Alles over prei
Na alles over wortels, spinazie en knolselderij is het nu de beurt aan alles over prei. En daar heb ik zin in want ik ben gek op prei. Prei is een enorme smaakmaker maar ook gewoon als hoofdingrediënt een topgroente. Hoogste tijd om deze lange stengel eens op een voetstuk te plaatsen en er meer over te weten komen. Natuurlijk krijg je ook tips voor de lekkerste gerechten en deel ik maar liefst 18 preirecepten!
Inhoudsopgave
Favoriet gerecht
Prei is familie van de ui en de knoflook en door zijn smaak toe te passen in heel veel gerechten. En zoals ik al in de intro schreef: ik ben fan! Al zo lang ik me kan herinneren is Prei-champignonschotel mijn favoriete wintergerecht en die komt hier dan ook regelmatig op tafel. Maar ook in andere gerechten zie je bij mij vaak prei voorbij komen. Ik denk dat jij ook zeker weleens prei op hebt want het zit vaak in de kant-en klare gesneden groentenmixen zoals soepgroenten uit de supermarkt. Maar wist je al dat je er veel meer mee kunt?
Schoonmaken
Laten we beginnen bij de aankoop en het schoonmaken van prei. Prei is een lange stengel die aan de onderkant wit is en bovenaan is hij groen. Het witte gedeelte is wat zachter van smaak maar ook het groene deel kun je eten. Kies exemplaren uit die stevig aanvoelen en geen verlepte groene uiteindes hebben. Prei groeit deels onder de grond (het witte deel) en kan dus best zanderig zijn. Taak om deze groente dus wel goed te wassen maar dat is ook een makkie. Snijd het onderkantje en de bovenste 5 cm van de prei af en verwijder eventueel het buitenste blad als dit niet meer mooi is. Snijd dan de prei in de lengte doormidden en spoel de helften goed af onder de kraan terwijl je de bladeren uit elkaar duwt. Zo weet je zeker dat de prei zandvrij is.
Goed verkrijgbaar
Prei is trouwens het hele jaar door goed te verkrijgen en bovendien niet duur. Toen ik nog een moestuin had, heb ik zelf een keer prei verbouwd maar ik koop het toch liever bij de supermarkt haha. Het is een heel gepriegel om die kleine ieniemienie preitjes in de grond te krijgen nadat ze uit het zaadje zijn gekomen. Superdun en dat ligt dan een beetje half op de grond. Maar goed, het was wel leuk om te doen dus als je dit jaar prei in je AH moestuintje hebt dan moet je het gewoon eens proberen 🙂 Je kunt prei in de koelkast ongeveer 3 weken bewaren dus ook altijd fijn om een stengel op voorraad te hebben. Houd er wel rekening mee dat prei enorm slinkt dus voor 4 personen heb je al snel 1,5 tot 2 kg rauwe prei nodig.
Bereiden
Ok, terug naar alles wat je met prei kunt doen. Vis, vlees, kaas, andere groenten, soep…. alles krijgt een oppepper van deze fijne groentesoort. Je kunt hem als basis gebruiken door fijngesneden prei te fruiten voor een saus of soep. Ook kun je de prei koken, roerbakken, stomen, grillen en zelfs roosteren in de oven. Ik wil nog eens zo’n geblakerde prei maken uit de pizzaoven want dat lijkt me fantastisch. Met prei is het net als met ui: door de prei te roosteren of op laag vuur zachtjes te laten bakken, krijgt hij een intense zoete smaak. Ik bedenk me trouwens net dat noten ook fantastisch combineren met prei. Het bereiden van prei is dus niet zo moeilijk. Geduld en een lage temperatuur geven een mooie zoete smaak, roosteren geeft er net even wat meer kick aan. Probeer gewoon wat uit zou ik zeggen en kijk vooral ook even bij alle recepten die ik al heb en die van mijn creatieve foodblog collega’s!
Smaakcombinaties
Prei gaat goed samen met aardse smaken zoals paddestoelen, bieten en walnoten. Maar ook frisse smaken zoals die van citroen, asperges en tomaat gaan goed samen met de zachte smaak. Eigenlijk alle soorten kaas zijn lekker bij prei: blauwaderkaas voor meer pit, een zachte geitenkaas op een plaattaart, Parmezaanse kaas…. hmmm. Ik vind prei zelf heel lekker in combinatie met gehakt maar eigenlijk zijn alle soorten vlees er lekker bij! Of wat denk je van vis? Garnalen, kabeljauw, zalm, mosselen.. Zoals je merkt kan prei echt altijd!
Preirecepten
Ik maak regelmatig wat lekkers met prei en heb daarom hieronder mijn preirecepten op een rijtje gezet. De gegratineerde prei is echt favoriet want dat recept heeft maar 3 ingrediënten en is bovendien superlekker! Het is al door veel mensen gemaakt, echt zo leuk! Ik ben benieuwd welk recept jij gaat maken!
- preisoep met bosui en broccoli
- Zalmzijde uit de oven met venkel, prei en granaatappelpitjes
- Plaattaart van filodeeg met prei, spinazie en feta
- Gegratineerde prei
- Risotto met prei en Hollandse garnalen
- Risotto met prei en gepofte knoflook
- Preitaartjes
- Prei-champignonschotel
- Risotto met groene asperges, prei en geitenkaas van Mandy and More
- Bacalhau à brás met koolraap en prei van Saudalicious Sabine
- Pasteitjes met kipgehakt, kerrie en prei van Priya loves food
- Filodeegtaart met prei, wortel en feta van Anniepannie
- Hartige taart met gehakt en prei van Slowfoody
- Prei aardappel soep met gekarameliseerde prei van Cookingdom
- Prei ovenschotel van Bonapetit
- Prei-kerrie ovenschotel van Lekker eten met Marlon
- Prasopita van Koken met Elefteria
- Bladerdeegpakketje met ricotta en prei van Domaine Malpas Kookt
5 gedachten over “Alles over prei”
Geef een reactie
Wat een super mooie post weer Debbie!
Dankjewel! Doe je in mei weer mee met een bijdrage? Asperges is het onderwerp 🙂
Wat een leuk en informatief artikel! Ik krijg gelijk trek in die risotto.
Dankjewel! Ja die risotto met prei is echt zo lekker!