Éclairs met banketbakkersroom en chocolade
Samenwerking – Heb je al gezien dat deze éclairs mijn logo erop hebben? Ziet er cool uit hè? Tegenwoordig hoef je echt geen groot bedrijf meer te zijn om ook zelf je gepersonaliseerde gebakjes, brood of andere baksels te maken. Bij PRIMUS.DIRECT kun je zelf jouw eigen Primus ouwel bestellen en helemaal zelf bepalen wat je erop wilt hebben. Bovendien blijft de ouwel 2 jaar goed dus je hebt de tijd om volop te experimenteren!
Inhoudsopgave
Ouwel oftewel eetbaar papier
Maar wat is een ouwel nu precies? Misschien ken je nog die kokoskoekjes van vroeger? Die zaten meestal op zo’n blaadje eetbaar papier. Of wat denk je van taarten met een print? Dat is ook eetbaar papier oftewel ouwel. Het heeft een neutrale smaak en is hittebestendig dus je kunt het ook meebakken. Er zijn 2 soorten ouwels verkrijgbaar: dubbellaags voor wat vochtigere en vettere oppervlaktes en enkellaags voor droger gebak. Met de editor zet je je eigen gewenste tekst of afbeelding op de ouwel en je kunt gelijk een preview zien!
Klassieke éclairs
En dan deze goddelijke éclairs! Ik heb ze een beetje klassiek gehouden met een vulling van banketbakkersroom en een chocolade ganache bovenop. Superlekker en je blijft ervan eten! Nou blijft het altijd best even lastig met het maken van soezendeeg dus ik verwijs je voor fantastische tips door naar Gwenn’s Bakery want op die manier gaat het jou ook lukken om mooie éclairs te maken!
Ingrediënten en bereidingswijze éclairs met banketbakkersroom en chocolade
Voor ongeveer 15 stuks
Banketbakkersroom
Je kunt de banketbakkersroom een dag van tevoren bereiden.
- 500 ml melk
- 15 ml vanillepasta of 1 vanillestokje
- 100 gram kristalsuiker
- 2 eidooiers
- 45 gram maïzena
- Doe 450 ml melk met de vanille in een steelpan en breng aan de kook.
- Klop de eidooiers met de overige melk en suiker los en voeg tenslotte de maizena toe.
- Als de melk kookt, verwijder je het vanillestokje en giet je al roerend de helft van de hete melk op het eimengsel. Klop krachtig door en doe alles weer terug in de pan.
- Breng alles al roerende op middelhoog vuur aan de kook en laat het zachtjes een paar minuten doorkoken totdat het dikker wordt.
- Schep de room in een lage schaal of op een bord en dek zorgvuldig af met plasticfolie zodat je geen vel krijgt.
- Zet het in de koelkast en klop het voor gebruik nog even door.
Éclairs
- 3 eieren, op kamertemperatuur en licht losgeklopt
- 75 gram water
- 75 gram melk
- 100 gram bloem
- 5 + 50 gram suiker
- 5 gram zout
- 75 gram roomboter
- 75 gram pure chocolade
- gepersonaliseerde ouwels
- 75 gram room
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius.
- Doe het water, de melk, boter, 5 gram suiker en het zout in een steelpan en breng op middelhoog vuur aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en roer in één keer de bloem erdoor. Roer krachtig tot de bloem volledig is opgenomen.
- Zet vervolgens de pan terug op het vuur en kook al roerend ongeveer 2 minuten tot het deeg gaar is. Het deeg heeft dan een bal gevormd en je ziet een dun laagje op de bodem van de pan.
- Doe het deeg in de kom van de mixer en mix nog 1,5 minuut met de bisschopshaak op de laagste stand zodat het deeg wat afkoelt. Dit kan uiteraard ook met de hand of met de handmixer.
- Voeg dan de eieren 1 voor 1 toe en klop steeds tot het ei helemaal is opgenomen. Voeg niet zomaar alle eieren toe. Kijk bij deze stap even goed naar de tips van Gwenn over hoe het deeg hoort te zijn. Soms heb je minder ei nodig.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe in de hoeken wat soezenbeslag zodat het bakpapier niet gaat schuiven.
- Teken eventueel op de onderkant van het bakpapier een lijn als je er zeker van wilt zijn dat je eclairs even lang worden.
- Doe het beslag in een spuitzak met een spuitmondje met een fijne kartel en spuit de eclairs op de bakplaat. Ze moeten ongeveer 2,5 cm breed zijn en 13 cm lang. Houd voldoende ruimte aan tussen de eclairs.
- Bestrooi tenslotte de éclairs met poedersuiker en zet ze in de oven. Zet de oven uit en laat ze 10-15 minuten rijzen. Ze moeten in volume verdubbelen.
- Zet dan de oven weer aan op 160 graden Celsius en bak de éclairs in 20 – 30 minuten goudbruin.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Éclairs vullen
- Maak aan de onderkant 3 kleine sneetjes met een mes en doe de opgeklopte banketbakkersroom in een spuitzak met fijn spuitmondje.
- Vul de éclairs met de banketbakkersroom maar doe ze niet te vol.
- Hak dan de chocolade fijn en doe in een kom en breng de slagroom aan de kook.
- Giet vervolgens de slagroom over de chocolade en roer tot je een glanzende gladde ganache hebt.
- Doop de éclairs met de bovenkant in de chocolade en laat ze drogen.
- Maak tenslotte de gepersonaliseerde ouwel licht vochtig en plak ze zorgvuldig op de éclairs.
Volg PRIMUS.DIRECT ook op Facebook en Instagram.
Nog meer trek gekregen in iets met chocolade?
- Marshmallowplaatkoek met frambozen en chocolade
- Pompoencake met romige chocoladefrosting
- Chocolade vanillekoeken
- Frambozen yoghurttaart met chocoladebodem
Ga jij deze éclairs met banketbakkersroom en chocolade maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.