Amandel appeltaartje met mascarponecrème

Amandel appeltaartje met mascarponecrème

Ik had weer eens zin om te bakken 😉 en had nog appels en mascarpone die op moesten. Dus ik heb dit heerlijke taartje bedacht dat er ook nog mooi uit ziet! Eigenlijk wilde ik kleine taartjes maken, alleen ik kon mijn vormpjes niet vinden maar dit recept is ook erg geschikt voor kleine taartjes. Het zijn ook nog eens smaken die de meeste mensen wel weten te waarderen dus geloof me maar als ik zeg dat dit amandel appeltaartje met mascarponecrème zo op is!

amandel appeltaartje met mascarponecrème

Blind bakken met steunvulling

De bodem van dit taartje moet je eerst blind bakken. Je legt dan een vel bakpapier met steunvulling op het deeg. Zo zorg je ervoor dat de bodem niet omhoog komt en je een mooi randje krijgt. Als steunvulling gebruik ik meestal gedroogde kikkererwten of rijst maar je hebt tegenwoordig ook speciale bakbonen. Als je rijst of kikkererwten gebruikt, kun je ze daarna niet meer gebruiken om te koken maar je kunt ze gewoon bewaren voor een volgende keer dat je steunvulling nodig hebt. Een vorm met een losse bodem is ideaal voor zo’n taart omdat je dan zeker weet dat hij mooi uit de vorm komt!

Amandel appeltaartje met mascarponecrème

Dit is een heerlijk taartje dat je bovendien ook makkelijk in kleine taartvormpjes kunt maken voor éénpersoons gebakjes
Extra nodig: vlaaivorm met losse bodem

Ingrediënten

  • Deeg
  • 150 g koude boter
  • 200 g bloem
  • 100 g amandelmeel
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 80 g kristalsuiker
  • 2 losgeklopte eieren
  • snufje zout
  • Mascarponecrème
  • 250 g mascarpone
  • vanillestokje
  • 1 tl kaneel + extra
  • 50 g suiker
  • Gekarameliseerde appels
  • 3 appels, bijvoorbeeld elstar, geschild en in dunne partjes
  • 100 g suiker
  • 3 el water
  • 30 g roomboter
  • 1 tl kaneel
  • 25 g amandelschaafsel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten behalve de eieren in de keukenmachine en draai het kort zodat het globaal gemengd is.
  • Voeg dan de eieren toe en mix totdat een deegbal ontstaat. Je kunt het uiteraard ook met de hand kneden. Zorg ervoor dat je niet te lang kneed, dan wordt de boter te warm.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uurtje of langer rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een vlaaivorm met losse bodem met bakpapier en vet hem in.
  • Druk het deeg in de vorm en snijd de randen bij. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul met steunvulling zoals droge erwten of rijst. Bak de bodem 20 minuten, verwijder dan de steunvulling en bak nog eens 10 minuten.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Doe de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem en laat de suiker op laag vuur oplossen. Laat het zachtjes pruttelen tot de kleur verandert naar goudbruin en roer het dan met een garde door. Let nu goed op en laat de karamel niet te donker worden.
  • Als de karamel egaal is, haal je de pan van het vuur en roer je er 30 gram roomboter door.
  • Zet de pan weer op het vuur en voeg de appels toe. Laat ze ongeveer 5 minuten bakken tot ze zacht zijn. Voeg de kaneel toe en laat afkoelen.
  • Roer de mascarpone los met de suiker, het merg uit het vanillestokje en de kaneel. Zet koud weg.
  • Rooster het amandelschaafsel goudbruin.
  • Als de taartbodem en de appels zijn afgekoeld dan kun je de taart afmaken. Bestrijk de bodem met de mascarponecrème, verdeel de appeltjes erover en bestrooi met extra kaneel en amandelschaafsel.

Notities

  • Maak het deeg een dag van tevoren.
  • amandel appeltaartje met mascarponecrème

    Nog meer bakken met appel?

    Bekijk dan ook eens deze recepten voor nog meer bakinspiratie met dit lekkere fruit!

    En deze showstopper wil ik jullie niet onthouden:

    Appel caramel cheesecake

    Appel caramel cheesecake

    Bewaar dit amandel appeltaartje met mascarponecrème op Pinterest