Marshmallowplaatkoek met chocolade en frambozen

Marshmallowplaatkoek met chocolade en frambozen

Oh jongens, dit boek was toch wel het hoogtepunt op kookboekgebied dit jaar wat mij betreft! Donna Hay’s Modern Baking is zo mooi! Iedere foto doet je enorm watertanden en je weet gewoon niet waar je moet beginnen met bakken, er staat zo gigantisch veel lekkers in! Ik riep daarom de hulp in van mijn Instagramvolgers en de grote meerderheid was het met me eens dat ik de marshmallowplaatkoek met chocolade en frambozen moest maken! 

Donna Hay Modern Baking

Cadeautip! 

Dat recept krijgen jullie zo van me maar eerst nog even naar het boek. Alvast een tip: zet het op je verlanglijstje voor Sinterklaas, Kerst of je verjaardag want dit boek wil je hebben als je net zo van zoete baksels houdt als ik. Je kunt je lol op met dit megadikke boek dat onderverdeeld is in 5 hoofdstukken: chocolade, karamel toffee en koffie, suiker en specerijen, vruchten en bessen en tenslotte melk en room. In ieder hoofdstuk vind je een quick fix voor een instant bevrediging van je lekkere trek en ook nog een onderdeel fresh & light voor iets gezondere baksels. 

marshmallowplaatkoek met chocolade en frambozen

Tip om nog makkelijker te bakken

Achterin het boek vind je nog uitleg over de verschillende ingrediënten die ze gebruikt in haar boek en dat is soms wel nodig want bepaalde ingrediënten, zoals double cream en arrowroot, vind je hier niet zo makkelijk . Ook gebruikt ze in het recept van de marshmallowplaatkoek gelatinepoeder en ook dat is niet te vinden in de supermarkt. Ik heb het recept daarom voor jullie aangepast naar gelatineblaadjes. Mijn tweede tip is dus om de recepten goed te lezen voordat je begint en op zoek te gaan naar een vervanger van de ingrediënten die je niet kunt krijgen. 

Fantastisch bakboek 

Over het algemeen houd je dat toch een beetje met boeken die vertaald zijn. Niet alles is in elk land even makkelijk te verkrijgen maar gelukkig is het vaak niet heel moeilijk om er een eigen draai aan te geven. Mocht je er niet uitkomen dan mag je me altijd mailen! Buiten dat is dit gewoon echt een fantastisch bakboek dat er prachtig uitziet en dat eigenlijk niet mag ontbreken in je boekenkast! Je koopt het boek voor € 35 bij de (online) boekhandel. 

marshmallowplaatkoek met chocolade en frambozen

Ingrediënten en bereidingswijze marshmallowplaatkoek met chocolade en frambozen

Voor ongeveer 15 stuks

  • 225 gram bloem
  • 60 gram gedroogde geraspte kokos
  • 135 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • 200 gram pure chocolade
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Frambozenjam

  • 500 gram frambozen
  • 275 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel citroensap

Marshmallow

  • 16 gram gelatineblaadjes (ongeveer 10 maar weeg ze goed af)
  • 330 gram kristalsuiker
  • 230 gram vloeibare glucose
  • 125 ml warm water
  • extra nodig: suikerthermometer
Vloeibare glucose koop je onder andere bij De Leukste Taartenshop
marshmallowplaatkoek met chocolade en frambozen

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakvorm van 25 x 35 cm met bakpapier.
  2. Meng de bloem met de kokos, basterdsuiker en gesmolten roomboter in een kom en stort het in de vorm.
  3. Druk het mengsel met de bolle kant van een lepel goed aan en bak 18 minuten of tot de koekbodem goudbruin is. 
  4. Doe de frambozen, suiker en het citroensap in een grote koekenpan en breng dit op hoog vuur aan de kook.
  5. Roer goed tot de suiker is opgelost en laat het nog 15 minuten zachtjes doorkoken onder af en toe roeren. 
  6. Laat de jam afkoelen en bestrijk de koekbodem ermee. 
  7. Ga nu verder met de marshmallow. Laat de gelatine weken in ruim koud water. 
  8. Verwarm de suiker, glucose en het water al roerend in een steelpan op matig vuur tot de suiker is opgelost. 
  9. Breng de suikerstroop dan op hoog vuur aan de kook en laat het zonder te roeren koken tot 115 graden Celsius.
  10. Zet ondertussen de mixer klaar met de garde en schenk de suikerstroop al kloppend in de kom.
  11. Voeg de uitgelekte gelatine toe en blijf kloppen op de hoogste stand tot je een stevige massa hebt. 
  12. Stort die snel op de frambozenjam en verdeel het gelijkmatig. Zet het 10 minuten in de koelkast.
  13. Smelt de gehakte chocolade in intervallen van 20 seconden in de magnetron of au-bain marie en roer tussendoor steeds goed door. 
  14. Meng de gesmolten chocolade met de zonnebloemolie en schenk dit over de marshmallow. 
  15. Laat de marshmallowplaatkoek met chocolade en frambozen opstijven in de koelkast en snijd vervolgens in repen. 

Gek op frambozen? Maak dan ook:

Ga jij deze marshmallowplaatkoek met chocolade en frambozen maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 

Ik heb Donna Hay’s Modern Baking gekregen van uitgeverij Spectrum. Deze review is gebaseerd op mijn eigen ervaringen met het boek. Lees mijn disclaimer voor meer info.

Vind je dit bericht leuk? Deel en / of like het dan op social media


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up

Vind je dit leuk? Vertel het verder :-)