Druiven crostata of taart met druivenjam
Het blijft één van mijn grootste hobby’s! Lekker de keuken in duiken om wat te bakken is iets wat ik heel graag doe. Alleen of met mijn kinderen, de magie van wat ingrediënten bij elkaar voegen om er taart, koekjes of cake van te maken, blijft fantastisch! Het liefst bak ik dagelijks maar ik wil nog wel in mijn kleding blijven passen dus dat doe ik maar niet. Nu het herfst is en je minder buiten bent, merk ik wel dat de bakkriebel toeneemt. Ik had heel veel druivenjam gemaakt met druiven uit eigen tuin en omdat ik niet vaak jam op brood eet, eindigt mijn jam meestal in gebak. Deze keer bakte ik er deze druiven crostata of taart met druivenjam van!
Inhoudsopgave
Wat is een crostata?
Een crostata is een Italiaanse taartsoort. Het is een eenvoudige taart van zoet korstdeeg met een vulling van fruit. Het doet denken aan de Limburgse vlaai qua uiterlijk en het is een heel makkelijk recept om restjes fruit of jam mee te verwerken. En als je net als ik een paar potjes druivenjam in de voorraadkast hebt staan, is het fijn als je daar een hoop van in een recept kunt verwerken. Verder heb je voor het maken van een druiven crostata of taart met druivenjam niet veel ingrediënten nodig. Misschien heb je alles wel in huis! En als je niet van druivenjam houdt dan gebruik je lekker een andere jamsoort of ander fruit.
Druiven crostata of taart met druivenjam
Equipment
- vlaaivorm van ongeveer 30 cm
- Blindbakvulling zoals gedroogde peulvruchten of blindbakbonen
Ingrediënten
Korstdeeg
- 350 g bloem
- 175 g roomboter
- 100 g poedersuiker plus extra om te bestrooien
- snuf zout
- 3 eidooiers
- 1 kg druivenjam
Instructies
- Doe de bloem met de boter in de kom van de keukenmachine en meng dit met de pulse knop tot een kruimelig geheel.
- Voeg de suiker en eidooiers toe en meng tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en leg 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Rol 2/3 van het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier en leg en met bakpapier en al in de vorm zodat de bodem en randen bedekt zijn.
- Leg de blindbakvulling op het bakpapier en bak de taartbodem 20 minuten tot hij lichtbruin is en laat afkoelen.
- Verdeel een laag van 1 cm jam over de bodem.
- Rol het resterende deeg uit en snijd hier lange repen van. Leg deze kruislings over de jam en bak de taart nog eens 30 à 40 minuten tot de bovenkant lichtbruin is. Laat de crostata in de oven afkoelen met het deurtje open. De jam wordt namelijk erg vloeibaar.
- Bestrooi de crostata met druivenjam voor serveren met poedersuiker.
Het recept voor druiven crostata of taart met druivenjam bewaren?
Gebruik dan onderstaande foto om dit recept eenvoudig op te slaan op Pinterest.
Meer recepten met druiven maken?
Ik ben gek op druiven en dankzij alle pitloze soorten is het ook veel makkelijker om lekker te koken of bakken met druiven. Bekijk ook eens deze recepten: