Peren pastinaakcake met perencaramelsaus

IMG_0575IMG_0580Ik ben altijd weer op zoek naar een verrassende invalshoek voor gerechten, nieuwe smaken en bijzondere dingen. Natuurlijk moet het wel lekker zijn en ook weer niet zo bijzonder dat het afschrikt maar ik vind het zelf wel erg leuk om met koken en bakken een beetje uit mijn comfortzone te stappen. Niks mis met de oude vertrouwde succesrecepten maar door het net iets anders aan te pakken, ontstaan zo weer leuke en lekkere nieuwe recepten.

IMG_0570

Ik zat er pas aan te denken om weer eens mijn carrot cake te maken. Die is echt goddelijk! En hij staat nog niet eens op mijn blog. Daar moet nog wel verandering in komen natuurlijk. Maar toen dacht ik ineens weer aan het familielid van de wortel: de pastinaak. Dat kan natuurlijk ook prima in een taart. Om het geheel nog wat specialer te maken, heb ik peren toegevoegd en pecannoten. Alles heb ik ook nog afgetopt met een perencaramelsaus. Klinkt lekker he?! En dat is het ook, probeer het maar!

IMG_0568

Voor 12 personen

Cake

  • 500 gram pastinaak, geschild en geraspt
  • 250 gram bloem
  • 125 gram rietsuiker
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram perenpuree (ik pureerde 3 peren, dan heb je ook genoeg voor de caramelsaus)
  • 3 tl speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 150 gram grof gehakte pecannoten + extra voor garnering
  • 2 peren, geschild en in partjes

Caramelsaus

  • 250 gram perenpuree
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • Snuf zout
  • 50 gram roomboter
  • 125 ml slagroom
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Meng de bloem, suiker, zout, baking soda en speculaaskruiden.
  3. Roer de olie en de perenpuree erdoor en klop het mengsel luchtig.
  4. Klop de eieren er 1 voor 1 door.
  5. Voeg de pastinaak en pecannoten toe en schep het in een ingevette springvorm van 24 à 26 cm doorsnede.
  6. Leg de perenpartjes op de cake en duw ze zachtjes een beetje in het beslag.
  7. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Controleer met een satéprikker. Als de cake nog niet gaar is, verlaag je de temperatuur naar 160 graden Celsius en verleng je de baktijd steeds met 10 minuten. Anders wordt de bovenkant te donker.
  8. Laat de cake afkoelen op een rooster.
  9. Doe voor de caramelsaus de perenpuree in een steelpan.
  10. Breng aan de kook en laat rustig met 1/3 inkoken.
  11. Doe de suiker, een snuf zout, de roomboter en de slagroom erbij en breng opnieuw aan de kook.
  12. Laat dit zachtjes zo’n 10 minuten pruttelen tot het indikt.
  13. Schep de caramelsaus over de cake en garneer met wat extra pecannoten.

 

IMG_0579

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.