Alles over tomaten

Alles over tomaten

Van jongs af aan heb ik me omringd met tomaten. Letterlijk want mijn vader was aannemer bij tomatenkwekers in het Westland en vanaf jonge leeftijd werkte ik dus in de tomaten. Eerst legde ik netjes een papiertje in de toen nog houten kistjes en later ging ik tomaten plukken of ‘ballen racen’ zoals ze dat in het Westland noemen. Dat je er een beetje groen van werd, vond ik nooit erg want samen met andere scholieren was het altijd supergezellig. Ook om 6 uur ‘s ochtends. Ik vond het een prima bijbaantje en snoepte regelmatig een tomaat tussendoor. Nog steeds ben ik ze niet zat en daarom staat deze keer mijn artikel in het teken van alles over tomaten.

Tomaten tartelettes met camembert
Tomaten tartelettes met camembert

Verschillende soorten tomaten

Want wat is de tomaat een fantastische groentesoort! Tegenwoordig heb je ze in allerlei soorten en maten én smaken maar de bekendste zijn toch wel de gewone ronde tomaat, vleestomaat, trostomaat en cherrytomaat. Allemaal even lekker en voor elke bereiding kun je weer een andere tomaat pakken. Een tijdje terug was ik uitgenodigd voor een event bij Tomato World en daar hebben ze helemaal veel bijzondere soorten die zo anders van smaak zijn! Van hele kleine tot grote, oranje, geel, bijna zwart en zelfs roze tomaten heb ik gezien én geproefd.

risotto met geroosterde tomaatjes en ricotta

Tomaten zijn gezond!

En of ze gezond zijn! Misschien wist je het al maar deze rode sappige kanjers zijn enorm goed voor je gezondheid. Ze bevatten veel vitamine C, kalium dat goed is voor de bloeddruk en lycopeen. Lycopeen is een antioxidant die veel gunstige effecten op het lijf heeft zoals het verlagen van LDL-cholesterol en stress. Hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit en bij het verwarmen van tomaten komt er nog eens extra lycopeen vrij. In tomatenketchup en tomatenpuree zit vaak ontzettend veel lycopeen maar let wel op dat er geen suiker is toegevoegd. In ieder geval kun je met een gerust hart een bak snoeptomaatjes weg happen want ze zijn nog eens laag in kcal ook!

pizza met tomaatjes, zongedroogde tomaat en kappertjes

Wat kun je met tomaten?

Tja, wat kun je eigenlijk niet met tomaten. Rauw zijn ze heerlijk om te snoepen. Een ideaal tussendoortje om mee te nemen en ze blijven lang goed en knapperig. Daarnaast zijn ze natuurlijk bijna onmisbaar in salades, maak je er de lekkerste pastasaus mee, doen ze het goed in de soep maar ook gewoon geroosterd in de oven. En als je ze lekker low en slow laat pruttelen in de pan, krijg je de meest intense smaak! Combineer tomaten met allerlei soorten kaas, met pasta, met vlees en vis, met andere groentensoorten of vul ze met couscous. En wil je van het velletje af? Kruis ze dan met een scherp mesje aan de onderkant in, dompel ze onder in kokend water en je trekt zo het velletje eraf.

witlofschuitje met zongedroogde tomatenmousse en beenham

Tomatenproducten

Je kunt naast verse tomaten ook helemaal los gaan met tomatenproducten. Wat denk je van die heerlijke zongedroogde tomaatjes. Of tomatenpuree, onmisbaar in elke voorraadkast als basis van de heerlijkste stoofgerechten. Tomaten in blik heb ik ook altijd in mijn voorraadkast. Deze tomaten worden vers ingeblikt en hebben dus een heerlijke volle smaak. Kies dan wel voor de gepelde tomaten en niet de tomatenblokjes of gezeefde tomaten omdat daar vaak water aan toegevoegd wordt. Gewoon even zelf pureren. Dan heb je nog tomatenketchup, bij veel mensen onmisbaar haha. Maar je hebt ook tomaten azijn, tomaten tapenade en tomaten chutney. Allemaal even lekker!

Tomatenlinguine met heilbot en amandelpesto

Recepten met tomaten

En dan nu het leukste deel van dit artikel! Allemaal lekkere recepten met tomaten! Ik heb mijn collega bloggers gevraagd hun favoriete tomatenrecept met me te delen zodat ik het weer met jou kan delen! Zelf heb ik ook al aardig wat heerlijke tomatenrecepten op de blog dus die krijg je eerst van me:

Recepten van mede foodies

Ook mijn collega bloggers weten er wel raad mee! Ik ben zelf ook weer helemaal geïnspireerd om hun recepten te gaan maken.

Ga jij een van deze recepten uit alles over tomaten maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook of Instagram op @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.