Pizza met zoete aardappel, feta en sardines

Pizza met zoete aardappel, feta en sardines

Pizzalover, pizzafan, pizzamonster, gek op pizza, hoe je het ook wil noemen, ik weet dat ik niet de enige ben die dol is op deze lekkernij uit Italië. Voorlopig heb ik er ook nog lang geen genoeg van en geniet ik helemaal als er vrienden komen eten en we verschillende pizza’s met elkaar delen tijdens een pizza party! Dit soort pizza avonden zijn geweldig en iedereen geniet er enorm van. Het is ongedwongen en op deze manier proef je gelijk meerdere smaken in plaats van dat je moet kiezen voor één smaak. Deze pizza met zoete aardappel, feta en sardines viel ook weer goed in de smaak!

pizza met zoete aardappel, feta en sardines

Hét basisrecept voor een perfecte pizzabodem

Naast de klassieke pizza margherita en de pizza salami maak ik ook graag andere variaties. Vaak biedt een blik in mijn koelkast en voorraadkast voldoende inspiratie en zo ontstaan er weer nieuwe combinaties. Wat niet verandert, is het basisrecept voor de bodem. Ik heb inmiddels best wat recepten geprobeerd maar het basisrecept voor pizza dat ik gebruik is foolproof en geeft altijd goed resultaat! In het recept vind je ook instructiefilmpjes zodat jij zelf ook een perfecte pizzabodem kunt maken.

pizza met zoete aardappel, feta en sardines

Pizza met zoete aardappel, feta en sardines

Een lekkere pizza ontstaat door smaken met elkaar de combineren die goed samen gaan. Vis uit blik is ideaal voor op de pizza want doordat het in olie is ingemaakt, droogt het niet snel uit door de hitte van de oven. Door feta in plaats van mozzarella te gebruiken, voeg je een zout accent toe aan je pizza. Bovendien geeft het gerookte paprikapoeder deze pizza een heerlijk Zuid-Europees accent. Deze pizza met zoete aardappel, feta en sardines is echt weer eens wat anders en zal je verrassen!

Pizza met zoete aardappel, feta en sardines

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord feta, pizza, sardines, zoete aardappel
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 12 minuten
Porties 1 persoon

Ingrediënten

  • een bol van het basisrecept voor pizzadeeg of koelvers pizzadeeg
  • Gepelde tomaten gepureerd
  • 1/2 zoete aardappel in dunne plakjes
  • 20 g feta
  • een blikje sardines schoongemaakt en in stukjes
  • peper en zout
  • oregano
  • snufje gerookt paprikapoeder

Instructies

  • Start zo’n 5 uur van tevoren met het maken van het pizzadeeg als je zelf het deeg maakt. Ga verder met stap 9 als je voor vers deeg kiest.
  • Doe het water met het zout in de kom van de mixer of in een kom wanneer je met de hand kneedt. Roer dit door elkaar zodat het zout oplost.
  • Voeg vervolgens de bloem en gist toe en kneed het deeg 7 minuten.
  • Voeg na 1 minuut kneden de olie toe. Doe dat in 3 x dus voeg niet alles in een keer toe.
  • Het deeg is met de hand na ongeveer 8 minuten klaar. Het hoeft niet volledig glad te zijn maar er mogen geen droge delen meer in zitten.
  • Laat vervolgens het deeg afgedekt 10 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg daarna in vier stukken van ongeveer 200 gram per stuk en bol ze op. Dat is heel belangrijk omdat je zo het deeg op spanning brengt. Het zorgt ervoor dat het deeg mooi rijst. Bekijk het filmpje om te zien hoe je het deeg op spanning brengt.
  • Laat het pizzadeeg nu op kamertemperatuur op een met semolina bestrooide bakplaat of in een deegkrat 4 uur rijzen en dek af met een vochtige (geen kletsnatte) theedoek.
  • Haal voorzichtig een bolletje deeg van de bakplaat en leg hem op een met semolina bestrooid werkoppervlak. Duw en stretch de deegbal nu tot een ronde pizzavorm.
  • Beleg de pizza met de gezeefde tomaten en bestrooi met oregano.
  • Verdeel de plakjes zoete aardappel, de sardines en verkruimelde feta erover en bestrooi met peper, zout en het gerookt paprikapoeder.
  • Bak de pizza in een voorverwarmde oven op de hoogste pizzastand van je oven (bij mij 275 graden Celsius) in 10 minuten goudbruin en gaar.
  • Het is belangrijk dat je bij een gewone oven de bakplaten mee verwarmt zodat je een extra knapperige bodem krijgt.
  • Ben je net als ik in het bezit van een echte pizzaoven dan verwarm je de oven voor tot 400 graden Celsius en bak je de pizza in een paar minuten al gaar.

Gek op pizza!

Met elke maand een nieuw pizzarecept op de blog valt er inmiddels al genoeg te kiezen. Er staan allemaal lekkere pizzarecepten voor je klaar en vergeet vooral niet zelf te experimenteren met jouw favoriete smaken. Ik geef je alvast een paar suggesties voor een smakelijke pizza party:



1 gedachte over “Pizza met zoete aardappel, feta en sardines”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.