hazelnoot kastanjetaart met karamel

Hazelnoot kastanjetaart met karamel

Verjaardagstaart met hazelnoot en karamel

Deze hazelnoot kastanjetaart met karamel maakte ik alweer een tijdje geleden voor mijn verjaardag. Ik vind het altijd leuk om dan uit te pakken en iets te maken dat ik nog niet eerder heb gemaakt. Ik hou heel erg van hazelnoot schuimgebak maar het is me nog nooit gelukt om zelf zo’n lekkere te maken, ik ben nog steeds op zoek naar het recept van de hazelnoot schuimtaart van Maison Kelder (wie het heeft, give it to me!!). In ieder geval wilde ik iets maken met hazelnoten en met de heerlijke kastanjepuree die ik nog in de kast had staan. Daar maakte ik al eerder superlekkere chocoladetartelettes mee en nu wilde ik het weer op een andere manier verwerken.

hazelnoot kastanjetaart met karamel

Hazelnoten, kastanje en karamel

Mooie rijke smaken zoals hazelnoot en kastanje kunnen best wel wat hebben dus daar past perfect de smaak van karamel bij. Karamel maakt wat mij betreft heel veel dingen af, zeker zo’n romige saus. Deze verjaardags hazelnoot kastanjetaart met karamel is dus een mooie lagentaart, afgewerkt met kastanjebotercrème en heerlijke karamelsaus. Hij ging schoon op en iedereen heeft ervan gesmuld!

Ingrediënten en bereidingswijze hazelnoot kastanjetaart met karamel

Cake

  • 6 eieren, gesplitst
  • 150 gram suiker
  • 35 gram bloem
  • 35 gram broodkruim
  • 120 gram hazelnootmeel
  • snuf zout
  • Een handvol grof gehakte hazelnoten, geroosterd

hazelnoot kastanjetaart met karamel

Kastanje botercrème

  • 250 gram zachte roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 groot blik kastanjepuree (439 gram)

Karamelsaus

  • 100 gram suiker
  • 45 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 50 ml room op kamertemperatuur
  • Snuf zout

Tip: Je kunt de karamelsaus een dag van tevoren al maken.

Start met de cake. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

  1. Vet 2 springvormen van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
  2. Klop de eiwitten luchtig met 50 gram suiker.
  3. Klop de eidooiers tot een dik en lichtgeel mengsel.
  4. Voeg de resterende 100 gram suiker toe en klop goed door.
  5. Meng daarna de bloem, het broodkruim en het hazelnoot meel door de eidooiers.
  6. Vouw het ei-bloemmengsel door de eiwitten.
  7. Verdeel het beslag over de vormen en bak de cakes 40 minuten tot een satéprikker er schoon uitkomt.
  8. Laat volledig afkoelen.
  9. Maak nu de karamelsaus. Verhit de suiker in een sauspan op middelhoog vuur.
  10. Laat de suiker volledig smelten, roer niet in de pan, schud hooguit af en toe. De suiker zal karamelliseren, laat het niet heter worden dan 180 graden Celsius.
  11. Als de suiker helemaal egaal goudbruin is, voeg je klontje voor klontje de boter toe. Roer met een houten spatel.
  12. Neem de pan van het vuur en voeg in een dun straaltje de room al roerend toe.
  13. Tot slot voeg je nog een snufje zout toe.
  14. Laat de karamel afkoelen, het zal tijdens het afkoelen nog dikker worden.
  15. Voor de kastanje botercrème klop je de roomboter met de poedersuiker tot een luchtige bleke massa. Het is goed als de suiker volledig is opgelost.
  16. Klop dan de kastanjepuree erdoorheen tot je een gladde botercrème hebt.
  17. Leg een cake op een taartplateau.
  18. Verdeel er ongeveer 1/4 van de botercrème over.
  19. Leg de andere cake er ondersteboven op zodat je een platte bovenkant hebt.
  20. Smeer dan met een paletmes de zijkanten en bovenkant van de cake in met botercrème. Maak het zo glad mogelijk. Maak je paletmes eventueel warm onder de kraan.
  21. Schep vervolgens wat van de karamelsaus op de bovenkant en verdeel het gelijkmatig.
  22. Garneer met wat geroosterde hazelnoten en eventueel overgebleven botercrème.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.