Alles over knolselderij

Alles over knolselderij

Ik vind het zo leuk om iedere maand wat dieper in te gaan op een groentesoort. Deze maand vind je hier alles over knolselderij. Deze groente is het hele jaar door verkrijgbaar maar wordt vooral in de winter gegeten. De meeste mensen eten het graag in de erwtensoep maar je kunt er zoveel meer mee doen! Het is niet de meest aantrekkelijke groente om te zien maar eenmaal ontdaan van zijn schil komt er prachtig licht gekleurd vruchtvlees tevoorschijn dat met zijn aromatische en lichtzoete smaak geweldig is om mee te koken. Bovendien is het echt een budgetgroente dus dat is een mooie bijkomstigheid.

knolselderij uit de oven met kaas en pecannoten
knolselderij uit de oven met kaas en pecannoten

Verfijnde smaak

Knolselderij heeft dus een fantastische smaak en is budgetproof maar daarnaast is het ook nog eens heel erg gezond! In 100 gram zit maar 42 kcal en bovendien een aardige hoeveelheid vitamine B6, C en K. Alle reden dus om eens aan de slag te gaan met deze lelijkerd en hem om te toveren tot de meest lekkere gerechten! En daar word ik echt enorm enthousiast van want heb je even? Deze knol kun je rauw eten, koken, bakken, stoven, roosteren, grillen, poffen, frituren …. Ben ik nog iets vergeten? Je kunt er dus bijna alles mee! Het is een fantastische groente voor heel veel verschillende toepassingen. Denk niet alleen aan stamppotten door zijn uiterlijk. Juist verfijnde gerechtjes doen het hartstikke goed met een bereiding van knolselderij.

Schoonmaken en verwerken

Eerst even wat info over het aankopen, schoonmaken en verwerken van knolselderij. Zorg ervoor dat je een stevig exemplaar koopt zonder beurse of vochtige plekken en als er nog loof aan zit, moet het er frisgroen uitzien. Schoonmaken is helemaal niet moeilijk. Snijd de knol recht af aan de onderkant, zet hem op een snijplank en schil hem dan rondom. Vervolgens kun je hem in dikke of dunne plakken snijden, in blokjes, raspen of heel laten om hem te poffen. Ik ben zelf een enorme fan van de oven zoals je misschien al eens hebt gezien en deze toffe groente is daar heel goed in te bereiden! Misschien heb je al eens knolselderijfrietjes gegeten? Of knolselderijsteaks? Of rooster blokjes knolselderij voordat je er een soep van gaat maken. De smaak wordt zo nog intenser!

galette met knolselderij en oesterzwammen
galette met knolselderij en oesterzwammen

Bereiden

Bereiden van knolselderij is niet moeilijk. Afhankelijk van wat je er verder mee gaat doen, schil je de groenten en snijd hem in plakken, blokjes, steaks, rasp je hem of je laat hem heel. Roosteren in de oven doe ik op 200 graden Celsius. Wanneer je blokjes roostert dan houd ik ongeveer een half uur aan. Je legt de blokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkelt ze met olie en wat zout. Voor plakken en frietjes geldt eigenlijk hetzelfde. Controleer met een vork of ze gaar zijn en haal ze uit de oven. Een hele knolselderij kost wel wat meer tijd. Dan moet je toch algauw denken aan 1,5 uur op een temperatuur van 175 graden Celsius. Rauw kun je de knolselderij verwerken wanneer je hem rast of als je er hele dunne plakjes van schaaft. Dat gaat het beste met een mandoline. Hieronder zet ik alles nog op een rijtje qua bereiding.

stamppot met knolselderij, oesterzwammen en pecannoten

Bereidingstijden

  • Koken: ongeveer 10 – 15 minuten in water met wat zout
  • Stomen: afhankelijk van de grootte van de stukken ongeveer 8 tot 15 minuten
  • Stoven: dit doe je in een klein beetje vocht. Fruit eerst een ui in wat olie en stoof dan de blokjes met wat bouillon of wijn in 10 – 15 minuten
  • Bakken: Verhit een laagje olie in een ruime koekenpan en bak de blokjes 10 – 15 minuten
  • Frituren: Knolselderijfriet bak je 3 tot 4 minuten op 180 graden. Wel eerst even een paar minuten blancheren en goed droogdeppen. Chips bak je 3 – 4 minuten op 175 graden Celsius en hoef je niet eerst te blancheren
  • Poffen: 1,5 uur in aluminiumfolie op 175 graden Celsius.
  • Grillen: Blancheer de plakken eerst 5 minuten voor en grill dan de met olie bestreken plakken op hoog vuur aan beide kanten in ongeveer 5 – 8 minuten tot je een mooie grillstreep ziet. Dit kan ook op de BBQ

Recepten met knolselderij

Ik heb een paar zeer smakelijke recepten op de blog staan met deze mooie groenten! Smaken die sowieso goed samen gaan met knolselderij zijn onder andere citroen, sinaasappel, aardse smaken zoals paddestoelen maar ook noten, sterke kazen, zalm en stoofvlees. Dus veelzijdig genoeg lijkt mij! Welke combi lijkt jou het lekkerst?

Ook mijn collega bloggers weten wel raad met knolselderij



3 gedachten over “Alles over knolselderij”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.