Risotto met prei en gepofte knoflook

Risotto met prei en gepofte knoflook

IMG_0231Oh wat had ik ineens trek in een bord smeuïge risotto! Soms heb je dat ineens. Zeker als het dan ineens herfstachtig weer is. Vandaag was het weer zo wisselvallig en ik ben dan ook niet veel de deur uit geweest. Vanmorgen heb ik wel een hele fijne yogales gedaan om de dag mee te beginnen. Het is grappig, ik vond yoga een paar jaar geleden echt nog vreselijk en nu heb ik het zelfs op vakantie gedaan!

Ik moet zeggen dat ik ook altijd dacht dat ik een yogales niet goed mee zou kunnen doen omdat ik vanwege mijn polsproblemen niet op mijn pols of handen kan steunen. Totdat ik mezelf na de geboorte van mijn jongste totaal niet meer kon ontspannen en ik dus op alle mogelijke manieren op zoek ben gegaan naar een manier om weer wat rust te vinden. En dus ben ik op de sportschool toch maar eens de yogazaal ingestapt. De eerste keer kon ik de rust nog niet helemaal vinden. De keer daarna ging het alweer een stuk beter. Je moet je er wel een beetje aan overgeven en er zijn zoveel variaties dat het misschien even zoeken is naar wat jou aanspreekt.

IMG_0227

In ieder geval geniet ik nu echt altijd van de rust tijdens zo’n les en het feit dat je ook nog eens je spieren traint. Dat merk ik dan vaak de dag erna als ik weer mijn fitnessrondje doe. Tja, ik moet wat om zo lekker te kunnen blijven eten. Het lijkt erop dat ik daar tegenwoordig een aardige balans in gevonden heb. Het scheelt natuurlijk ook dat ik wat minder bak hahaha. Van deze risotto met prei kan ik gelukkig ook enorm genieten. Door de gepofte knoflook krijgt het echt iets extra’s!

Voor 4 personen

 • 300 gram risottorijst (arborio of carnaroli)
 • 1 ui, gesnipperd
 • 3 preien, in de lengte gehalveerd en in dunne halve ringetjes gesneden
 • 1,5 liter groentebouillon
 • 50 gram geraspte pecorino + extra voor serveren
 • 1 bol knoflook
 • olijfolie
 • verse oregano of 1 theelepel gedroogde
 • 1 theelepel rozemarijn
 • peper en zout
 • 25 gram roomboter
 • 75 gram amandelen, gehakt en geroosterd
 1. Start met de gepofte knoflook. Ik heb het in de Airfryer gepoft: 15 minuten op 160 graden. Wil je het in de oven doen dan duurt het iets langer. Pof de knoflook dan op 180 graden, 45 minuten ongeveer. Het enige dat je met de knoflook hoeft te doen is de buitenkant eraf pellen en er wat olijfolie over sprenkelen.
 2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan.
 3. Fruit de ui en de prei zachtjes tot ze glazig zien.
 4. Voeg de rijst toe en bak totdat de korrels ook glazig zijn.
 5. Voeg dan een paar soeplepels bouillon toe.
 6. Zet het vuur zacht en blijf roeren tot het vocht volledig is opgenomen.
 7. Doe er dan weer wat bouillon bij en blijf dit herhalen tot de rijst gaar is.
 8. Roer er dan de geraspte pecorino en de roomboter door.
 9. Breng op smaak met de kruiden, peper en zout.
 10. Serveer direct met de uitgeknepen teentjes gepofte knoflook, de amandelen en extra pecorino.

IMG_0224Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.