fbpx
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Rustici Leccesi: bladerdeeghapjes met mozzarella en ham

Rustici Leccesi: bladerdeeghapjes met mozzarella en ham

Nu het alweer een tijd geleden is dat ik op mijn favoriete plek in Italië was, breng ik maar een beetje Puglia in huis door regionale recepten te maken. Eén van die typische gerechten uit Zuid-Italië zijn rustici Leccesi: bladerdeeghapjes met mozzarella en ham. Nou ja, hapjes…. het is wel een iets groter formaat dan een hapje. Het is meer een tussendoortje, een snack en je haalt het daar in een bar, net als een pizza al taglio. Het is heerlijk bij de lunch of tijdens de borrel.

rustici leccesi- bladerdeeghapjes met mozzarella en ham-

Streetfood uit de Salento

Rustici Leccesi komen uit het Zuidelijkste puntje van Italië, de Salento. Ze zijn erg populair en makkelijk om te maken. Deze bladerdeeg snacks vul je met besciamelsaus, tomaat en mozzarella en vaak wordt er gekookte ham aan toegevoegd. Dit kun je weglaten voor vegetarische rustici Leccesi. Het is typisch street food en menig familie neemt ze ‘s zomers ook mee naar het strand. Het lekkerst zijn deze snacks wanneer ze nog warm zijn maar koud zijn ze ook heerlijk. Hopelijk lukt het me om er ooit een vakantiehuisje te komen, dan haal ik ze gewoon vers van de bakker haha.

rustici leccesi- bladerdeeghapjes met mozzarella en ham-

Rustici Leccesi: bladerdeeghapjes met mozzarella en ham

Met weinig ingrediënten maak je deze rustici Leccesi makkelijk zelf. Je kunt ze maken en dan ongebakken invriezen of je vriest ze na het bakken in. Zo heb je voor ieder moment iets lekkers in huis! Gewoon even in de oven en je bent klaar. Omdat je rondjes uitsteekt, houd je bladerdeeg over. Dit kun je op elkaar leggen en uitrollen zodat je er lekkere kaasstengels van kunt maken. Je hoeft het in ieder geval niet weg te gooien. Bestrijk het overige bladerdeeg met losgeklopt ei, bestrooi met kruiden, zout en geraspte kaas en bak ze mee in de oven met de Italiaanse bladerdeeghapjes!

rustici leccesi- bladerdeeghapjes met mozzarella en ham-

Rustici Leccesi: bladerdeeghapjes met mozzarella en ham

Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht, lunch, Snack
Keuken Italiaans
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 8 hapjes

Equipment

  • Uitsteekringen van 10 en 8 cm
  • bakpapier

Ingrediënten

Besciamelsaus

  • 20 gram roomboter
  • 20 gram bloem
  • 200 gram melk
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Rustici Leccesi

  • 3 rollen koelvers bladerdeeg
  • 50 gram gezeefde tomaten
  • 50 gram mozzarella in stukjes
  • olijfolie
  • zout
  • 2 plakken gekookte ham in stukjes
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Start met de besciamelsaus. Smelt de roomboter in een steelpan en doe de bloem er in één keer bij.
  • Kook dit al roerend een paar minuten tot de bloem gaar is en voeg dan de melk toe.
  • Roer goed tot een glad geheel en breng dit dan langzaam aan de kook. Blijf goed roeren en zet het vuur uit wanneer de saus dik genoeg is.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het bladerdeeg uit op je werkblad.
  • Steek 16 rondjes met een doorsnede van 10 cm uit en 8 rondjes met een doorsnede van 8 cm.
  • Leg 8 rondjes van 10 cm op de bakplaat en bestrijk met losgeklopt ei. Leg hier de andere 8 rondjes van dezelfde grootte op.
  • Schep een lepel besciamelsaus op de rondjes maar laat een rand van zo'n 1,5 cm vrij.
  • Meng de gezeefde tomaten met wat zout en 1 tl olijfolie.
  • Schep een lepel gezeefde tomaten op de besciamelsaus, gevolgd door wat mozzarella en ham.
  • Bestrijk de randen met losgeklopt ei.
  • Dek af met het rondje bladerdeeg van 8 cm en druk goed aan rondom de vulling. Maak met een vork een patroon langs de rand zodat het bladerdeeg goed afsluit.
  • Bestrijk nogmaals met losgeklopt ei en bak de rustici Leccesi in 20 minuten goudbruin en gaar.

Ook zo’n fan van Italiaans eten?

De Italiaanse keuken is hier in huis wel favoriet! De Italianen hebben het tot een kunst verheven om van weinig maar goede ingrediënten de lekkerste gerechten te maken. Sinds we een houtoven in de tuin hebben, komt er regelmatig pizza op tafel maar ook lasagne, risotto en pasta zijn hier favoriet. Ik zet mijn favoriete recepten hieronder voor je op een rijtje:



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Deb's Bakery & Kitchen