Zelf druivenjam maken

Zelf druivenjam maken

Met druiven uit eigen tuin kun je zelf druivenjam maken. En wat is het toch leuk uit eigen tuin te kunnen eten! Dat kan al wanneer je een paar kruidenplantjes in een pot zet of als je een vierkante meter overhebt voor wat sla. Wij hebben een aantal druivenplanten in de tuin en ieder jaar is er een heerlijke druivenoogst. Maar we zijn verwend met de grote, pitloze druiven uit de supermarkt en deze druiven zijn toch wel wat klein en bevatten bovendien pitjes. Het is dus beter om ze te verwerken en wat is dan leuker dan zelf druivenjam maken!

zelf druivenjam maken

Zelf druivenjam maken is heel makkelijk

Zelf jam of gelei maken is een fluitje van een cent. Je neemt rijp fruit, geleisuiker en eventueel wat smaakmakers. Dat breng je aan de kook en laat je een tijdje pruttelen tot het de juiste dikte heeft. Ik gebruik voor het koken altijd een grote jampan zodat de warmte goed verdeeld wordt en ik goed kan roeren zonder dat heel de keuken onder spettert. Vervolgens doe je de jam in gesteriliseerde potten zodat je het lang kunt bewaren. Het gebruik van een trechter is wel aan te raden zodat je de potten zonder knoeien kunt vullen. Hoe schoner, hoe beter want zo heb je het minste kans op een beschimmelde jam.

zelf druivenjam maken

Druivenjam of druivengelei

Ik noem het trouwens wel druivenjam maar officieel is het druivengelei. Omdat mijn druiven pitjes bevatten, moet ik ze eerst persen en zeven. Dan houd je dus druivensap over dat je in flessen kunt inmaken of je kunt er druivengelei maken. Heerlijk door de yoghurt, over ijs, in de taart of bij een stukje kaas! Let op: ik gebruik 1,5 kilo druiven. Het hangt ervan af wat voor soort druiven je hebt hoeveel sap je eruit haalt. Kijk dus goed naar de hoeveelheid sap en pas daar de hoeveelheid geleisuiker op aan. Ik gebruik geleisuiker speciaal, dan maak je een minder zoete gelei dan met gewone geleisuiker.

zelf druivenjam maken

Smaakmakers

Experimenteer ook eens met verschillende smaakmakers door je jam! Zo gebruikte ik in het druivensap rozemarijn maar tijm is ook heerlijk. Of kaneel, sinaasappel of citroen. Er is genoeg lekkers te bedenken en zo kun je je druivenjam helemaal naar je eigen smaak maken.

zelf druivenjam maken
Afdrukken Pin
4.50 van 2 stemmen

Druivenjam

Wat doe je met een overschot aan zoete, rijpe druiven? Je maakt er zelf druivenjam mee!
Trefwoord druiven, druivenjam, gelei, jam maken
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Porties 3 potjes

Equipment

 • zeef
 • gesteriliseerde potjes

Ingrediënten

 • 1,5 kg druiven
 • 1 pak geleisuiker speciaal
 • 1 el citroensap

Instructies

 • Maak de druiven schoon en spoel ze goed af.
 • Doe de druiven in een grote pan en zet op middelhoog vuur terwijl je blijft roeren. De druiven worden zacht, barsten open en het sap komt vrij.
 • Na ongeveer 20 minuten zijn alle druiven zacht. Zeef de druiven en vang het sap op. Druk al het sap goed uit de druiven.
 • Het is belangrijk dat je weegt hoeveel druivensap je hebt. De hoeveelheid geleisuiker die je nodig hebt, hangt hier vanaf. Je kunt zien op de verpakking hoeveel je nodig hebt.
 • Doe nu het sap weer in de pan met de geleisuiker speciaal en het citroensap.
 • Breng dit aan de kook en laat het nog 1 minuut doorpruttelen.
 • Verdeel de jam voorzichtig over de schone potten, sluit af en zet ze 5 minuten ondersteboven. Laat de jam volledig afkoelen en bewaar in de voorraadkast. Na openen in de koelkast bewaren.
zelf druivenjam maken


4 gedachten over “Zelf druivenjam maken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.