Gefrituurde mini calzones: panzerotti Pugliesi
Jullie weten misschien wel dat ik helemaal gek ben van Italië. Niet alleen van het land maar natuurlijk ook van het eten! Ik heb mijn hart vooral verpand aan Puglia en dan met name de Salento, het gebied onder Lecce. Daar komen deze gefrituurde mini calzones: panzerotti Pugliesi, ook vandaan. Het is daar prachtig en rustig en de zee is superblauw. Ze noemen het ook wel de Malediven van Italië. Voor dit jaar heb ik mijn omzetdoel afgestemd op mijn ultieme droom: het kopen van een 2e huis in de Salento! Het zou echt fantastisch zijn om daar een eigen plek te hebben. Als er een goede WIFI verbinding is, kan ik daar ook gewoon werken haha.
Inhoudsopgave
Traditionele gerechten uit Puglia
Puglia is het meest Zuidelijke deel van Italië en in het puntje van de hak leven ze vaak nog op de traditionele manier. Daar horen ook traditionele gerechten bij zoals deze gefrituurde mini calzones oftewel panzerotti Pugliesi oftewel calzone fritte. Ze zijn ontstaan door overgebleven deeg te gebruiken met de meest gangbare ingrediënten uit de Italiaanse keuken: mozzarella en tomaten. Je vindt panzerotti in vele verschillende variaties en je kunt er ook ham, ansjovis of olijven in verwerken. Het woord panzerotti komt van het woord ‘panza’, dat is dialect voor ‘pancia’. Pancia betekent buik en panzerotti heten zo omdat het deeg als een goedgevulde buik opzwelt tijdens het bakken.
Maak zelf gefrituurde mini calzones: panzerotti Pugliesi
Die Italianen hebben toch echt wel patent op lekkere maar eenvoudige gerechten. Neem nou deze gefrituurde mini calzones. Je maakt eigenlijk gewoon pizzadeeg, doet er een vulling in van mozzarella, kaas en tomaat en frituurt het in hete olie. Een fantastische comfortfood snack voor het hele gezin. Het zijn basisingrediënten die in Italië overal verkrijgbaar zijn. En gelukkig hier ook! Het is totaal niet moeilijk om te maken maar net als met verse pizza moet je wel op tijd beginnen om het deeg te laten rijzen. Je kunt de panzerotti ook invriezen als ze eenmaal gevuld zijn zodat je ze op een later moment kunt frituren.
Gefrituurde mini calzones: Panzerotti Pugliesi
Equipment
- friteuse of oude pan om te frituren
- deegroller
Ingrediënten
Deeg
- 250 gram bloem tipo 00
- 250 gram semolina plus extra om uit te rollen
- 270 gram water
- 10 gram zout
- 1 zakje gedroogde gist
- 20 gram olijfolie
Vulling
- 200 gram gezeefde tomaten (passata)
- 60 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 250 gram mozzarella in stukjes en uitgelekt
- 1 tl gedroogde oregano
- zout en peper
- 1 el olijfolie
Om te frituren
- 2 liter zonnebloemolie
Instructies
- Doe het water met het zout in de kom van de mixer en meng tot het zout is opgelost.
- Voeg de bloem en semolina met de gist toe en voeg na 2 minuten de olijfolie toe.
- Laat de mixer het deeg op een rustige stand minstens 7 minuten kneden tot het loslaat van de wand van de kom.
- Vorm een bol van het deeg, doe deze in een licht ingevette kom en laat afgedekt 2,5 uur rijzen.
- Vorm bolletjes à 135 gram van het deeg en laat deze nog eens 30 minuten rijzen.
- Breng de passata op smaak met wat olijfolie en peper en zout.
- Rol de bolletjes op een met semolina bestoven aanrecht uit tot een cirkel van 20 cm.
- Vul ze met 2 à 3 el passata, leg er wat Parmezaanse kaas en mozzarella op en vouw dubbel. Druk de randen goed op elkaar en druk nog eens goed aan met de tanden van een vork.
- Verwarm de olie in de frituurpan tot 180 graden en bak de gefrituurde mini calzones tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en buon appetito!
Trek in Italiaans?
Heb je inmiddels ook trek gekregen in andere Italiaanse gerechten? Dan heb ik nog wat suggesties voor je! Neem maar eens een kijkje bij deze recepten: