Alles over wortels
Het is tijd voor een nieuwe rubriek op Deb’s Bakery & Kitchen! Vanaf nu krijgen jullie iedere maand een artikel met daarin een bepaalde groentesoort in de hoofdrol en meer info over wat je er allemaal mee kunt. Ik ben zelf gek op groenten en ik varieer heel vaak met de bereidingswijze ervan. Zo kom je tot hele andere gerechten, structuren en smaken. Januari trap ik dan ook af met alles over wortels.
Inhoudsopgave
Zelf wortels verbouwen
Bospeen, waspeen, winterpeen, … het zijn allemaal types wortelen die in Nederland verkocht en gegeten worden. Toen ik nog een moestuin had, verbouwde ik ze ook zelf. Misschien jij ook wel want ze zitten ieder jaar bij de AH moestuintjes. Als je weleens geprobeerd hebt zelf wortelen te verbouwen dan weet je dat ze niet heel veel nodig hebben om te groeien. De grond moet alleen niet bestaan uit zware klei want dan krijg je de meest bijzondere vormen omdat ze niet makkelijk kunnen groeien.
Wortel als babyhapje
Wortels zijn er in allerlei kleuren (wit, geel, paars ) maar de meestvoorkomende kleur is oranje. Ze zijn populair als groenten in Nederland en vaak wordt wortel als eerste groentehapje aan baby’s gegeven omdat de smaak vrij neutraal en zoet is. Mijn jongens zijn er in ieder geval mee gestart! Wortelen hebben bovendien ontzettend veel gezondheidsvoordelen.
Basis voor soep
Wortels bevatten veel vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Ze passen goed in een gevarieerd eetpatroon en het hele jaar door verkrijgbaar. Ik heb ze standaard in de koelkast liggen en gebruik ze ook altijd als basis voor soep. In Italië noemen ze zo’n basis voor de soep soffrito, in Frankrijk mirepoix en het recept daarvoor is eigenlijk heel simpel. Je neemt een ui, wortel en een stengel bleekselderij en snijd deze klein. Dan fruit je ze in wat olijfolie en klaar is je smaakvolle basis. Uiteraard kun je er allerlei smaakmakers aan toevoegen maar dit is al een goede start.
Wortels schoonmaken en bereiden
Wortels schoonmaken is een fluitje van een cent. Je kunt ze met een dunschiller schillen maar eigenlijk is het voldoende om ze goed schoon te boenen onder de kraan. Vervolgens snijd je de onder- en bovenkant eraf en daarna snijd je ze in stukken van gewenste grootte. Je kunt wortels rauw eten, koken, roosteren in de oven en stomen. Het is maar net afhankelijk van je smaak en het gerecht dat je gaat maken voor welke bereiding van wortels je kiest. Ik ben groot fan van roosteren in de oven! Je schept de wortels dan om met 1 eetlepel olijfolie en roostert ze 20 – 30 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven op 200 graden Celsius. Wortels koken doe je in een pan met ruim gezouten water en daarin laat je ze, afhankelijk van de grootte, 10 tot 15 minuten koken. Stomen kan door de wortels in een vergiet of stoommandje boven een laagje zacht kokend water te hangen.
Variëren met wortels
Welke manier van bereiden je ook kiest, wissel het eens wat vaker af! Misschien vind je gekookte wortels maar saai maar eet je je vingers op bij geroosterde wortels met kruiden uit de oven. Er is zoveel mogelijk dus experimenteer eens en haal zo het beste uit je wortels! Naast de smaak en bereiding kun je ook nog variëren met structuur. Je kunt ze raspen, in blokjes snijden of juist in plakjes of maak er eens frieten van. Je zult zien dat dit ook een andere smaakbeleving geeft. Daarnaast kun je wortels extra smaak geven met kruiden en specerijen. Echte vrienden van wortels zijn bijvoorbeeld tijm, honing, gember, citroen, komijnzaad en peterselie. Maar er is nog veel meer mogelijk en probeer vooral dingen uit!
Recepten met wortels
Natuurlijk staan er al heel wat lekkere recepten met wortels op de blog. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje:
- Kruidige wortelsoep met linzen
- Perzik wortelsalade met avocado
- Wortel-sultana muffins
- Wortel pastinaakrösti met eikhaas
- Polentapizza met wortels
- Galette met wortel, biet en blauwaderkaas
- Farro (parelgort) met geroosterde wortels, kikkererwten en kipgehaktballetjes
Wortelrecepten van collega-bloggers
Ook mijn collega bloggers weten wel raad met wortels! Ik heb hier een aantal heerlijke recepten voor je met link.
- Worteltjes salade met baharat van Domaine Malpas
- Winterpeen en aardappelen met een zelfgemaakte currykokossaus van lekker eten met Marlon
- Worteltaart met glazuur van de Zoetekauw
- Waanzinnige wortelsoep met sinaasappel van Bonapetit
- Coquilles met chorizo, wortel en pastinaak van Knoeien met Inge
- Pizza portuguesa met een bodem van wortel van Saudalicious
- Opgerolde carrot cake van Flying Foodie
- Pulled carrot broodjes met hoisin en taugé van Anniepannie
- Wortel kokossoep met gegrilde kip van Priya loves food
- Carrotcake met appelmoes en amandel van Patesserie
6 gedachten over “Alles over wortels”
Geef een reactie
Wat een enorm leuk artikel met hele originele foto’s van wortels. Dat heb je echt super gedaan! Bedankt voor het delen van het recept op mijn blog!
Dankjewel Lianne! En jij bedankt voor je bijdrage!
Super leuk Debbie! Hoe meer groentenrecepten hoe beter 😉 Ondanks dat ik ze wel elk jaar in de moestuin heb staan heb ik niet veel wortelrecepten op mijn blog. Maar deze Perzische worteljam mag je zeker niet missen; https://worstenbroodenwijn.nl/perzische-worteljam/ Super lekker op een stukje platbrood met fetakaas 😀
Jaaah die is zo lekker! Dat was mijn eerste kennismaking met jou toen bij het foodies breakfast 🙂
Oh ja dat is waar! Ik was even vergeten dat ik je daar voor het eerst ontmoette 🙂