Tong Tong Fair

Tong Tong Fair

Weekendtip

Heb je nog niets te doen dit weekend? Bezoek dan eens de Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag! Dit festival bestaat al sinds 1959 toen een groepje Indische Nederlanders de Indische cultuur een podium wilde geven. Vroeger bekend als Pasar Malam en nu als Tong Tong Fair is dit festival uitgegroeid tot groots festijn waar van alles te beleven valt! Ik kreeg een uitnodiging van Helena (bekend van Eating Habits en Indorotterdammert) die tijdens de duur van de fair aanwezig is en die hele toffe tours over de fair organiseeert en samen met Andrea (yes, die leuke van Anniepannie) dook ik in de Indische eetwereld!

tong tong fair - bir pletok

tong tong fair

tong tong fair

tong tong fair tong tong fair tong tong fairtong tong fair

Indisch eten

Ik ben nog niet heel erg thuis in de Indische en Indonesische keuken. Thuis kook ik het zelden en ik eet het soms bij een half Indonesische vriendin dus meer dan dat ik het lekker vind, wist ik niet. Gelukkig valt er meer dan genoeg te eten op de Tong Tong Fair en dat is dan ook wat we, als echte foodbloggers, vooral hebben gedaan. Helena had het nog niet druk dus die zag haar kans schoon om zich bij ons aan te sluiten en zo samen als een soort shared dining lunch van stand naar stand te hoppen. Van het ene lekkers naar het andere! Het was ook wel enorm handig dat zij dan weet wat de lekkerste Indonesische gerechten zijn 🙂 We hadden gewoon onze personal tourguide! Bovendien een hele gezellige haha.

tong tong fair

tong tong fair

 

Martabak Telor

Onze eerste stop was voor een hartig eiergerecht. Een soort gefrituurde omelet gevuld met groenten, kruiden en eventueel kip of rundvlees genaamd Martabak Telor. Het wordt gemaakt van deeg dat flinterdun wordt gemaakt door het steeds op een gladde ondergrond te ‘slaan’. Ik heb het een tijdje terug met een ander gerecht zelf geprobeerd in de Markthal in Rotterdam tijdens een Maleisische kookdemo en dat is nog niet zo eenvoudig. Als je ziet hoe behendig ze dat hier doen! Als het deeg dun genoeg is, wordt het gevuld met gekruid ei en dus groenten en vlees, opgevouwen en gefrituurd. Heerlijk met wat atjar erbij! Ik was blij dat ik het gerecht kon delen met Helena en Andrea anders had ik al genoeg gehad. Aan kleine porties doen ze niet haha.

tong tong fair

tong tong fair

tong tong fair

Saté en nog meer lekkers

Door naar de volgende stop: saté! En dan geen kipsaté of varkenssaté maar saté van geitenvlees. Met ketjapsaus. En dat was toch lekker! Heerlijk mals en supersmaakvol! Tussendoor kregen we nog een mierzoet drankje van Helena: Cendol (Tjendol). Een drankje gemaakt van kokosmelk en gula djawa (palmsuiker) met daarin een soort rijstsliertjes met een kleurtje. Niet echt ons ding maar ook zeker niet vies. Als je van zoete drankjes houdt dan moet je het zeker eens proberen! Een stuk lekkerder vonden we Bir platok, een heerlijk fris drankje met gember en kaneel. We aten ook nog kapal selam (de vertaling is: onderzeeboot): een gefrituurde viskoek gevuld met ei. Dit gerecht is typisch voor Palembang in Sumatra en smaakte goed! Tenslotte sloten we af met een zoete martabak: martabak manis, een soort dikke gevulde pannenkoek met pinda’s en hagelslag. Rollend naar huis hoor hahaha.

tong tong fair

tong tong fair

Tong Tong Fair is leuk!

Natuurlijk kun je veel meer doen dan alleen maar eten. Er zijn talloze kraampjes met traditionele producten uit Indonesië. Je vindt er kleding, allerlei ingrediënten, zoetigheid, worst, sieraden, mooi bestek, leuke interieurspulletjes en nog veel meer! Daarnaast zijn er masterclasses, kookdemo’s en diverse optredens. De Tong Tong fair is nog tot en met zondag te bezoeken en een entreekaartje kost € 15,-. Kijk voor meer info op de site van de Tong Tong fair en ga het zeker eens beleven! Het is superleuk!

tong tong fair

tong tong fair7 gedachten over “Tong Tong Fair”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.