Chocolade meringue taart

Chocolade meringue taart

IMG_5402

Ik ben de laatste tijd wat minder aan het bakken. Ik vind het nog steeds superleuk om te doen maar ik ben meestal ook bijna de enige hier in huis die het eet. En om nou elke week een hele taart op te moeten eten, vind ik ook iets teveel van het goede. Maar gelukkig heb ik nog een mega voorraad aan bakrecepten die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt.

Dit is er trouwens een die ik wel vaker maak. Zonder meringue dan. Het is waarschijnlijk zelfs de eerste chocoladetaart die ik ooit heb gemaakt. Vorig jaar riep een vriendin ineens dat het ook met meringue wel heel lekker zou zijn en dat vond ik eigenlijk wel een fantastisch idee. Zeg nou zelf, het ziet er feestelijk uit en het maakt het in dit geval nog lekkerder. Maar ook zonder meringue is deze chocoladetaart niet te versmaden. Smeuïg van binnen met een brosse korst.

Voor 12 personen

Deeg

  • 185 gram bloem
  • 25 gram cacaopoeder
  • 55 gram poedersuiker
  • 150 gram koude roomboter, in blokjes
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel ijskoud water

Vulling

  • 4 eidooiers
  • 2 eieren
  • 55 gram fijne kristalsuiker
  • 80 ml slagroom
  • 300 gram pure chocolade, gesmolten
  • 1 theelepel vanille extract

Meringue

  • 200 gram eiwit
  • Snuf zout
  • 325 gram kristalsuiker
  • 85 gram water

Extra: vlaaivorm met losse bodem 24 cm en gasbrander

  1. Start met het deeg. Meng in een keukenmachine de bloem, gezeefde cacao, suiker en boter.
  2. Voeg de eidooiers en het water toe en laat draaien tot alles gemengd is.
  3. Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot het soepel is.
  4. Maak er een platte schijf van en verpak het in plasticfolie. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  5. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot het groot genoeg is om de bodem en zijkant van de vorm te bedekken.
  6. Vet de vorm in en druk het deeg er met bakpapier en al in. Verwijder de bovenste laag bakpapier en snijd de rand van het deeg mooi bij.
  7. Zet de vorm nog 30 minuten in de koelkast.
  8. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  9. Bedek de taartbodem met een schoon vel bakpapier en vul met gedroogde bonen of rijst.
  10. Bak de taartbodem 15 minuten.
  11. Haal de blindbakvulling en het bakpapier uit de bodem en bak nog eens 10 minuten.
  12. Laat afkoelen.
  13. Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden Celsius.
  14. Maak nu de vulling. Klop de eidooiers, eieren en suiker tot een dikke romige massa.
  15. Schep de slagroom, de gesmolten chocolade en het vanille extract erdoor.
  16. Schenk het mengsel in de taartbodem.
  17. Bak de taart 30 à 40 minuten of tot de vulling stevig is. Laat afkoelen en ga verder met de meringue.
  18. Klop het eiwit met een snuf zout stijf met de mixer.
  19. Breng het water met de suiker in een steelpan met dikke bodem aan de kook.
  20. Laat dit koken tot het een temperatuur heeft van 121 graden Celcius.
  21. Zet de mixer aan en giet in een dun straaltje de suikersiroop bij het eiwit.
  22. Blijf kloppen tot het afgekoeld is.
  23. Doe het in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
  24. Spuit mooie rozetten of andere vormen op de taart en maak het af met een gasbrander.

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.