherita maken

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord pizza
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Rusttijd 5 uur
Totale tijd 5 uur 42 minuten
Porties 1 persoon

Ingrediënten

  • basisrecept pizzadeeg
  • 60 - 80 gram San Marzano tomaten uit blik
  • 1/2 bol mozzarella in stukjes gescheurd
  • een paar blaadjes verse basilicum
  • semolina om te bestrooien

Instructies

  • Maak het pizzadeeg zoals beschreven in het basisrecept. Voor 1 pizza gebruik je 1/4 van het deeg dus 200 gram ongeveer. Verdubbel de hoeveelheden naar wens afhankelijk van hoeveel pizza’s je wilt beleggen.
  • Verwarm de oven voor (inclusief bakplaat) op de pizzastand en zo heet mogelijk en vorm de pizzabodem met je handen op een werkblad bestrooid met semolina.
  • Maak de tomaten fijn met de hand of met een vork. Er mogen best kleine stukjes inzitten. Bestrijk de bodem dun met tomatensaus en laat een rand van ongeveer 1 cm over aan de buitenkant.
  • Beleg de bodem met de mozzarella.
  • Bak de pizza, afhankelijk van je oventemperatuur in 3 tot 12 minuten gaar. Ik bak mijn pizza’s op 400 graden Celsius en dan zijn ze in 2 minuten gaar. In de oven bak ik ze op 275 graden Celsius en dan zijn ze in ongeveer 8 minuten gaar.
  • Beleg tenslotte met de basilicum.

Video

Notities

Bekijk hier de instructiefilmpjes en het basisrecept voor pizzadeeg

Bekijk ook de andere pizzarecepten op de site:

Pizza is zo veelzijdig! Van hartig tot zoet, pizza is er voor elk moment:



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.