polentapizza met wortels

Polentapizza met wortels

Foodblogs en liefde voor eten

In foodblogland ben ik een kleine speler. Er zijn zo ontzettend veel foodblogs en andere culinaire sites dat soms de moed me wel eens naar de schoenen zakt want wat heb ik daar nou aan toe te voegen? Maar dan bedenk ik me weer dat hetgene dat ik het liefste doe koken en bakken is en dat ik dat gewoon heel erg graag met jullie wil delen. Ik hoop namelijk altijd dat jullie net zo blij worden van een lekkere maaltijd of een lekker gebakje als ik! Want het is echt waar: eten verbroedert, biedt troost, warmte, gezelligheid en in het geval van een nieuwe liefde gaat het soms zelfs door de maag! Alles is vast al een keer bedacht en ergens opgeschreven maar 9 van de 10 keer duik ik de keuken in zonder recept en kom ik er weer uit met een gerecht waarvan ik denk: delen want het is superlekker! 

Polenta, wat is dat? 

En dan kom ik dus aan met een polentapizza. Voor diegenen die nog nooit van polenta hebben gehoord een korte uitleg. Polenta is maismeel dat de basis vormt van een typisch Noord-Italiaans gerecht. Daar eten ze het als een soort dikke pap. Het wordt aan kokend water toegevoegd en dan al roerende 50 – 60 minuten gekookt. Ik kan je vertellen, dat is echt wel heel zwaar haha. Tegenwoordig kun je ook voorgekookte polenta kopen meteen veel kortere bereidingstijd. Als je de dikke pap op een bakplaat uitspreid, kun je het bijvoorbeeld ook in repen snijden en in de oven bakken als polentafriet. Deze keer stortte ik het in een ronde vorm en maakte er zo een pizza van die ik belegde met wortels en een lekker stroperig sausje. 

polentapizza met wortels

Ingrediënten en bereiding

Bijgerecht voor 4 personen

Polentapizza

  • 250 gram instant polenta
  • 500 / 600 ml water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • peper

Groenten

  • 1 bos peen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel roomboter
  • 2 uien, in halve ringen
  • peper en zout
  • rucola als garnering
  1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius.
  2. Maak de wortels schoon, halveer ze in de lengte en schep ze om met 1 eetlepel olijfolie. 
  3. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met zout.
  4. Rooster ze in 30 à 40 minuten gaar.
  5. Breng het water voor de polenta met het bouillonblokje aan de kook. 
  6. Voeg de polenta al roerend toe. Let op, zet het vuur heel laag want anders spettert de polenta de hele keuken door en het is heet! Kook dit al roerend 2 minuten tot het een dikke pap vormt. 
  7. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met wat peper.
  8. Stort het mengsel in een ronde met bakpapier beklede vorm en strijk het glad. Zet bij de wortels in de oven en bak nog 20 minuten mee. 
  9. Verhit 1 eetlepel olijfolie en laat de uien op laag vuur karamelliseren. Roer elke keer goed door zodat ze aan alle kanten gelijkmatig garen. 
  10. Smelt de balsamicoazijn en honing op laag vuur in een steelpan. Laat het ongeveer 1/3 inkoken.
  11. Roer de boter door de saus.
  12. Breng de uien en de saus op smaak met zout en peper. 
  13. Haal de polentapizza en wortels uit de oven.
  14. Beleg de pizza met de wortels, uien en schep wat van de saus erover.
  15. Garneer met rucola. 

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.