Gegrilde sardines en pasta met gesmoorde broccoli

Gegrilde sardines en pasta met gesmoorde broccoli

IMG_9192IMG_9198

De zomervakantie staat weer voor de deur en veel mensen reizen binnenkort af naar een van de populaire vakantiebestemmingen. Vakantie is natuurlijk heerlijk en je gaat vast wel een paar keer uit eten maar meestal wordt er ook regelmatig gekookt. Dat moet natuurlijk niet al te ingewikkeld zijn of te lang duren want het is tenslotte vakantie. Het vakantiekookboek Italië (ook te verkrijgen voor Spanje en Frankrijk) speelt daar handig op in.

De herziene uitgave van Onno Kleyn’s reiskookboek Italië uit 2006 is een handige paperback in klein formaat dus ideaal om in je koffer te stoppen. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken waarin onder andere uitleg gegeven wordt wat je nodig hebt om op vakantie te kunnen koken, waar je al je boodschappen kunt doen en tot slot een handige woordenlijst met de meest gangbare vertalingen.

downloads

De recepten zijn opgedeeld in verschillende categorieën en zo kook je makkelijk je maaltje bij elkaar. Dit boek heeft geen foto’s, normaal gesproken vind ik dat wel een gemis bij een kookboek maar niet bij dit boek. Het dient zijn doel en de recepten zijn allemaal kort. Je kookt met een paar ingrediënten en er staat bij elk recept aangegeven hoe het bereid kan worden: op gas, de skottelbraai, op de barbecue of vuurloos. Wat ik vooral erg leuk vind aan dit kookboek is dat het uitgaat van de locale ingrediënten. Je hoeft dus niets mee te nemen van huis (tenzij je je hagelslag echt niet kunt missen) want het is allemaal te vinden in la bella Italia.

 

Nu zit ik niet in Italië maar deze recepten zijn natuurlijk ook hartstikke lekker voor thuis. En met de tropische temperaturen van afgelopen week, waande ik me wel een beetje in Italië. Ik kocht op de markt verse sardientjes en at daar pasta bij met gesmoorde broccoli. Houdt er bij het kopen van sardines wel rekening mee dat deze niet voor je schoongemaakt worden. Het is een kwetsbaar visje dus je zult ze zelf thuis van de ingewanden moeten ontdoen. Dat is helemaal niet moeilijk maar ik zou er wel even plastic handschoentjes bij aantrekken anders ruik je de hele dag naar vis. In het boekje staat trouwens alleen een recept voor de gesmoorde broccoli maar ik heb er wat roomkaas doorgedaan en het sap van een halve citroen en dat smaakt weer heerlijk bij wat pasta! Buone vacanze!

IMG_9207

Broccoli strascinati – gesmoorde broccoli
20 minuten

 • 250 gram broccoli
 • 4 teentjes knoflook
 • olijfolie
 • zout en peper
 • extra: 350 gram pasta, sap van een halve citroen, 100 gram roomkaas
 1. Breng een pan gezouten water aan de kook.
 2. Verwijder het lelijke deel van de steel van de broccoli maar laat de rest zitten. Verdeel de stronk in de lengte in roosjes zodat je roosjes met een steel eraan krijgt.
 3. Kneus de knoflook en doe die samen met wat olijfolie in een koekenpan.
 4. Kook de pasta al dente (beetgaar)
 5. Doe de broccoli bij de knoflook en bak zachtjes. Zorg dat de pan goed horizontaal staat, anders bakt de broccoli niet gelijkmatig.
 6. Voeg nu wat water toe, een paar eetlepels en wat zout en sluit af met een deksel.
 7. Laat de broccoli op laag vuur garen, draai halverwege om. Een kwartier is genoeg.
 8. Giet de pasta af, bewaar wat van het kookvocht.
 9. Doe de pasta bij de broccoli, schep de roomkaas en citroensap erdoor en breng op smaak met peper en zout.

 

IMG_9194.jpg

Sarde alla griglia – verse sardientjes op de barbecue
20 minuten inclusief schoonmaken

 • Sardines, een stuk of 4 à 6 per persoon
 • rozemarijn
 • citroen
 • zout
 1. Maak de sardines schoon. Haal de kop eraf, maak een klein sneetje in de buikholte en haal voorzichtig de ingewanden eruit. Spoel ze af en dep ze droog.
 2. Ik heb de sardines in de grillpan klaargemaakt maar het idee is hetzelfde als op de barbecue. Zorg dat de barbecue of grillpan goed heet is.
 3. Rooster de sardines in een paar minuten aan beide kanten gaar.
 4. Leg de rozemarijn tussen de vis.
 5. Leg de visjes op een bord, haal eventueel zwartgeblakerd vel eraf en bestrooi met zout en citroensap.


1 gedachte over “Gegrilde sardines en pasta met gesmoorde broccoli”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.