Bieten ravioli met doperwtensaus
Ravioli: die heerlijke gevulde pasta ‘kussentjes’ die er altijd zo gezellig uitzien! Ze zien er in dit recept voor bieten ravioli met doperwtensaus nog leuker uit doordat ze zo’n mooie roze kleur hebben. Ik weet het, het is even een karwei, maar aan de andere kant mag je ook weleens goed uitpakken, toch? Als je de rest nou gewoon eenvoudig houdt, dan kun je dit ook maken. Leuk voor een speciale gelegenheid!
Inhoudsopgave
Mindfull ravioli vullen
Ik bedenk me nu net dat het eigenlijk ook heel erg leuk is om dit met een aantal mensen te maken! Gewoon een gezellig werkje, wijntje erbij, leuke muziek aan en ravioli’s vullen. Als ze eenmaal klaar zijn, is het een fluitje van een cent, want je hoeft ze maar kort te koken en de doperwtensaus is ook een makkie. Maar dan tover je met deze bieten ravioli met doperwtensaus wel iets heel feestelijks op tafel! Je kunt trouwens wel de bieten van tevoren roosteren en het deeg maken. Dan moet je het deeg nog wel uitrollen en vullen, maar dat doe je dus gezellig samen. Heerlijke mindfullness toch?!
Bieten ravioli met doperwtensaus
Italiaans eten blijft bij mij favoriet! Ons gezin is een beetje verdeeld in 2 kampen. Mijn oudste had beter in Italië kunnen wonen qua eten. Die is dol op al het Italiaanse eten en dan met name pasta! Mijn man en jongste houden eigenlijk meer van Aziatisch eten. Maar ja, ik kook, dus uiteindelijk eten we vaker Italiaans / Mediterraans haha. Gerechten zoals deze bieten ravioli met doperwtensaus maak ik overigens niet heel vaak, omdat het zo tijdrovend is. Maar inmiddels zijn mijn kinderen al wat groter, dus nu kunnen ze echt goed meehelpen en wordt het geen enorme kliederboel meer. Tijd om snel weer eens te doen dus.
Bieten ravioli met doperwtensaus
Equipment
- pastamachine en raviolisteker
Ingrediënten
- 440 gram bloem + extra
- 3 eieren
- 1/4 tl zout
- 115 gram rode biet
- 250 gram ricotta
- 250 gram mascarpone
- 200 gram roomkaas
- 2 eetlepels citroentijm of gewone tijm en een eetlepel citroensap
- zout en peper
- 200 gram doperwten
- 1 ui
- olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Schil de bieten en snijd in blokjes. Besprenkel met olijfolie en rooster ze op een met bakpapier beklede bakplaat in 30 - 45 minuten gaar.
- Pureer de afgekoelde bieten met 1 eetlepel water en 1 eetlepel olijfolie.
- Doe de bloem met de eieren en het zout in de mengkom van de standmixer en meng het deeg op lage snelheid door elkaar.
- Als alles goed gemengd is, voeg je de bietenpuree toe en kneed tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een half uur rusten.
- Meng de ricotta met de mascarpone, roomkaas en citroentijm. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd het deeg in kleine stukken en kneed nog even door. Bestrooi met bloem en haal het deeg door de pastamachine, te beginnen bij de grootste stand.
- Ga door tot je bij de een na kleinste stand bent. Probeer mooie smalle rechthoeken van het deeg te draaien.
- Leg een strook deeg op een met bloem bestrooid werkblad.
- Geef met de raviolisteker licht aan hoe groot de ravioli's worden en leg op elk deel een theelepel van het ricottamengsel. Houd 200 gram van de ricottavulling apart.
- Leg weer een strook deeg op de ravioli en druk voorzichtig aan. Let erop dat je zoveel mogelijk lucht rondom de vulling eruit drukt.
- Steek de ravioli uit met de steker en leg op een met bloem bestrooide bakplaat. Ga door tot je voldoende hebt. Je houdt wat deeg over.
- Breng een pan gezouten water aan de kook.
- Snipper de ui en verhit 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan.
- Fruit de ui, voeg de doperwten toe en doe er tenslotte de ricottavulling bij.
- Kook de ravioli in delen tot ze boven komen drijven.
- Schep wat van het kookvocht door de doperwten voor een smeuïge saus.
- Serveer de bietenravioli direct met de doperwtensaus en wat vers geraspte Parmezaanse kaas.
Er staan nog meer lekkere recepten met biet op mijn blog! Wat denk je van: Bietenburgers met truffelkaas en Bietensoep.
Ga jij dit recept maken? Ik hoor het graag omdat ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.