Salted caramel meringue taart

Salted caramel meringue taart

Soms heb je van die ideeën die je gelijk wil uitvoeren. Er stonden nog wat eiwitten in mijn koelkast te wachten om verwerkt te worden en ik had geen zin om schuimpjes te maken maar ik had wel zin in een dikke laag meringue op een taart. Nu kennen we allemaal de lemon curd meringue taart maar ik wilde eens iets anders. En aangezien het van dat gure weer is, dacht ik gelijk aan een recept met caramel! Het leek me fantastisch om een taart te maken met een krokante bodem, een vulling van zoute karamel en dan afgetopt met een dikke laag meringue. En zo geschiedde! Deze salted caramel meringue taart is echt onweerstaanbaar!

salted caramel meringue taart
salted caramel meringue taart

Makkelijke karamel

Wees niet bang want deze manier van karamel maken is erg eenvoudig en kan bijna niet misgaan. Wanneer je goed blijft te roeren en het vuur niet te hoog zet, is er niets aan de hand. De bodem maak je zelf van zanddeeg maar als je het jezelf echt makkelijk wil maken, koop je gewoon een rol koelvers taart en quiche deeg. Voor het maken van de merengue heb je wel een suikerthermometer nodig. Je moet namelijk suikersiroop ook kloppend toevoegen aan je eiwitten. Dit zorgt voor stevig schuim maar ook voor de garing van de eiwitten zodat iedereen het zonder problemen kan eten. Probeer het maar gewoon want deze taart moet je proeven!

Salted caramel meringue taart bewaren

Deze taart kun je van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren. Wel is het zo dat de meringuelaag het lekkerst is wanneer je deze op het laatste moment op de taart doet. Mocht dat echt niet uitkomen, kun je de meringue ook in de koelkast bewaren. Haal de taart voor serveren een half uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen. Dan wordt de karamel net even wat zachter.

salted caramel meringue taart

Salted caramel meringue taart

Benodigdheden: suikerthermometer, bakpapier, dichte lage vorm van 24 cm, spuitzak en gasbrander (optioneel)
Gang Uncategorized
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 12 servings

Ingrediënten

  • Deeg
  • 210 gram bloem
  • 55 gram poedersuiker
  • 150 gram koude roomboter, in blokjes + extra om in te vetten
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel ijskoud water
  • Vulling
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 1 theelepel zeezoutvlokken
  • Meringue
  • 100 gram eiwit
  • Snuf zout
  • 160 gram kristalsuiker
  • 45 gram water

Instructies

  • Start met het deeg. Meng in een keukenmachine de bloem, suiker en boter. Je kunt dit uiteraard ook in een kom met je handen doen.
  • Voeg de eidooiers en het water toe en laat draaien tot alles gemengd is.
  • Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot het soepel is.
  • Maak een platte schijf van het deeg en verpak het in plasticfolie. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot het groot genoeg is om de bodem en zijkant van de vorm te bedekken.
  • Vet de vorm in en druk het deeg er met bakpapier en al in. Verwijder de bovenste laag bakpapier en snijd de rand van het deeg mooi bij.
  • Zet de vorm nog 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Bedek de taartbodem met een schoon vel bakpapier en vul met gedroogde bonen of rijst.
  • Bak de taartbodem 15 minuten.
  • Haal de blindbakvulling en het bakpapier uit de bodem en bak nog eens 10 minuten.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden Celsius en ga verder met de vulling.
  • Smelt de boter in een steelpan en voeg de suiker toe.
  • Voeg vervolgens de gecondenseerde melk toe en breng rustig aan de kook. Laat het 4 minuten al roerend pruttelen.
  • Doe er tenslotte het zeezout bij en schep het mengsel op de taartbodem.
  • Bak de taart met vulling nog zo’n 15 minuten en laat volledig afkoelen.
  • Maak de meringue pas als de taart volledig is afgekoeld.
  • Klop het eiwit met een snuf zout stijf met de mixer.
  • Breng het water met de suiker in een steelpan met dikke bodem aan de kook en laat het koken tot het een temperatuur heeft van 121 graden Celsius.
  • Giet, al mixend, in een dun straaltje de suikersiroop bij het eiwit.
  • Blijf kloppen tot de meringue afgekoeld is en stijve pieken vormt.
  • Doe het in een spuitzak met een stervormig spuitmondje of schep het gewoon op de taart en maak er mooie pieken in met een lepel.
  • Spuit mooie rozetten of andere vormen op de taart en maak het af met een gasbrander.

Notities

u003cliu003eWil je liever een chocoladebodem? Vervang dan 25 gram van de bloem voor cacaopoederu003c/liu003e

Ook zo’n fan van karamel recepten?

Ik ben er gek op: recepten met karamel. Deze salted caramel meringue taart komt hier vaker op tafel maar ik maak ook graag een van deze recepten. Misschien staat er nog wat lekkers voor jou bij!

salted caramel meringue taart

Bewaar het recept voor deze Salted caramel meringue taart

Ken je Pinterest al? Dit is een soort prikbord waar je heel makkelijk je favoriete recepten kunt bewaren. Maak een bord aan in een bepaald thema en bewaar dit recept met onderstaande foto!



4 gedachten over “Salted caramel meringue taart”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.