farro met geroosterde wortels, kikkererwten en kipgehaktballetjes

Farro (parelgort) met geroosterde wortels, kikkererwten en kipgehaktballetjes 

Farro, of parelgort in het Nederlands, werd vroeger regelmatig gegeten maar nu weet eigenlijk niemand wat je ermee kunt. Gort is gepelde gerst en een oergraan en hartstikke gezond! Je kunt het op verschillende manieren bereiden: door de soep, in de salade of als risotto. Ik maakte er een hoofdgerecht mee en deze farro (parelgort) met geroosterde wortels, kikkererwten en kipgehaktballetjes is voedzaam en heerlijk! De kipgehaktballetjes kregen bovendien een krokant jasje van polenta! 

Farro (parelgort) met geroosterde wortels, kikkererwten en kipgehaktballetjes

Voor 4 personen

Bereidingstijd

30 minuten

Kooktijd

30 minuten

Niveau

Gemiddeld

  • een pak parelgort (Lassie)
  • 1 klein blikje kikkererwten
  • 1 kippenbouillonblokje
  • Olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kg wortelen
  • 4 eetlepels zonnebloem- en pompoenpitten
  • Chilipoeder
  • Komijnzaad (gemalen)
  • Peper en zout
  • 1 ei
  • 5 eetlepels paneermeel
  • polenta (maismeel)
  • 50 gram roomkaas naturel
  • Verse munt
  • Verse peterselie
  • 350 gram kipgehakt ( bij Aldi verkopen ze biologisch kipgehakt!)
  • 4 eetlepels crème fraîche
farro met geroosterde wortels, kikkererwten en kipgehaktballetjes

  • Doe de parelgort met 1 liter water en 1 bouillonblokje in een pan op het vuur.
  • Breng aan de kook en laat zachtjes zo’n 25 minuten koken.
  • Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schil de wortels en snijd ze in de lengte in vieren. Doe ze in een kom en voeg 2 eetlepels olijfolie, 1/2 tot een hele theelepel komijnzaad en peper en zout toe.
  • Meng dit goed en verspreid dit op de bakplaat.
  • Rooster de wortels zo’n 25 minuten in de oven tot de ze gaar van zijn.
  • Doe het kipgehakt met het ei, het paneermeel, 2 eetlepels gehakte munt, de roomkaas en peper en zout in een kom.
  • Meng alles goed door elkaar en draai er balletjes van.
  • Strooi de polenta in een diep bord en rol de balletjes erdoor.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin.
  • Zet het vuur lager en laat de gehaktballetjes zachtjes garen.
  • Verhit in een kleine koekenpan 1/2 eetlepel olijfolie. Voeg de zonnebloem- en pompoenpitten, een snuf chilipoeder, wat zout en een snufje komijnzaad toe. Rooster dit mengsel goudbruin.
  • Hak de peterselie fijn. Meng dit door de crème fraîche en breng op smaak met peper en zout.
  • Giet de parelgort eventueel nog af.
  • Voeg een eetlepel olijfolie, de uitgelekte kikkererwten en de geperste teen knoflook toe. Bak dit nog even 2 minuten mee.
  • Serveer de parelgort met de geroosterde wortels en de kipgehaktballetjes.
  • Garneer met de zonnebloem- en pompoenpitten en de crème fraîche. Eet smakelijk!

Nog meer recepten met wortels vind je hier:

Ga jij deze farro met geroosterde wortels, kikkererwten en kipgehaktballetjes maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.