Alles over asperges en 40 aspergerecepten

Alles over asperges en 40 aspergerecepten

Alles over asperges en 40 aspergerecepten, dat is heel veel maar ik wilde heel graag een mooi overzicht maken met daarin allemaal info over deze bijzondere en lekkere groente en daar natuurlijk ook allerlei recepten bij geven. Zelf heb ik al aardig wat recepten met asperges online staan en mijn collegabloggers weten er ook wel raad mee! Zij waren gelukkig bereid om hun lekkerste recepten met mij te delen en die vind je onderaan dit artikel met link naar het desbetreffende recept. Er zitten hele bijzondere bij en ik ga er zeker nog wat van proberen!

groene asperges-9352

Wat zijn asperges?

Maar nu eerst wat meer over deze mooie groentesoort. Je hebt groene asperges en witte asperges. Het grootste verschil zit in de manier van groeien: witte asperges groeien onder de grond en groene asperges boven de grond. Witte asperges zijn van maart tot eind juni verkrijgbaar en de groene kun je het hele jaar door eten. Verschil in smaak is er ook. De witte zijn wat subtieler en zachter van smaak. De groene zijn wat steviger en combineren daardoor goed met sterkere smaken terwijl de witte het goed doen met romige en zachtere smaken. Voor beide soorten geldt: koop frisuitziende, stevige exemplaren waarvan de onderkant niet ingedroogd is en ze moeten ook geen scheuren vertonen. Je kunt ze het beste in een vochtige theedoek in de koelkast bewaren.

groene asperges-9352
groene aspergerisotto met raapstelenpesto
groene aspergerisotto met raapstelenpesto

Asperges schoonmaken en bereiden

Om te genieten van het witte goud moet je net even wat meer moeite doen dan voor de groene exemplaren. Groene asperges spoel je af en je snijdt vervolgens 2 à 3 cm van de onderkant af. Witte asperges schil je met een dunschiller en ook daar snijd je de houtachtige onderkant vanaf. Gooi de schillen en onderkantjes niet weg want daar kun je weer soep van maken. Verwerk witte asperges na het schillen zo snel mogelijk en als dat niet lukt, moet je ze besprenkelen met wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Je kunt asperges koken, grillen, wokken, stomen en roosteren. Witte asperges worden vaak gekookt en groene worden wat vaker gegrild maar het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Beide soorten zijn binnen 20 minuten gaar dus dat is wel makkelijk!

aspergesoep

Smaakcombinaties met asperges

Aan de hoeveelheid recepten kun je wel zien dat er vele combinaties mogelijk zijn qua smaken. Maar er zijn wel een aantal klassiekers. Zo combineren zalm, roomboter, ei en ham perfect met witte asperges en kom je bij groene asperges prima weg met gedroogde ham, sterkere kazen en sauzen. Ook citroen is een perfecte begeleider van beide soorten. En dan de toepassingen, heb je even? Door de pasta, als groentegerecht, in een quiche, in de soep, op een plaattaart. Ik heb zelfs een zoet gebakje gemaakt met witte asperges en dat is ook verrukkelijk! Eigenlijk zijn ze voor vele gerechten een geweldige toevoeging en gelukkig kun je nog tot eind juni van het seizoen genieten!

zoete bladerdeegtaartjes met asperges en perzik-4534

Mijn aspergerecepten

Ik hou van afwisseling en naast een klassieker met zalm, waarin ik ook vertel hoe je soep van de schillen maakt, en het bijzondere zoete recept staan er nog een paar hele lekkere recepten op mijn blog:

Er valt dus een hoop te vertellen over deze prachtige groene en witte stengels. Alles over asperges en 40 aspergerecepten om je vooral te inspireren de keuken in te duiken om te gaan koken. De overige recepten zijn van mijn leuke en creatieve collega foodbloggers!

Recepten met witte asperges

Recepten met groene asperges

Zo, voorlopig zit je niet meer verlegen om inspiratie voor allerlei lekkere recepten met asperges! Als je dit artikel leuk vindt, deel het dan vooral op facebook, Instagram of Pinterest. Vergeet me niet te taggen op @debsbakerykitchen 😉7 gedachten over “Alles over asperges en 40 aspergerecepten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.