Druivensap met rozemarijn

Druivensap met rozemarijn

Tuinieren is iets dat ik en mijn man allebei erg leuk vinden. Voor ons geen betegeld terras maar zoveel mogelijk groen met verschillende bloeiers, planten en bomen. Het is ieder jaar weer super om te zien hoe alles verandert en dat maakt een groene tuin ook zo boeiend! Vorig jaar hebben we onze pergola aan de schuur vergroot zodat we meer schaduw hebben en om het een mediterraanse look te geven, groeien er allemaal druiven overheen. De oogst van dit jaar was zo uitbundig dat ik er heerlijk druivensap met rozemarijn van heb gemaakt! 

Druivensap met rozemarijn

Plukken, wassen, koken

Het was een leuk klusje om samen met mijn jongens te doen en ik was bovendien onwijs blij met hun hulp omdat het best even wat werk is. Ik had 3 keer een grote soeppan vol schoongemaakte druiven dus dat is ongeveer 15 liter! Maar je moet die druiven natuurlijk wel allemaal van de trossen afhalen, goed afspoelen en zorgen dat er geen beestjes meer op zitten. Vooral spinnen verschuilen zich graag in de trossen… oorwurmen trouwens ook, ieeeeh! Daarna ben je er ook nog niet want nadat je de druiven gekookt hebt, moet je ze ook nog zeven en als je echt helder sap wilt, nog eens zeven. 

Extra smaak

Onze druiven waren echt al zoet genoeg van zichzelf dus ik heb geen extra suiker toegevoegd. Wel heb ik wat takjes rozemarijn meegekookt voor meer smaak. De rozemarijn overheerst niet maar proef je subtiel terug. Een erg lekkere combi. Je kunt ook andere kruiden of wat citroensap toevoegen voor wat frisheid maar kijk uit dat je dat niet bij te heet sap doet omdat je ander druivengelei krijgt. Mix het druivensap met wat spa of maak er met wat vlierbloesemsiroop en wat wodka een heerlijke cocktail van! 

Druivensap met rozemarijn

Ingrediënten en bereidingswijze druivensap met rozemarijn

Voor ongeveer 1 liter sap

  • 4 à 5 liter druiven zonder steeltjes (gewoon een flinke soeppan vol)
  • 3 takjes rozenmarijn, alleen de blaadjes
  • Gesteriliseerde fles van 1 liter (voor sterilisatietips klik hier
  • Roerzeef (die koop je bijvoorbeeld hier
  • Fijne zeef en trechter
  1. Was de druiven grondig en doe ze in een grote soeppan. 
  2. Doe er de takjes rozemarijn bij en breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook.
  3. Roer regelmatig zodat de druiven niet aanbranden. 
  4. Laat de druiven 20 minuten zachtjes koken tot ze helemaal zacht zijn. 
  5. Haal ze vervolgens door de roerzeef om de schilletjes en pitjes te verwijderen en vang het sap op in een grote kom. 
  6. Zeef, indien gewenst, het sap nogmaals en giet het nog warm in de gesteriliseerde fles. 
  7. Sluit goed af en drink het druivensap met rozemarijn binnen een paar dagen op na openen. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up