Bietenravioli met doperwtensaus

Bietenravioli met doperwtensaus

Mindfull ravioli vullen

Ravioli, die heerlijke gevulde pasta ‘kussentjes’ die er altijd zo gezellig uitzien, zien er in dit recept nog leuker uit doordat ze zo’n mooie roze kleur hebben. Ik weet het, het is even een karwei maar aan de andere kant mag je ook weleens goed uitpakken voor het kerstdiner toch? Als je de rest nou gewoon eenvoudig houdt, dan kun je dit ook maken. Ik bedenk me nu net dat het eigenlijk ook heel erg leuk is om dit met een aantal mensen te maken! Gewoon een gezellig werkje, wijntje erbij, kerstmuziek aan en ravioli’s vullen. Als ze eenmaal klaar zijn, is het een fluitje van een cent want je hoeft ze maar kort te koken en de doperwtensaus is ook een makkie. Maar dan tover je met deze bietenravioli met doperwtensaus wel iets heel feestelijks op tafel! Je kunt trouwens wel de bieten van tevoren roosteren en het deeg maken. Dan moet je het deeg nog wel uitrollen en vullen maar dat doe je dus gezellig samen. Heerlijke mindfullness toch?!

Bietenravioli met doperwtensaus

Bietenravioli met doperwtensaus

Ingrediënten en bereidingswijze bietenravioli met doperwtensaus

Voor 2 bakplaten vol ravioli, genoeg voor 4 tot 6 personen

  • 440 gram bloem + extra
  • 3 eieren
  • 1/4 tl zout
  • 115 gram rode biet
  • 250 gram ricotta
  • 250 gram mascarpone
  • 200 gram roomkaas
  • 2 eetlepels citroentijm (of gewone tijm en een eetlepel citroensap)
  • zout en peper
  • 200 gram doperwten
  • 1 ui
  • olijfolie
  • extra: pastamachine en raviolisteker

Bietenravioli met doperwtensaus

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Schil de bieten en snijd in blokjes.
  3. Besprenkel met olijfolie en rooster ze op een met bakpapier beklede bakplaat in 30 – 45 minuten gaar.
  4. Laat afkoelen en pureer ze met 1 eetlepel water en 1 eetlepel olijfolie.
  5. Doe de bloem met de eieren en het zout in de mengkom van de standmixer en meng het deeg op lage snelheid door elkaar.
  6. Als alles goed door elkaar zit, voeg je de bietenpuree toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  7. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een half uur rusten.
  8. Meng de ricotta met de mascarpone, roomkaas en citroentijm. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Snijd het deeg in kleine stukken en kneed nog even door.
  10. Bestrooi met bloem en haal het deeg door de pastamachine, te beginnen bij de grootste stand.
  11. Ga door tot je bij de een na kleinste stand bent. Probeer mooie smalle rechthoeken van het deeg te draaien.
  12. Leg een strook deeg op een met bloem bestrooid werkblad.
  13. Geef met de raviolisteker licht aan hoe groot de ravioli’s worden en leg op elk deel een theelepel van het ricottamengsel.
  14. Leg weer een strook deeg op de ravioli en druk voorzichtig aan. Let erop dat je zoveel mogelijk lucht rondom de vulling eruit drukt.
  15. Steek de ravioli uit met de steker en leg op een met bloem bestrooide bakplaat.
  16. Houd 200 gram van de ricottavulling apart.
  17. Ga door tot je voldoende hebt. Je houdt wat deeg over.
  18. Breng een pan gezouten water aan de kook.
  19. Snipper de ui en verhit 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan.
  20. Fruit de ui, voeg de doperwten toe en tenslotte de ricottavulling.
  21. Kook de ravioli in delen tot ze boven komen drijven.
  22. Schep wat van het kookvocht door de doperwten voor een smeuïge saus.
  23. Serveer de bietenravioli direct met de doperwtensaus en wat vers geraspte Parmezaanse kaas.

Er staan nog meer lekkere recepten met biet op mijn blog! Wat denk je van: Bietenburgers met truffelkaas en Bietensoep

Bietenravioli met doperwtensaus

Ga jij dit recept maken? Ik hoor het graag omdat ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 

Bewaren

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.