Pompoencake met romige chocoladefrosting

Pompoencake met romige chocoladefrosting

Het is bijna Halloween! En hoewel ik het zelf echt geen boeiend feest vind, vinden mijn kinderen het wel erg leuk om te griezelen. Of zouden ze de snoepjes die ze krijgen vooral leuk vinden haha? In ieder geval is Halloween zo’n beetje onlosmakelijk verbonden aan pompoenen en dus ben ik de keuken ingedoken voor een Halloween taart. Natuurlijk met pompoen als uitgangspunt! Dat resulteerde in deze smeuïge pompoencake met romige chocoladefrosting en chocoladeganache, heerlijk!! Happy Halloween! 

pompoencake met romige chocoladefrosting

Ingrediënten en bereidingswijze pompoencake met romige chocoladefrosting

Voor 8 personen
extra nodig: 3 springvormen van 16 cm, een spuitzak met kartelmondje, een suikerthermometer

Cake

  • 340 gram pompoenpuree
  • 300 gram kristalsuiker
  • 240 ml zonnebloemolie
  • 4 eieren
  • 2 theelepels vanille extract
  • 260 gram bloem
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels baking soda
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • zout

Frosting

  • 4 eiwitten 
  • 130 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 200 gram roomboter, in blokjes en op kamertemperatuur
  • 130 gram pure chocolade

Chocolade ganache

  • 50 ml slagroom
  • 50 gram pure chocolade
  • een klein klontje roomboter
pompoencake met romige chocoladefrosting

Aan de slag: eerst de cake

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed 3  springvormen van 16 cm doorsnede met bakpapier. Vet de vormen goed in.
  2. Doe de pompoenpuree met de suiker, zonnebloemolie, eieren en vanille extract bij elkaar en klop goed door elkaar.
  3. Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder, bakingsoda, specerijen en 1 theelepel zout. 
  4. Voeg de droge ingrediënten vervolgens rustig toe aan het pompoen eimengsel en klop op een lage snelheid tot alles net gemengd is. 
  5. Verdeel het beslag over de 3 vormen en bak de cakes in 35-40 minuten goudbruin en gaar of tot een satéprikker er schoon uit komt. 
  6. Laat de pompoencakes afkoelen op een rooster en ga dan verder met de chocoladefrosting.

Frosting

  1. Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng aan de kook. 
  2. Doe de eiwitten met de witte basterdsuiker in een hittebestendige kom die groot genoeg is om op de pan te staan. De kom mag het water niet raken en zet het vuur laag zodat het water nog heel zachtjes borrelt.
  3. Verwarm de eiwitten al roerende met een spatel tot ze een temperatuur van 70 graden hebben bereikt. 
  4. Doe dan de eiwitten in de kom van de mixer en klop deze met de ballongarde tot stijve pieken. 
  5. Vervang de ballongarde voor de bisschopshaak en voeg al kloppende op lage snelheid de boter blokje voor blokje toe. Voeg pas weer boter toe als de boter helemaal is opgenomen.
  6. Het mengsel gaat schiften, schrik niet, dit is normaal! Als alle boter is toegevoegd, zet je de mixer op de hoogste stand en je zult zien dat er na een paar minuten een heerlijke romige botercrème ontstaat! 
  7. Smelt de chocolade in de magnetron in intervallen van 10 seconden. Roer steeds goed door. 
  8. Voeg tenslotte de afgekoelde en gesmolten chocolade toe aan de botercrème en klop nog even goed door. Bewaar tot gebruik in de koelkast. 
pompoencake met romige chocoladefrosting

Cake samenstellen

  1. Haal de cakes uit de vormen en leg op een plank. Schep een deel van de frosting op een cake, dek af met een volgende cake en herhaal dit. Leg de bovenste cakelaag er ondersteboven op zodat de bovenkant glad is. 
  2. Vul de zijkanten verder op met frosting en gebruik een paletmes om het glad te maken. 
  3. Maak de ganache door de chocolade fijn te hakken en in een hittebestendige kom te doen. 
  4. Verwarm de slagroom tot het net kookt en giet over de chocolade. 
  5. Roer tot de chocolade is opgelost en roer er nog een klein klontje boter door. Dit zorgt voor een mooie glans. 
  6. Wanneer de ganache is afgekoeld, giet je voorzichtig wat over de taart zodat het net over de randen loopt voor een mooi effect. 
  7. Doe de resterende frosting in een spuitzak met kartelmondje en spuit mooie roosjes op de ganache. 
  8. Decoreer de pompoencake met romige chocoladefrosting eventueel met halloween sprinkles en bewaar in de koelkast. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up