Pizza met Honingtomaten®, basilicum en burrata

Pizza met Honingtomaten®, basilicum en burrata

Veel Italiaanse gerechten vinden hun oorsprong in de ‘cucina povera’: de armeluiskeuken. Er was in veel delen van Italië niet altijd even veel voorhanden qua ingrediënten en dus maakten ze met een paar goede ingrediënten de lekkerste gerechten. Die worden nu nog steeds op deze wijze gegeten gegeten! Ik vind het een prachtige manier van koken want op zo laat je de kwaliteit van de producten optimaal naar voren komen. Ik laat me regelmatig inspireren door de Italiaanse keuken. Pizza is natuurlijk op en top Italiaans en deze pizza met Honingtomaten®, basilicum en burrata is een typisch geval van de producten voor je laten werken! Dat met dit recept ook nog eens mijn roots bij elkaar komen, maakt me helemaal blij maar daarover verderop meer!

pizza met honingtomaten basilicum en burrata
pizza met honingtomaten basilicum en burrata

Honingtomaten®: alleen de beste tros-cherrytomaten

Ik wil je eerst wat vertellen over die fantastische Honingtomaten® van Looye Kwekers. Zo zoet als deze heb je nog nooit tomaten geproefd en ik kan het weten want mijn roots liggen in het Westland en tomaten plukken heb ik jaren gedaan. Honingtomaten® worden in Nederland geteeld en ze zijn het hele jaar verkrijgbaar door de klimaatcontrole in de kassen. Niet alle tros-cherrytomaten die Looye Kwekers teelt, mogen doorgaan voor Honingtomaten®. Alleen de allerbeste tomaten komen door de ultieme smaaktest en hebben die unieke honingzoete smaak en lekkere stevige bite waar je alleen maar meer van wilt proeven!

pizza met honingtomaten basilicum en burrata

Gelukkig zijn ze goed verkrijgbaar bij AH, maar vergeet vooral de groentespeciaalzaak niet. Mijn groenteboer (Sonja’s Vitaminebron in Berkel en Rodenrijs) heeft altijd lekkere Honingtomaten® liggen. Ik haal ze graag daar omdat ze daarnaast ook altijd wel de groenten en fruit hebben die ik nodig heb voor mijn recepten!

pizza met honingtomaten basilicum en burrata

Pizza met Honingtomaten®, basilicum en burrata

Toen ik werd gevraagd om een eenvoudig gerecht te bedenken met Honingtomaten® hoefde ik niet lang na te denken. Ik schreef al aan het begin van deze blog dat ik me graag laat inspireren door de Italiaanse cucina povera. Die eenvoudige gerechten bomvol smaak weten keer op keer vele mensen te verleiden!

pizza met honingtomaten basilicum en burrata

En met dit gerecht kon ik ook mooi de combinatie maken tussen een stukje van mijn jeugd (aangezien ik dus bijna letterlijk ben opgegroeid tussen de tomaten) en de tijd dat ik in Italië heb gewoond voor mijn studie. Hoewel ik toen al wat ouder was, voelt het altijd als thuiskomen wanneer ik in Italië ben en ik heb dan ook het idee dat een deel van mij daar hoort. Ooit koop ik daar dan ook een huis haha, mark my words. In ieder geval leveren mijn roots nu dit heerlijke recept voor pizza met Honingtomaten®, basilicum en burrata op zodat jij ook kunt genieten van deze geweldige smaken!

Pizza met Honingtomaten®, basilicum en burrata

De honingzoete tomaatjes worden nog zoeter door ze mee te bakken met deze pizza. Door de pizza vervolgens met verse burrata en basilicum te beleggen is je smaakfeestje compleet!
Gang Pizza en brood recepten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 4 personen
calorieën 300kcal

Ingrediënten

 • 4 bollen pizzadeeg (ook koelvers te verkrijgen)
 • 250 g Ketchup van Honingtomaten® of gezeefde tomaten
 • 2 bollen mozzarella, uitgelekt en in stukjes gescheurd
 • 1 tl oregano
 • 300 g Honingtomaten® , gehalveerd
 • 20 g verse basilicum
 • 4 bollen burrata
 • Peper en zout
 • Semolina, om uit te rollen

Instructies

 • Start zo’n 5 uur van tevoren met het maken van het pizzadeeg als je zelf het deeg maakt. Ga verder met stap 9 als je voor vers deeg kiest.
 • Doe het water met het zout in de kom van de mixer of in een kom wanneer je met de hand kneedt. Roer dit door elkaar zodat het zout oplost.
 • Voeg vervolgens de bloem en gist toe en kneed het deeg 7 minuten.
 • Voeg na 1 minuut kneden de olie toe. Doe dat in 3 x dus voeg niet alles in een keer toe.
 • Het deeg is met de hand na ongeveer 8 minuten klaar. Het hoeft niet volledig glad te zijn maar er mogen geen droge delen meer in zitten.
 • Laat vervolgens het deeg afgedekt 10 minuten rusten.
 • Verdeel het deeg daarna in vier stukken van ongeveer 200 gram per stuk en bol ze op. Dat is heel belangrijk omdat je zo het deeg op spanning brengt. Het zorgt ervoor dat het deeg mooi rijst. Bekijk het filmpje om te zien hoe je het deeg op spanning brengt.
 • Laat het pizzadeeg nu op kamertemperatuur op een met semolina bestrooide bakplaat of in een deegkrat 4 uur rijzen en dek af met een vochtige (geen kletsnatte) theedoek.
 • Haal voorzichtig een bolletje deeg van de bakplaat en leg hem op een met semolina bestrooid werkoppervlak. Duw en stretch de deegbal nu tot een ronde pizzavorm.
 • Beleg de pizza met de gezeefde tomaten, bestrooi met oregano en stukjes mozzarella.
 • Verdeel de gehalveerde Honingtomaten® erover en bak de pizza in een voorverwarmde oven op de hoogste pizzastand van je oven (bij mij 275 graden Celsius) in 10 minuten goudbruin en gaar.
 • Het is belangrijk dat je bij een gewone oven de bakplaten mee verwarmt zodat je een extra knapperige bodem krijgt.
 • Ben je net als ik in het bezit van een echte pizzaoven dan verwarm je de oven voor tot 400 graden Celsius en bak je de pizza in een paar minuten al gaar.
 • Leg op iedere pizza een bol burrata en verdeel de basilicum erover. Bestrooi naar wens met peper en zout.

Pizza recepten

Nu je de smaak te pakken hebt van het zelf pizza bakken, wil je dat natuurlijk vaker doen! Dat snap ik helemaal en gelukkig staan er nog meer heerlijke pizzarecepten op de blog. Wat denk je van:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.