Amandelbrood met amandelspijs

Amandelbrood met amandelspijs

Lekker bakken is iets dat ik heel graag doe! Het is heerlijk om creatief aan de slag te gaan in de keuken en ik kan me dan helemaal ontspannen. Je bent zo met 1 ding bezig dat mijn hoofd eindelijk even stil staat haha. Behalve dan om op te letten op wat ik maak. Sowieso moet ik goed aantekeningen maken zodat jullie het ook kunnen maken en zelf moet ik ook mijn aandacht erbij houden anders komt er één of ander gedrocht uit de oven haha. Dat gebeurde gelukkig niet met dit amandelbrood met amandelspijs dat in alle opzichten echt verrukkelijk is.

Een twist op een recept van Cooking Queens

Ik doe regelmatig mee met de #swiepswoepswap die Mandy van Mandy and more organiseert. Zij verzamelt alle foodbloggers en maakt dan een verdeling. Je krijgt een foodblog toegewezen die bij je past en waar je iets lekkers van kunt uitkiezen om te maken én om er je eigen draai aan te geven. Ik mocht deze maand iets kiezen van de blog van José en Mariëlle: Cooking Queens. Deze leuke en creatieve moeder en dochter hebben Italiaanse roots dus ik had heel veel zin om iets van hun blog te maken! Maar in plaats van een op en top Italiaans gerecht, ging ik toch voor een bakrecept haha. Hun pistachebrood zag er namelijk zo lekker uit dat ik daar mijn eigen twist op wilde maken dus ik verving de pistachepasta door amandelspijs en de pistachenoten door amandelen.

amandelbrood met amandelspijs

Amandelbrood met amandelspijs

En hoe lekker is dit amandelbrood met amandelspijs! Het rook verrukkelijk in huis toen het uit de oven kwam en ik kon niet wachten tot ik het had gefotografeerd zodat ik eindelijk kon proeven. En ooooh, wat is het zalig! Het is een brioche-achtig brood dat goed is gevuld met amandelspijs, amandelen en amandelpasta. Op en top comfortfood. Het is wel zo dat dit soort broden de dag zelf het allerlekkerst zijn, vooral wanneer het nog warm is. Beetje roomboter erop of honing en genieten maar! Heb je nog een stuk over (ik kan het me niet voorstellen) dan kun je dat de volgende dag opwarmen in de oven. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

Amandelbrood met amandelspijs

Gang brunch, Ontbijt, Tussendoortje
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rijstijd 1 uur
Porties 8 personen

Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 1 zakje gist à 7 gram
 • 4 1/2 ei
 • 5 gram zout
 • 2 el honing
 • 40 gram roomboter gesmolten
 • 175 ml amandelmelk
 • 300 gram amandelspijs
 • 100 gram amandelen grof gehakt
 • 4 el amandelpasta
 • amandelschaafsel

Instructies

 • Doe de bloem, gist, 3 eieren, zout, honing en amandelmelk in de kom van de mixer. Kneed dit in 5 minuten tot een samenhangend geheel.
 • Voeg dan de roomboter toe en kneed het door tot de roomboter volledig is opgenomen. Schraap ondertussen de wanden van de kom schoon.
 • Dek het deeg af en laat 1 uur rijzen.
 • Bestrooi het werkblad met bloem en rek het deeg uit tot een rechthoekige lap. Dit kun je gewoon voorzichtig met je handen doen. Het deeg is heel elastisch.
 • Klop het amandelspijs los met 1 ei. Verdeel het gelijkmatig over het deeg.
 • Verdeel er nu de amandelen en de amandelpasta over.
 • Rol het deeg op vanaf de lange zijde. Je krijgt dus een lange dunne rol.
 • Snijd de rol doormidden en draai de strengen om elkaar. Doe dit bij voorkeur al op bakpapier. Vorm hier een krans van.
 • Bestrijk de krans met losgeklopt ei en bestrooi met amandelschaafsel.
 • Bak het amandelbrood met amandelspijs in 25 à 30 minuten gaar.
 • Serveer eventueel met roomboter.

Lekker bakken met amandelen

Amandelen zijn een geweldige smaakmaker. En dat niet alleen, met amandelmeel kun je perfect glutenvrij bakken. Ik hou enorm van de nootachtige smaak en maakte meerdere recepten met amandelen in de hoofdrol:1 gedachte over “Amandelbrood met amandelspijs”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.