Pizza met halloumi, linzen en harissa

Pizza met halloumi, linzen en harissa

De pizzaoven in onze tuin wordt goed gebruikt! Bijna wekelijks rollen de lekkerste pizza’s uit de oven en ik probeer steeds nieuwe combinaties te verzinnen om uit te proberen. Zo ook deze pizza met halloumi, linzen en harissa. Ik bakte hem toen ik wat foodie vriendinnen over de vloer had en zij waren het helemaal eens: dit is een blijvertje! Ze mochten daarom gelijk als handenmodel optreden voor de foto’s haha.

pizza met halloumi, linzen en harissa

Pizza met een Midden Oosters accent

Het is misschien geen voor de hand liggende combinatie. Meestal zit er mozzarella op de pizza en halloumi is niet bepaald Italiaans. Maar het is wel een mooie kaas om warm te serveren en in principe is de basis van een pizza naturel. Dus ik waagde het erop en gaf het geheel extra pit door harissa door de linzen te mengen. Met de geroosterde paprika en sumak krijgt het geheel een Midden Oosters tintje en dat is echt de moeite waard om te proberen.

pizza met halloumi, linzen en harissa

Recept voor pizza met halloumi, linzen en harissa

Misschien ken je nog niet alle ingrediënten die op deze pizza liggen. Halloumi bijvoorbeeld. Dit is een ongerijpte geitenkaas uit Cyprus die, doordat hij niet smelt, gebakken geserveerd wordt. Op deze pizza geeft deze kaas een lekker zout accent. Harissa vindt zijn oorsprong in Noord-Afrika en is een pasta op basis van pepers, knoflook en komijnzaad. Je gebruikt het net als sambal en sriracha om een gerecht een oppepper te geven. Tenslotte de sumak. Dat is het minst bekende ingrediënt op deze pizza. Maar wat is het? Sumak is een fruitig en zuur besje en het geeft een fris en citrusachtig accent aan je gerechten.

pizza met halloumi, linzen en harissa

Pizza met halloumi, linzen en harissa

Gang Hoofdgerecht
Trefwoord pizza
Porties 1 persoon

Ingrediënten

  • 1 bol vers pizzadeeg
  • 20 g beluga linzen afgespoeld
  • 1 tl harissa
  • tomatensaus
  • 1 geroosterde paprika droog gedept en in reepjes
  • 100 g halloumi in plakken
  • 1/2 tl sumak
  • peper
  • rucola om te serveren

Instructies

  • Start zo'n 5 uur van tevoren met het maken van het pizzadeeg.
  • Doe het water met het zout in de kom van de mixer of in een kom wanneer je met de hand kneedt. Roer dit door elkaar zodat het zout oplost.
  • Voeg vervolgens de bloem en gist toe en kneed het deeg 7 minuten.
  • Voeg na 1 minuut kneden de olie toe. Doe dat in 3 x dus voeg niet alles in een keer toe.
  • Het deeg is met de hand na ongeveer 8 minuten klaar. Het hoeft niet volledig glad te zijn maar er mogen geen droge delen meer in zitten.
  • Laat vervolgens het deeg afgedekt 10 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg daarna in vier stukken van ongeveer 200 gram per stuk en bol ze op. Dat is heel belangrijk omdat je zo het deeg op spanning brengt. Het zorgt ervoor dat het deeg mooi rijst. Bekijk het filmpje om te zien hoe je het deeg op spanning brengt.
  • Laat het pizzadeeg nu op kamertemperatuur op een met semolina bestrooide bakplaat of in een deegkrat 4 uur rijzen en dek af met een vochtige (geen kletsnatte) theedoek.
  • Verwarm de oven voor op de hoogste pizzastand. Bij mij is dat 275 graden.
  • Kook de beluga linzen in 20 minuten gaar en meng ze met de harissa. Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal voorzichtig een bolletje deeg van de bakplaat en leg hem op een met semolina bestrooid werkoppervlak. Duw en stretch de deegbal nu tot een ronde pizzavorm.
  • Beleg de pizza met de gezeefde tomaten en beleg met de linzen, geroosterde paprika's en halloumi.
  • Bestrooi de pizza met sumak en bak deze in 4 tot 12 minuten goudbruin en gaar afhankelijk van je oventemperatuur.
  • Beleg de pizza nog met rucola en geniet.

Video

Gek op pizza?

Natuurlijk probeer je niet maar één soort pizza en maak je gelijk een paar verschillende. En er is genoeg om uit te kiezen. Hier zijn alvast wat suggesties:

Dit recept bewaren?

Gebruik onderstaande foto om dit recept op Pinterest te bewaren zodat je het altijd bij de hand hebt!



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.