Risotto met prei en Hollandse garnalen

Risotto met prei en Hollandse garnalen

Verjaardagen

Vorige week was een drukke week. Afgelopen weekend vierden we de verjaardag van onze zoons. Ze zijn 3 weken na elkaar jarig en vorig jaar hebben we besloten het maar in één keer te vieren omdat dit al zo’n drukke periode is voor iedereen. We zijn vanaf eind oktober allemaal om de 3 weken jarig en dan zijn mijn vader, mijn schoonzus en schoonmoeder ook nog in november /  december jarig! In combinatie met de intocht van de Sint en Kerst, begrijpen jullie wel dat deze maanden altijd voorbij vliegen! Dus ik was vorige week vooral bezig met de verjaardagstaart, boodschappen doen en het huis opruimen. Renzo ging ook voor het eerst wennen op school en dat was gelijk een leuke ochtend want ze gingen naar het bos. En ik mocht mee! Superleuk maar dan mis je ook weer een paar uur en de verjaardagsvoorbereidingen zijn altijd meer werk dan je denkt.

Hollandse garnalen

We hebben vorige week dus vooral makkelijk gegeten en ik kon niet erg uitgebreid koken. Dan vind ik het des te leuker om dat daarna weer op te pakken en dus dook ik vandaag de keuken in voor een echte slowfood maaltijd: risotto. Het heeft altijd wel wat om risotto te maken vind ik, dat rustige roeren in de pan, elke keer een beetje bouillon erbij en met weinig ingrediënten maak je echt wat lekkers! Ik had het geluk dat ik Hollandse garnalen in de aanbieding kon kopen. Ik ben er echt gek op maar ik vind ze zo duur! Dan is dit ook wel een ideaal gerecht want je hebt maar een kleine hoeveelheid garnalen nodig om dit net een beetje extra’s te geven. Maar zonder garnalen is deze risotto met prei ook al superlekker! Ik smoorde namelijk ook nog een prei apart en dat wordt heerlijk zoet. 

risotto met prei en Hollandse garnalen

Ingrediënten en bereiding

Voor 4 personen

  • 350 gram risottorijst
  • 4 preien
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 2 takjes verse (citroen)tijm
  • olijfolie
  • 40 gram roomboter
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • peper en zout
  • halve citroen. 
  1. Maak de prei goed schoon. Snijd 2 preien in de lengte doormidden en snijd in dunne halve maantjes.
  2. Snijd de andere preien ook in de lengte doormidden en snijd dit in stukken van 10 cm. Waarschijnlijk heb je dan 12 stukken in totaal. 
  3. Doe de groentebouillon in een steelpannetje en houd warm. 
  4. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan en fruit hierin op zacht vuur de kleine stukjes prei (halvemaantjes) met de blaadjes van 1 takje tijm.
  5. Voeg, als de prei zacht is, 10 gram roomboter toe en laat smelten. 
  6. Doe de risottorijst erbij en bak even op wat hoger vuur tot de korrels wat glazig zijn. 
  7. Doe er 2 soeplepels bouillon bij, zet het vuur zacht en roer goed door. 
  8. Voeg elke keer als de bouillon bijna is opgenomen wat bouillon toe en blijf goed roeren. 
  9. Verhit ondertussen in een andere koekenpan 1 eetlepel olijfolie en 10 gram roomboter. 
  10. Leg hierin de langwerpige stukken prei met de snijkant naar beneden. Bestrooi met peper en zout.
  11. Zet het vuur zacht / middelhoog en leg een deksel op de pan. Laat de prei zachtjes smoren en keer de stukjes voorzichtig na 10 minuten. 
  12. Als de risotto goed beetgaar is, voeg je de rest van de roomboter toe. Breng op smaak met peper en zout. 
  13. Knijp de halve citroen erboven uit en roer nog even goed door. 
  14. Schep de risotto op een bord, Leg wat stukjes gesmoorde prei erop, verdeel de garnaaltjes erover en garneer met tijm. 



1 thought on “Risotto met prei en Hollandse garnalen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up