asperges met tomatenpesto

Asperges met tomatenpesto

Het witte goud

Wat zijn ze toch verrukkelijk! Hollandse asperges oftewel het witte goud zijn qua smaak met niets anders te vergelijken. Eind april piepen hun witte kopjes weer de grond uit en dan moeten de aspergestekers snel zijn met oogsten om te voorkomen dat ze verkleuren. Delicaat en veelzijdig zijn deze blanke stengels die onder de grond groeien. Ik ben gek op de klassieke combinatie van asperges met zalm maar asperges met tomatenpesto zijn ook superlekker!

asperges met tomatenpesto

collegabloggers en hun aspergerecepten

Het is weer eens wat anders om de Hollandse asperges een Italiaans tintje mee te geven maar het smaakt echt hartstikke goed. Bovendien is de tomatenpesto de dagen erna ook nog heerlijk door de pasta, op brood of in je saus. Mijn collegabloggers Andrea van Anniepannie, Luuk van Luukskitchen en Ilona van Worstenbrood en Wijn weten trouwens ook wel raad met asperges. Zij vormen de top 3 van de wedstrijd van het aspergecentrum, zo tof! Andrea maakte zelfs roze asperges, hoe cool is dat!

Ingrediënten en bereidingswijze asperges met tomatenpesto

  • 1,5 kilo witte asperges
  • 1 potje zongedroogde tomatenreepjes en 2 el olie uit het potje (potje van 280 gram)
  • 4 takjes bladpeterselie of verse oregano
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 40 gram amandelen
  • 50 ml olijfolie
  • peper en zout
  1. Schil de asperges rondom met een dunschiller of aspergeschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en snijd de houtachtige onderkant eraf.
  2. Doe de asperges in een ruime pan koud gezouten water en breng aan de kook.
  3. Kook ze 10 minuten, zet het vuur uit en laat de asperges nog 15 min. in het hete water liggen.
  4. Maak ondertussen de tomatenpesto. Doe de zongedroogde tomaten, bladpeterselie of oregano, in stukjes gesneden Parmezaanse kaas en de amandelen in een ruime maatbeker.
  5. Pureer, terwijl je er rustig de olijfolie bijgiet, de tomatenpesto tot een geheel. Voeg indien gewenst meer olijfolie toe.
  6. Breng de tomatenpesto op smaak met peper en zout.
  7. Controleer na 12 min. of ze gaar zijn. Dat hangt af van de dikte van de asperges.
  8. Haal de asperges uit de pan maar gooi het kookvocht niet weg! Bewaar het kookvocht met de aspergeschillen en onderkantjes in de koelkast zodat je er soep van kunt maken.
  9. Serveer de asperges met tomatenpesto en bijvoorbeeld een eenvoudige Spaghetti met tomaatjes en mozzarella.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.