Ga terug Email Link
salted caramel meringue taart

Salted caramel meringue taart

Benodigdheden: suikerthermometer, bakpapier, dichte lage vorm van 24 cm, spuitzak en gasbrander (optioneel)
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Uncategorized
Porties 12 servings

Ingredients
  

  • Deeg
  • 210 gram bloem
  • 55 gram poedersuiker
  • 150 gram koude roomboter, in blokjes + extra om in te vetten
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel ijskoud water
  • Vulling
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 1 theelepel zeezoutvlokken
  • Meringue
  • 100 gram eiwit
  • Snuf zout
  • 160 gram kristalsuiker
  • 45 gram water

Instructions
 

  • Start met het deeg. Meng in een keukenmachine de bloem, suiker en boter. Je kunt dit uiteraard ook in een kom met je handen doen.
  • Voeg de eidooiers en het water toe en laat draaien tot alles gemengd is.
  • Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot het soepel is.
  • Maak een platte schijf van het deeg en verpak het in plasticfolie. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot het groot genoeg is om de bodem en zijkant van de vorm te bedekken.
  • Vet de vorm in en druk het deeg er met bakpapier en al in. Verwijder de bovenste laag bakpapier en snijd de rand van het deeg mooi bij.
  • Zet de vorm nog 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Bedek de taartbodem met een schoon vel bakpapier en vul met gedroogde bonen of rijst.
  • Bak de taartbodem 15 minuten.
  • Haal de blindbakvulling en het bakpapier uit de bodem en bak nog eens 10 minuten.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden Celsius en ga verder met de vulling.
  • Smelt de boter in een steelpan en voeg de suiker toe.
  • Voeg vervolgens de gecondenseerde melk toe en breng rustig aan de kook. Laat het 4 minuten al roerend pruttelen.
  • Doe er tenslotte het zeezout bij en schep het mengsel op de taartbodem.
  • Bak de taart met vulling nog zo'n 15 minuten en laat volledig afkoelen.
  • Maak de meringue pas als de taart volledig is afgekoeld.
  • Klop het eiwit met een snuf zout stijf met de mixer.
  • Breng het water met de suiker in een steelpan met dikke bodem aan de kook en laat het koken tot het een temperatuur heeft van 121 graden Celsius.
  • Giet, al mixend, in een dun straaltje de suikersiroop bij het eiwit.
  • Blijf kloppen tot de meringue afgekoeld is en stijve pieken vormt.
  • Doe het in een spuitzak met een stervormig spuitmondje of schep het gewoon op de taart en maak er mooie pieken in met een lepel.
  • Spuit mooie rozetten of andere vormen op de taart en maak het af met een gasbrander.

Notes

u003cliu003eWil je liever een chocoladebodem? Vervang dan 25 gram van de bloem voor cacaopoederu003c/liu003e