pompoencake met romige chocoladefrosting

Pompoencake met romige chocoladefrosting

Het is bijna Halloween! En hoewel ik het zelf echt geen boeiend feest vind, vinden mijn kinderen het wel erg leuk om te griezelen. Of zouden ze de snoepjes die ze krijgen vooral leuk vinden haha? In ieder geval is Halloween zo’n beetje onlosmakelijk verbonden aan pompoenen en dus ben ik de keuken ingedoken om een recept voor een Halloween taart te bedenken. Natuurlijk met pompoen als uitgangspunt! Dat resulteerde in deze smeuïge pompoencake met romige chocoladefrosting en chocoladeganache, heerlijk!!

pompoencake met romige chocoladefrosting

Bakken met pompoen

Bakken met pompoen is soms even wat meer werk omdat je eerst pompoenpuree nodig hebt. Dat maak je eenvoudig door blokjes pompoen te koken en vervolgens te pureren. Tegenwoordig heb je ook pompoenblokjes in de vriezer van de supermarkt dus dat scheelt weer schillen. Ik hoorde pas ook van iemand dat die gewoon een potje babyvoeding had gebruikt. Als er geen toevoegingen inzitten, is dat ook heel handig! Helaas hebben ze in Nederland nog geen pompoenpuree in blik in de supermarkt. Hopelijk komt dat ooit nog eens want dat maakt het bakken van pompoencake wel makkelijker!

Pompoencake met romige chocoladefrosting

Recipe by Debbie
Servings

8

servings
Prep time

45

minutes
Cooking time

40

minutes

Extra nodig: 3 springvormen van 16 cm, een spuitzak met kartelmondje en een suikerthermometer

Ingrediënten

  • Cake

  • 340 gram pompoenpuree

  • 300 gram kristalsuiker

  • 240 ml zonnebloemolie

  • 4 eieren

  • 2 theelepels vanille extract

  • 260 gram bloem

  • 1 1/2 theelepel bakpoeder

  • 2 theelepels baking soda

  • 2 theelepels kaneel

  • 1 theelepel nootmuskaat

  • 1 theelepel gemberpoeder

  • zout

  • Frosting

  • 4 eiwitten

  • 130 gram witte basterdsuiker

  • snuf zout

  • 200 gram roomboter, in blokjes en op kamertemperatuur

  • 130 gram pure chocolade

  • Chocolade ganache

  • 50 ml slagroom

  • 50 gram pure chocolade

  • een klein klontje roomboter

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed 3 springvormen van 16 cm doorsnede met bakpapier. Vet de vormen goed in.
  • Doe de pompoenpuree met de suiker, zonnebloemolie, eieren en vanille extract bij elkaar en klop goed door elkaar.
  • Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder, bakingsoda, specerijen en 1 theelepel zout.
  • Voeg de droge ingrediënten vervolgens rustig toe aan het pompoen eimengsel en klop op een lage snelheid tot alles net gemengd is.
  • Verdeel het beslag over de 3 vormen en bak de cakes in 35-40 minuten goudbruin en gaar of tot een satéprikker er schoon uit komt.
  • Laat de pompoencakes afkoelen op een rooster en ga dan verder met de chocoladefrosting.
  • Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng aan de kook.
  • Doe de eiwitten met de witte basterdsuiker in een hittebestendige kom die groot genoeg is om op de pan te staan. De kom mag het water niet raken en zet het vuur laag zodat het water nog heel zachtjes borrelt.
  • Verwarm de eiwitten al roerende met een spatel tot ze een temperatuur van 70 graden hebben bereikt.
  • Doe dan de eiwitten in de kom van de mixer en klop deze met de ballongarde tot stijve pieken.
  • Vervang de ballongarde voor de bisschopshaak en voeg al kloppende op lage snelheid de boter blokje voor blokje toe. Voeg pas weer boter toe als de boter helemaal is opgenomen.
  • Het mengsel gaat schiften, schrik niet, dit is normaal! Als alle boter is toegevoegd, zet je de mixer op de hoogste stand en je zult zien dat er na een paar minuten een heerlijke romige botercrème ontstaat!
  • Smelt de chocolade in de magnetron in intervallen van 10 seconden. Roer steeds goed door.
  • Voeg tenslotte de afgekoelde en gesmolten chocolade toe aan de botercrème en klop nog even goed door. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Haal de cakes uit de vormen en leg op een plank. Schep een deel van de frosting op een cake, dek af met een volgende cake en herhaal dit. Leg de bovenste cakelaag er ondersteboven op zodat de bovenkant glad is.
  • Vul de zijkanten verder op met frosting en gebruik een paletmes om het glad te maken.
  • Maak de ganache door de chocolade fijn te hakken en in een hittebestendige kom te doen.
  • Verwarm de slagroom tot het net kookt en giet over de chocolade.
  • Roer tot de chocolade is opgelost en roer er nog een klein klontje boter door. Dit zorgt voor een mooie glans.
  • Wanneer de ganache is afgekoeld, giet je voorzichtig wat over de taart zodat het net over de randen loopt voor een mooi effect.
  • Doe de resterende frosting in een spuitzak met kartelmondje en spuit mooie roosjes op de ganache.
  • Decoreer de pompoencake met romige chocoladefrosting eventueel met halloween sprinkles en bewaar in de koelkast.

Tips

  • Je kunt zowel cakes als de frosting een dag van tevoren maken en samenstellen. Bewaar de cake in de koelkast en decoreer op de dag zelf met de ganache
pompoencake met romige chocoladefrosting

Recepten voor herfst gebak

Bakken in de herfst is natuurlijk heerlijk! Lekker met een kopje thee en een stuk taart bijkletsen op een regenachtige dag, daar kan ik wel echt van genieten. Er staan natuurlijk nog meer heerlijke recepten voor herfst gebak op de blog. Wat denk je van deze:

pompoencake met romige chocoladefrosting

Bewaar het recept voor pompoencake met romige chocoladefrosting

Pinterest is een ideale manier om je favoriete recepten snel terug te vinden. Gebruik onderstaande foto om het recept van deze pompoencake met romige chocoladefrosting te bewaren en sla deze op op één van je borden.

Pompoencake met romige chocoladefrosting

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.